Ονομασία του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου

Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω το πρωτοσέλιδό σας με τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για το “El Greco”». Η εμβέλεια του ονόματος του σπουδαίου αυτού Κρητικού ζωγράφου είναι αδιαμφισβήτητη.  Οπότε σε μένα ήταν εδώ και χρόνια αναμενόμενη και πιθανή η παραπάνω προτεινόμενη ονομασία για το σχεδιαζόμενο έργο.

Στα πλαίσια του 1ου Διεθνές Συμποσίου “Λύκτος  εϋκτιμένη” είχαμε καταθέσει την πρόταση για την  διεκδίκηση από τον τότε δήμο Καστελλίου,  της  ονομασίας “ Αεροδρόμιο  Λύττου”, για το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο. Πρόταση που έπεσε στο κενό και στην αδιαφορία όλων αυτών που διεκδικούν και αγωνίζονται να διαπραγματευτούν το έργο.

Ο τίτλος της σχετικής μας παρουσίασης ήταν:

«Το όνομα Λύκτος σε χρόνο μέλλοντα», Γ. Ν. Παπαδάκης, Σπ. Αποστολάκης, Ν.Α.Α. Παπαδάκης., «Λύκτος εϋκτιμένη», Καστέλλι, 9-11 Νοεμβρίου 2007.

Με την ευκαιρία του Επιστημονικού αυτού Συμποσίου, καταθέσαμε σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν, ώστε η αρχαία αυτή πόλη να:

  • βγει από την αφάνεια και την απαξίωση
  • αποκτήσει αξία και σημασία για τους σημερινούς της κατοίκους
  • αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής.

Ανάμεσα στις προτάσεις που καταθέσαμε ήταν και η διεκδίκηση της  ονομασίας  “Αεροδρόμιο Λύττου”.   Αντιγράφω  το σχετικό απόσπασμα:

‘’Το σχεδιαζόμενο «Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης» να ονομαστεί «Αεροδρόμιο  Λύττου».  Το γεγονός αυτό θα γνωστοποιεί και θα προβάλλει το όνομα και την ιστορία της Λύττου διεθνώς.  Η ονομασία αυτή να αποτελέσει αίτημα διεκδίκησης ως ανταποδοτικό όφελος για την περιοχή, λόγω της πιθανής εγκατάστασης του νέου διεθνούς αεροδρομίου.‘’ Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στην πρόταση διεκδίκηση της διπλής ονομασίας «Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου-Καστελίου Κρήτης» από τον Δήμο Μινώα Πεδιαδος.  Με μία φράση θα έλεγα πως συμβαδίζει με την στάση των εκπροσώπων του Δήμου «αεροδρόμιο και ξερό ψωμί».  Ζητούν σε σχετικό υπόμνημα του Δημάρχου απλά την  προσθήκη της λέξης «Καστελλίου» που φιλοξενεί (sic) στον τίτλο «Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης».  Ούτε καν δεν διεκδικούν την ονομασία «Νέος Διεθνής Αερολιμένας Καστελλίου Κρήτης».   Επιτρέψτε μου να αστειευτώ ίσως να ήταν καλύτερο το «Νέος Διεθνής Αερολιμένας Καστελλίου Πεδιάδος Ηρακλειου Κρήτης», κάτι σαν το «Καστελλίου-Αρκαλοχωρίου- Θραψανού και Βιάννου».

Νομίζω πως ακόμα και το όνομα τους είναι αδιάφορο να το διεκδικήσουν…

Επίσης μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το επίπεδο αλλά και το σθένος διαπραγμάτευσης των  Τοπικών Αρχόντων.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Παπαδάκης,  γεωπόνος,  Λύττος

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει