ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Εκδηλώσεις μνήμης 78 χρόνια μετά

Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της αντίστασης   έναντια στον γερμανό  κατακτητή γράφτηκε από τον  κρητικό λαό 78 χρόνια πριν.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78 ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, οργανώνει η Περιφερεια Κρήτης, στο Ηράκλειο,   αλλά και φορείς.

Στο Ηράκλειο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο Ηρακλείο την Τρίτη  21 Μαΐου 2019   στις 8 το πρωί στο  Μνημείο της Μάχης της Κρήτης, θα γίνει η επίσημη έπαρση των Σημαιών των τεσσάρων κρατών:

  • Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας.

Στις 11 θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει, η φιλόλογος και διευθύντρια του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, κα Πατραμάνη Μαρία.

Θα ακολουθήσει στις 11:45  τελετή στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης με Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των τεσσάρων κρατών.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7:30 το απόγευμα, με επίσημη υποστολή των Σημαιών στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Όσοι   επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι πρέπει  να ενημερώσουν για την κατάθεση μέχρι την Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 στα τηλέφωνα 2813 400240,-363  (Ώρες επικοινωνίας: 8.30-14.30).

Τιμούν την Μάχη του Κοψά

Εκδήλωση μνήμης και απόδοση φόρου τιμής για την 78η επέτειο της «Μάχης του Κοψά» (Μάχη της Κρήτης, Μάϊος 1941), θα γίνει τη Δευτέρα 20 Μαΐου στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη (ύψωμα Κοψάς).

Την εκδήλωση οργανώνει ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με την Ενορία Ταξιαρχών Ανώπολης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανώπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουρνών.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

07:00  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κκ Ειρηναίος

10:00  Επιμνημόσυνη Δέηση

10:10  Κατάθεση Στεφάνων

10:20  Απαγγελία Εθνικού Ύμνου

10:25 Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Χερσονήσου, κ. Γιάννη Μαστοράκη

10:35 Ομιλία από τη φιλόλογο, κ. Βασιλική Αλεξάκη.

Η «Μάχη του Κοψά» αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Αποτελεί πράξη ηρωισμού, γενναιότητας και αυταπάρνησης, με πρωταγωνιστές απλούς πολίτες από τις Γούβες, την Ανώπολη, την Ελιά, την Επισκοπή, τις Ποταμιές, τη Χερσόνησο και άλλα μέρη της Κρήτης, Έλληνες στρατιώτες και, φυσικά, τον αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού Θεόδωρο Καλλίνο, που καταγόταν από την Τσαριτσάνη της επαρχίας Ελασσόνας του νομού Λάρισας.

«Θα υπερασπίσουμε την Κρήτη με τη θυσία του βίου μας. Δώσαμε μια μάχη σώμα με σώμα, απίστευτη». (Θεόδωρος Καλλίνος, Διοικητής Λόχου του Ελληνικού Στρατού στη «Μάχη του Κοψά»).

Στη Βόνη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εορτασμό των 78 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στη Βόνη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού καιΠεριβάλλοντος  (Δ.Ο.Π.Α.Π.), στο μνημείο πεσόντων και στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στις   6.30 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα: 

18.30: Χαιρετισμοί

18.45: Η Μάχη της Κρήτης και η Βόνη.

Πατεργιανάκης Μιχαήλ, εκπαιδευτικός

19.00: Η Κρήτη γράφει ιστορία.

Καρανικόλα Νατάσα, εκπαιδευτικός

19.15: Δήμος Μινώα Πεδιάδας, θύματα Μάχης Κρήτης.

Καλογεράκης Γεώργιος, εκπαιδευτικός

19.25: Αφιέρωμα στους ασυμβίβαστους αγωνιστές του ’41. στιχούργημαΦραγκιαδουλάκης Ευστάθιος, εκπαιδευτικός

19.30: Εθνικός ύμνος.

Ημερίδα

“Η Μάχη της Κρήτης και ο αγώνας του λαού μας” είναι το θέμα ημερίδας    που θα πραγματοποιηθεί  στο   Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει και μικρή έκθεση αντικειμένων από τη Μάχη και την Κατοχή.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει