Στο Δέλτα του Δούναβη μαθητές του Ηρακλείου

Στο Δέλτα του Δούναβη έγινε μία ξεχωριστή συνάντηση Erasmus+ , για να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι μπορεί ο καθένας να μαθαίνει μόνος του αλλά αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, μαθαίνουν διπλά! Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «I learn, you learn but together we double learn», εκπαιδευτικοί και μαθητές του 37ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, επισκέφτηκαν την παραδουνάβια πόλη Tulcea της Ρουμανίας από τις 6 έως τις 10 Μαΐου.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με συντονίστρια χώρα την Ισπανία, συμμετέχουν η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ελλάδα. Οι εργασίες του προγράμματος, με διάρκεια υλοποίησης δύο έτη, αφορούν στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ενθαρρύνουν τη χρήση των τύπων πολλαπλής νοημοσύνης του Gardner μέσα σε συνεργατικό περιβάλλον μάθησης.

Η πολλαπλή νοημοσύνη είναι ένα από τα αντικείμενα του προγράμματος
Η πολλαπλή νοημοσύνη είναι ένα από τα αντικείμενα του προγράμματος

Η τέταρτη συνάντηση στη Ρουμανία, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο Scoala Gimnaziala Nr12 της Tulcea, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις (projects) που δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν από κοινού δάσκαλοι και μαθητές σε κάθε χώρα σύμφωνα με τη στοχοθεσία του προγράμματος. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν:

α) οι κοινές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε χώρα σχετικά με τον εορτασμό της «Ολυμπιακής Ημέρας Erasmus+».

β) τα αποτελέσματα της έρευνας για τους μαθητές με χρήση ερωτηματολογίου που αφορούσε στη διάγνωση των τύπων πολλαπλής νοημοσύνης.

γ) τα σχέδια δραστηριοτήτων/παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενδυνάμωση καθενός από τους οχτώ τύπους της νοημοσύνης.

δ) σχέδιο μαθήματος που διαρθρώθηκε από την ελληνική πλευρά και στόχευε στην ανάπτυξη της ενδοπροσωπικής νοημοσύνης, ενταγμένο στη θεματική ενότητα «αποδοχή του διαφορετικού, καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των προκαταλήψεων».

Στο Δέλτα του Δούναβη εκπαιδευτικοί και μαθητές του 37ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου σε μία ξεχωριστή συνάντηση Erasmus+

Η συντονιστική ομάδα του προγράμματος Erasmus+ «I learn, you learn but together we double learn» του 37ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου αναφέρει πως “στις συναντήσεις εργασίας ομότιμων που έγιναν κατά την παραμονή μας στην Tulcea, σχεδιάσαμε τις επόμενες δράσεις μας ενώ με τη μέθοδο του job shadowing,  παρακολουθήσαμε τους Ρουμάνους συναδέλφους σε διδασκαλίες σχετικά με τη θεματική του προγράμματος.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου υποδοχής. Γνώρισαν την κουλτούρα της Ρουμανίας, δοκίμασαν τα τοπικά, παραδοσιακά φαγητά, περπάτησαν στις όχθες του Δούναβη. Συνομίλησαν, έπαιξαν, συναγωνίστηκαν και ζωγράφισαν με συνομήλικούς τους από τις άλλες χώρες. Στο επίπεδο της εκπαίδευσης οι μαθητές συμμετείχαν σε οργανωμένα εργαστήρια, στοχευμένα στους τύπους της πολλαπλής νοημοσύνης, που είχαν οργανωθεί από τους Ρουμάνους συναδέλφους.

Η παραμονή των μαθητών και δασκάλων στην Tulcea εμπλουτίστηκε με δραστηριότητες και επισκέψεις. Επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα της πόλης, τύχαμε θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο και ενημερωθήκαμε για την προσπάθεια των τοπικών φορέων σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής. Μοναδική εμπειρία για όλους μας ήταν η κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στον Δούναβη και τα κανάλια του.

Αναχωρήσαμε έχοντας αποκομίσει θετικές εντυπώσεις από την οργάνωση και την εφαρμογή του προγράμματος στην Tulcea. Εκείνο που θα παραμείνει περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη μας είναι η θερμή υποδοχή και η εγκάρδια φιλοξενία από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του σχολείου. Συνεχίζουμε με ενθουσιασμό τις δράσεις της διακρατικής μας συνεργασίας και σχεδιάζουμε την επόμενη συνάντησή μας στην Κρήτη που θα αποτελέσει και την ολοκλήρωση του προγράμματος.”

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει