Πινακίδες που ξεχωρίζουν!

Όταν διαβάζουμε, φαρδιά-πλατειά, σε υπαίθρια πινακίδα ταβέρνας, μεταξύ άλλων και ότι «…γίνεται διανομή ΚΑΤΟΙΚΩΝ», τα πράγματα δεν είναι απλά. Αυτόματα διερωτόμαστε αν αυτή η διανομή γίνεται με πούλμαν, με ταξί ή με μηχανάκι, ομαδικά ή ατομικά (όπως λέμε ατομικό γιουβέτσι ή ακόμα πιο προχωρημένα, ατομικό ρολόι!). Ίσως, η καρδιά μας να «πηγαίνει στον τόπο της», όταν διαβάσουμε από την αρχή: «ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ-ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΩΡΕΑΝ-ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ».

Να γιατί ήταν σοφός, αυτός που είπε: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», ή κάπως έτσι! Αφού γίνει αυτή η διευκρίνιση και η κατανόηση περί του τίνος πρόκειται, δικαιολογούμε το δάσκαλο, που επέμενε –ίσως, ανεπιτυχώς-  να μάθουν οι μαθητές του ορθογραφία.

Τώρα διερωτόμαστε, αν το λάθος έγινε από τον εστιάτορα ή από τον επιγραφοποιό;  Ή και από τους δύο (αφού ο δεύτερος δεν ενδιαφέρθηκε ή δεν ήξερε να διορθώσει τον πρώτο. Ή ακόμα χειρότερα, να πήρε την παραγγελία γραμμένη σωστά και να την εκτέλεσε λάθος!). Να γιατί πολλοί (νέοι κυρίως) καταφεύγουν στα greeklish. Αν έγραφε «dianomi katikon», τρέχα βρες αν ο συντάκτης της ανακοίνωσης ήξερε ορθογραφία. Εκτός κι αν ήταν «greeklish-διανοούμενος» και έγραφε «dianomi katoikon». Εδώ, τώρα…

Σε τζαμαρία πολυκατοικίας, γράφει: ΕΝΗΝΕΡΩΣΗ-ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΡΙΞΗ ΔΙΑΦΙΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΑ ΚΛΕΙΔΟΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΣ 23:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. Ας μείνει ασχολίαστη, αν και έχει και κάποιες λέξεις σωστές και ας πούμε ότι είναι μια «δουλειά για το σπίτι»! Το ίδιο ισχύει και για την πινακίδα ταβέρνας, που πληροφορεί την πελατεία της ότι: ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΩΣ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ… Τελικά, κανείς δεν μπορεί να πει τι από τα δύο ισχύει!

Πολύχρωμη (φυσικά) πινακίδα, διαφημίζει: GAY ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ – «Τοίχο-Τοίχο» – ΤΡΕΛΛΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΑΓΟΡΙΑ-ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ-ΜΑΥΡΟΣ ΣΕΦ-ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΧΟΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΙΑΣ-ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ-ΟΔΟΣ … 22-ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ. Μπορεί να μην έχει ορθογραφικά λάθη, αλλά έχει βάθος!

Απηυδισμένος διαχειριστής πολυκατοικίας, ειδοποιεί όλους τους ενδιαφερόμενους: ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΚΤΟΝΟΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΗΘΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΤΑ «ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ». ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ;;  – ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ-Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ. Μάλλον, λογική φαίνεται η ερώτηση, εκτός και αν οι επισκέπτες της ταράτσας δεν είναι ένοικοι. Αλλά και πάλι … όπου κι αν κατοικούν, κρεβατοκάμαρες θα έχουν!

Αγανακτισμένος ξενοδόχος, (μάλλον από τα Χάνια του Πηλίου), γράφει με μπλε κεφαλαία γράμματα, πάνω σε λευκό χαρτόνι: ΤΑ «ΧΑΝΙΑ» ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ… ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ‘ΡΧΕΣΤΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΦΟΥΛΑΡΕΙ-ΔΕ ΧΩΡΑΜΕ… ΔΕ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΜΕ… ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ… ΕΙΠΑΜΕ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑ «ΧΑΝΙΑ» ΑΛΛΑ ΤΙ ΧΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ… Μετά από αυτή την προειδοποίηση, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης στο Χάνια. Κατόπιν τούτου, ο γράψας και οι υπόλοιποι συγχωριανοί του (που είδαν την πινακίδα και δεν αντέδρασαν) δεν έχουν καμία ευθύνη, για την ταλαιπωρία σας!

Σε άλλη περίπτωση, η απουσία, λόγω διακοπών κάποιου γείτονα, μας υποχρεώνει να τους μιμηθούμε: ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΠΟ 8/08/2016 ΕΩΣ 16/08/2016 ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΟΥ 1ΟΥ ΟΡΟΦΟΥ.

Από ανακοίνωση ταβέρνας, σε εφημερίδα: ΤΑΒΕΡΝΑ ΨΗΣΤΑΡΙΑ-ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΥ- ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ. Τα σχόλια είναι περιττά, αν και κανείς δεν ξέρει τι αναμνήσεις μπορεί να έχει το υποκείμενο της πρότασης. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η Αργαλαστή είναι κεφαλοχώρι στο Νότιο Πήλιο.

Με μαύρο μαρκαδόρο, σε λευκό φόντο: ΑΠΟΓΟΡΕΒΕΤΕ ΕΔΟ  Γ…ΣΙ. ΜΙ ΠΙΤΑΤΕ ΧΑΡΤΙΑ-ΘΑ ΦΕΡΟ ΙΣΑΓΓΙΛΕΑ  ΣΤΙ ΦΙΛΑΚΙ-ΓΑΒΓΙΖΟΝ ΣΚΙΛΙΑ. Όπου δεν υπάρχει καλάθι απορριμμάτων, είναι φυσικό τα χαρτιά να ρίχνονται κάτω. Ίσως, γι’ αυτό γαβγίζουν τα σκυλιά…

Σε λευκή κόλλα τετραδίου σπιράλ, με μαύρα γράμματα, ενημερώνει ο σύγχρονος οικονομικός αντιστασιακός: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ POS ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ… Το βάρος πέφτει στις υπογραμμίσεις. Οι συνέπειες, άγνωστες, όπως και ο τόπος της δήλωσης…

Και μια ενθαρρυντική διαπίστωση: Το καλό με την Ελλάδα είναι ότι μικροδείχνει. Μπορεί να έχουμε 2016, αλλά εκείνη φαίνεται για 1821…

Προνοητικός κάτοικος, προειδοποιεί τους οδηγούς που σταθμεύουν κάτω από δέντρο στη γειτονιά: ΠΡΟΣΟΧΗ-ΜΗ ΠΑΡΚΑΡΕΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΕΝΤΡΑ-ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΣΙΚΙΑ… Αδιευκρίνιστο το είδος του δέντρου. Ασφαλώς, όμως, θα το προτιμούν τα κατσίκια!

Αγρότης με εμπορικό δαιμόνιο, σε αγροτουριστική περιοχή. Γράφει στην πινακίδα: ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΡΙΓΑΝΗ ΝΑ ΚΟΡΝΑΡΕΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ… Καλές δουλειές!

Το ίδιο ενημερωτικό είναι και το χαρτί που βρίσκεται κολλημένο στην τζαμαρία καταστήματος ψιλικών: ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ… Και η αντίστροφη σύνταξη, στο ίδιο συμπέρασμα μας οδηγεί…

Σε βάρκα, τραβηγμένη στην αμμουδιά… φαίνεται ότι κάποιος αφαίρεσε τα κουπιά και ο ιδιοκτήτες της βάρκας γράφει: ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΑ ΚΟΥΠΙΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΙ, ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΤΕΡΙΤΣΕΣ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. (Κατάρα)!!!

[email protected]

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει