Εκδήλωση μνήμης για τη ναζιστική θηριωδία στο Τυμπάκι

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 05 Μαΐου, στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Πολιτεία Τυμπακίου με θέμα «Τυμπάκι- από τη ναζιστική ισοπέδωση στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη».

Εκδήλωση μνήμης για τη ναζιστική θηριωδία στο ΤυμπάκιΟ πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Ανδρέας Λενακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο: «Το χρέος στη Μνήμη.

Ποια Μνήμη;» συγκλόνισε με μια βιωματική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων και του τρόπου που βιώθηκε ο απόηχός τους από τον ίδιο και τη γενιά του, διαμορφωμένη από αφηγήσεις τρίτων και από προσωπικές του εμπειρίες, πάντα υπό το πρίσμα των πλούσιων ιστορικών του γνώσεων

. Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Γεώργιος Καλογεράκης, στην ομιλία του με τίτλο «Τυμπάκι, 24 Ιανουαρίου 1942.

Εάν οι οικογένειαι δεν έχουν εγκαταλείψει τας οικίας των εντός των καθοριστικών προθεσμιών, θα εκδιωχθούν βιαίως », σε συνέχεια πολυετής μελέτης και έρευνας από τον ίδιο της ιστορικής περιόδου 1940-1945, έφερε στο φώς νέα στοιχεία ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία του Τυμπακίου.

Μάλιστα επέλεξε να παρουσιάσει αδημοσίευτα έγγραφα της εποχής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι σκοπίμως επικαλέστηκαν «λόγοι υγείας» για την επίσημη αιτιολόγηση της εκκένωσης, πράγμα το οποίο στιγμάτισε αδίκως τους κατοίκους της περιοχής, αναλύοντας ταυτόχρονα τους πραγματικούς λόγους της εκκένωσης.

Εκδήλωση μνήμης για τη ναζιστική θηριωδία στο ΤυμπάκιΗ τρίτη ομιλήτρια της εκδήλωσης, η κα. Ευαγγελία Μαράκη, με τίτλο ομιλίας «Τυμπάκι-  Η Κατάρρευση της οικονομίας από τους Ναζί και η εξέλιξη σε υπόδειγμα οικονομικής ευημερίας», ανέλυσε τον τρόπο που ο λαός του Τυμπακίου, με την εργατικότητά του, από την οικονομική εξαθλίωση κατάφερε όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να δημιουργήσει το ακατόρθωτο, να κατακτήσει δηλαδή το 1978 την κορυφή της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν εισόδημα!

Το βίντεο με ιστορικές μαρτυρίες που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς ήταν μία επιμέλεια και ευγενική προσφορά των κ. Κωνσταντίνου Κολυμπιανάκη και κ. Αλέξανδρου Χριστόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της προβολής, το αίσθημα της συγκίνησης ήταν διάχυτο καθώς με περιεκτικό και συνοπτικό τρόπο αποτυπώθηκαν ο πόνος, η ολοκληρωτική ισοπέδωση, ο ξεριζωμός και η ιστορία των θυμάτων των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι κ.κ. Γιώργος Πατεράκης (λύρα) και Μιχάλης Φραγκιαδουλάκης (λαούτο).

Οι διοργανωτές, από την «Πολιτεία Τυμπακίου», ανανεώνουν το ραντεβού τους  για τον Αύγουστο στο Τυμπάκι.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει