Οι ιστορικές “μάχες” ανόδου και σωτηρίας του ΟΦΗ

Για πρώτη φορά ο ΟΦΗ αγωνίστηκε σε μπαράζ πριν από 51 χρόνια την περίοδο  1967-68  στα Χανιά

Η αρχή έγινε πριν από 51 χρόνια στα Χανιά

Για πρώτη φορά ο ΟΦΗ αγωνίστηκε σε μπαράζ πριν από 51 χρόνια και συμπτωματικά είχε πάρει την άνοδο σε αγώνα στα Χανιά. Την περίοδο  1967-68  ο OΦH αγωνιζόταν στον πρώτο όμιλο της Β’ Εθνικής.

Μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, τερμάτισε στην 2η θέση με 66 βαθμούς  πίσω από την Χαλκίδα. και  οδηγήθηκε σε αγώνα μπαράζ με την ομάδα που ερχόταν από την Α΄Εθνική, τον Πανελευσινιακό.

Τα αποτελέσματα

Ελευσίνα-ΟΦΗ            2-1

ΟΦΗ-Ελευσίνα            3-0

ΟΦΗ-Ελευσίνα (Χανιά)           3-0

Τα μπαράζ ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1968. Στις 16 Ιουνίου, ο ΟΦΗ έχασε στην Ελευσίνα με 2-1 παρά το γεγονός  ότι προηγήθηκε με γκολ του Bουζουνεράκη. Ο ΟΦΗ φώναξε έντονα για την διαιτησία εκείνου του αγώνα (σφύριξε ο Παζαρόπουλος).

O δεύτερος αγώνας μπαράζ διεξήχθη στο  Hράκλειο στις 23 Ιουνίου με τον ΟΦΗ  να κερδίζει 3-0 με  δύο γκολ του αείμνηστου Πέτρου Bουζουνεράκη και ένα του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Η άνοδος θα κρινόταν σε τρίτο παιχνίδι το οποίο θα γινόταν μετά από τρείς μέρες στα Χανιά. Εκείνη την ημέρα όλο το… Ηράκλειο μετακόμισε στα Χανιά καθώς με εντολή του τότε δημάρχου τα μαγαζιά έκλεισαν στις 11 το πρωί για να προλάβουν όσοι ήθελαν να πάνε στα  Xανιά και να συμπαρασταθούν στην ασπρόμαυρη ομάδα.

Ο ΟΦΗ με την συμπαράσταση του κόσμου του που κατέκλυσε το γήπεδο ερχόμενος από κάθε γωνιά της Κρήτης πήρε ξανά τη νίκη με σκορ 3-0 και κατέκτησε πανηγυρικά την άνοδο του στην Α’ Εθνική. Σκόρερ εκείνου του αγώνα ήταν οι Σκανδαλάκης, Λεμονής, Παπαδόπουλος. Έτσι, ο ΟΦΗ πήρε το εισιτήριο  και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην A εθνική.

 

 

Τα πρώτα μπαράζ του ΟΦΗ για παραμονή το 2001 με ΠΑΣ

Τα πρώτα μπαράζ για παραμονή το 2001

Έπρεπε να περάσουν 33 χρόνια για να βρεθεί ο ΟΦΗ ξανά σε αγώνες μπαράζ. Αυτή την φορά ωστόσο είχε να κάνει με την παραμονή του στην Α’ Εθνική. Στο πρωτάθλημα μετά από μια μέτρια σεζόν τερμάτισε στην 12η θέση με 33 βαθμούς μαζί με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι δυο ομάδες έπρεπε να λύσουν τις διαφορές τους σε τρείς αγώνες μπαράζ με τον ΟΦΗ ωστόσο να είναι τιμωρημένος λόγω επεισοδίων που είχαν γίνει στο παιχνίδι με την Παναχαική και να εξορίζεται στην Ρόδο ως γηπεδούχος.

Τα αποτελέσματα

ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα      1-0

ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ      2-0

ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα      2-0

Στο πρώτο ματς στις 10 Ιουνίου κερδίζει 1-0 στο σμαραγδένιο νησί. Στο δεύτερο ματς μετά από 3 μέρες γνωρίζει την ήττα στα Γιάννινα με 2-0. Τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι στην Ρόδο στις 17 Ιουνίου με τον ΟΦΗ να παίρνει η νίκη με 2-0 με Γκόμεζ και Καρβάλιο και να μένει κατηγορία.

Σε εκείνα τα ματς προπονητής ήταν σημερινός διευθυντής ποδοσφαίρου του ΟΦΗ Γιάννης Σαμαράς και παίκτης του ΠΑΣ ο σημερινός τεχνικός του Πλατανιά Γιάννης Τάτσης. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΦΗ που βγαίνει νικητής από αυτή την διαδικασία και παραμένει κατηγορία. Δυστυχώς, όμως, το τρίτο παιχνίδι σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν την κόντρα που ισχύει μέχρι και σήμερα μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων.

 

Περίοδος 2009-10: Τα μπαράζ του ΟΦΗ στις Σέρρες

Τα μπαράζ που τον «έσφαξαν» στις Σέρρες

Περίοδος 2009-10. Η πρώτη περίοδος στην Β’ Εθνική.

Παράλληλα η πρώτη περίοδος για την πολυμετοχικότητα. Ο ΟΦΗ αν και κάνει πολλές και ακριβές μεταγραφές δεν καταφέρνει να κερδίσει την απευθείας άνοδο. Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Κέρκυρα με 68 και 63 βαθμούς αντίστοιχα κερδίζουν τα δυο εισιτήρια.

Μένει ένα ακόμα το οποίο θα κριθεί μετά από πλέι οφ ανάμεσα στον 3ο ΟΦΗ (62 βαθμοί), στον 4ο Εθνικό (53), τον 5ο Πανσερραϊκό (52) και τον 6ο Πιερικό (50). Ο ΟΦΗ μπαίνει στα πλέι οφ με 3 βαθμούς, ο Εθνικός και ο Πανσερραϊκός  με 1 και ο Πιερικός με 0.

Ο ΟΦΗ στο καθοριστικό παιχνίδι που έγινε στις Σέρρες στις 9 Ιουνίου έμεινε στην ισοπαλία με τον Πανσερραϊκό  και τερμάτισε 2ος στην ειδική βαθμολογία.

Στο 32’ ο Παπάζογλου έκανε το 1-0 και στο 48’ ο Ογκουνσότο ισοφάρισε. Όμως στο 52’ αποβλήθηκε ο Μπούρμπος ενώ  στο τέλος ακυρώθηκε από τον Σταθόπουλο  καθαρό γκολ του Βλόνταρτσικ ως οφσάιντ.

Στην ίδια φάση των αγώνων ο ΟΦΗ σφαγιάστηκε και στο ματς με τον Εθνικό στο Αιγάλεω το οποίο έληξε με σκορ 4-4 με τον Δαλούκα να αλλοιώνει το αποτέλεσμα.

Τα παιχνίδια του ΟΦΗ

Πιερικός-ΟΦΗ0-0

ΟΦΗ-Πανσερραικός    0-1

Εθνικός-ΟΦΗ   4-4

ΟΦΗ-Εθνικός   2-1

ΟΦΗ-Πιερικός2-1

Πανσερραικός-ΟΦΗ    1-1

Ο Πανσερραϊκός τερμάτισε 1ος με 14 βαθμούς, ο ΟΦΗ 2ος με 12, ο Εθνικός 3ος με 9 και ο Πιερικός 4ος με 2.

 

Άνοδος με μπαράζ και για τον Πλατανιά

Από την δοκιμασία των πλέι οφ έχει περάσει και ο Πλατανιάς.  Είναι η 2η φορά που μπαίνει σε αυτή την διαδικασία.

Η πρώτη ήταν ιστορική αφού έφερε την άνοδο στην Σούπερ Λίγκα για πρώτη φορά.

Ήταν η περίοδος 2011-12 όταν από το  πρωτάθλημα της Β` Εθνικής ανέβηκαν ο πρωταθλητής Πανθρακικός με 73 βαθμούς και η Βέροια με 72. Ακολούθησαν η Καλλιθέα με 64, η Παναχαϊκή με 61, ο Πλατανιάς με 60 και η Καλλονή με 57.

Στα μπαράζ η Καλλιθέα μπήκε με 2 βαθμούς, η Παναχαϊκή και ο Πλατανιάς με 1 και η Καλλονή με 0 βαθμούς.

Ο Πλατανιάς τερμάτισε 1ος με 11 αφήνοντας πίσω του την Καλλιθέα με 10, την Καλλονή και την Παναχαϊκή με 8.

Η άνοδος πανηγυρίστηκε στις 27 Ιουνίου 2012 στο παιχνίδι με την Καλλονή στα Περβόλια όπου ο Πλατανιάς νίκησε με 3-0 και τερμάτισε στην 1η θέση των πλέι οφ.

Η προϊστορία

Η προϊστορία μεταξύ των δύο ομάδων είναι μικρή. Με γηπεδούχο τον Πλατανιά σε αγώνες πρωταθλήματος, οι δύο αντίπαλοι έχουν αναμετρηθεί μόλις τρεις φορές, ο ΟΦΗ έχει δύο νίκες και ο Πλατανιάς μία.

2012 – 2013 (Α) Πλατανιάς – ΟΦΗ 1-2

2013 – 2014 (Α) Πλατανιάς – ΟΦΗ 0-2

2014 – 2015 (Α) Πλατανιάς – ΟΦΗ 1-0.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει