Άνω-κάτω το ΚΙΝΑΛ λόγω Βενιζέλου

Αναταράξεις προκαλεί στο ΚΙΝΑΛ η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο ερώτημα: «γιατί όχι Βενιζέλος και γιατί Καμίνης», το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι «η επιλογή του επικεφαλής στο Επικρατείας έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας.

Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο κείμενό του, «αυτός ο στόχος απορρέει από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία και τη συνεχή ενίσχυση του χώρου. Αποφάσεις από τις οποίες παίρνει αποστάσεις και διαφοροποιείται κατά καιρούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος».

Προστίθεται ότι ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση. «Ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Τα περί “ουράς του ΣΥΡΙΖΑ” είναι ανυπόστατα και υποβολιμαία» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Το παρασκήνιο πίσω από τη ρήξη Γεννηματά – Βενιζέλου

Στο ΚΙΝΑΛ αντικρούουν το επιχείρημα ότι εξεδιώχθη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ισχυρίζονται ότι «κανείς δεν έδιωξε κανένα. Αντίθετα η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει τη μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα».

Επισημαίνουν ότι «η θέση του κ. Βενιζέλου που εκφράσθηκε και με δημόσια δήλωσή του λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση, ήταν “μόνο πρώτος στο Επικρατείας”. Η προσωπική του απόφαση, να μην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος, δεν υποχρέωνε το Κίνημα Αλλαγής για την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής του Επικρατείας». «Μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά», αναφέρεται.

Σχετικά με το γιατί αυτή τη στιγμή (24 ώρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές) το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι «η άμεση δημόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο».

Όσο για το ερώτημα «γιατί όχι η ίδια αντιμετώπιση στον Γιώργο Παπανδρέου», σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει καμιά διαφορά αντιμετώπισης. Οι πρώην πρωθυπουργοί όλων των κομμάτων είναι υποψήφιοι σε εκλογική περιφέρεια και δίνουν τη μάχη να κερδηθεί η έδρα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν χρειάζονται σταυρό».

«Λυπάμαι για την απόφαση Βενιζέλου να εγκαταλείψει στην κρίσιμη αναμέτρηση για το Κίνημα και τη χώρα», δήλωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ για την απόφαση  του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει από το κίνημα αμέσως μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι απόντες από αυτή τη μάχη απλά διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε η κυρία Γεννηματά, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά του κυρίου Βενιζέλου, αμέσως αφότου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο 100ό δημοτικό σχολείο Αθηνών στον Νέο Κόσμο, στις 11 το πρωί.

Σήμερα οι πολίτες θα δώσουν ένα τέλος στις καταστροφικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, είπε βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα και πρόσθεσε πως «στις εθνικές εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το στόχο υπηρετώ με την επιλογή Καμίνη».

«Ανοίγουμε τεράστια πόρτα στους προοδευτικούς ψηφοφόρους», δήλωσε, αναφέροντας πως «τώρα έχει έρθει η ώρα να τελειώσουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά του ΣΥΡΙΖΑ» και «να αποτελέσουμε ανάχωμα στις πολιτικές της Δεξιάς».

Τέλος η κυρία Γεννηματά δήλωσε πως πρότεινε στον κύριο Βενιζέλο να είναι υποψήφιος «σε οποιαδήποτε περιφέρεια ήθελε, με σταυρό».

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

«Την περασμένη Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους υποχρέωσαν τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές. Σήμερα με την επιλογή τους θα βάλουν τέρμα στην καταστροφική πολιτική του και στην Αυτοδιοίκηση, σε Δήμους και Περιφέρειες.

Στις εθνικές εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Αυτή τη στρατηγική υπηρετώ με την επιλογή του Γιώργου Καμίνη. Σηματοδοτεί τη διεύρυνση του χώρου, ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής.

Για να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Λυπάμαι για την απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά.

Οι απόντες σε αυτή την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ερώτηση Δημοσιογράφου: «Κυρία Γεννηματά, ζητήσατε από τον κ. Βενιζέλο να είναι υποψήφιος;»

Απάντηση: «Ναι, σε οποιαδήποτε περιφέρεια ήθελε, με σταυρό».

Τι υποστηρίζουν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της Χαριλάου Τρικούπη, η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που είχαν οδηγηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεργασία του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Αντίθετα, στελέχη του εκσυγχρονιστικού χώρου εκτιμούν πως η παρουσία Βενιζέλου συγκρατούσε δυνάμεις που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα αυτή η παρουσία δεν υπάρχει, σημειώνουν.

Είτε η μία θεωρία αποδειχθεί σωστή, είτε η άλλη, το Κίνημα Αλλαγής, συμφωνούν όλοι σε αυτό, έχει μπει σε έναν ακόμη κύκλο εσωστρέφειας.

Η ουσία είναι πως χθες το μεσημέρι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε στον προκάτοχό της πως στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα τοποθετήσει τον Γιώργο Καμίνη.

Για τη δεύτερη θέση προορίζεται ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος παρέμεινε στο Κίνημα Αλλαγής μετά την αποχώρηση Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ), ενώ για την τελευταία υπάρχει η σκέψη να προταθεί στον Παύλο Γερουλάνο.

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας συναντήθηκε χθες με τη Φώφη Γεννηματά και συζήτησε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής την εμπλοκή του στην προεκλογική μάχη.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το ραντεβού Γεννηματά- Βενιζέλου ακολούθησε ρήξη. «Μου ζήτησε να είμαι τελευταίος στο Επικρατείας» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ήθελε πρώτος στο Επικρατείας ή τίποτα, είναι η εκδοχή της Χαριλάου Τρικούπη.

«Εξέφρασα τη βεβαιότητά μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα, γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Στο πλαίσιο της σημερινής της συνάντησης με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο τού ζήτησε να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετηθεί η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση. Η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν “ πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή τίποτα”» απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη σε κείμενο άτυπης ενημέρωσης.

Οι επόμενες κινήσεις

Είναι προφανές ότι οι εθνικές εκλογές αποτελούν το ορόσημο στο οποίο θα κριθεί η κόντρα. Αν το ποσοστό του Κινήματος αλλαγής ενισχυθεί η κυρία Γεννηματά θα εμφανιστεί δικαιωμένη.

Μέχρι τότε η μέριμνα της Χαριλάου Τρικούπη είναι να στηρίξουν τις επιλογές της τα στελέχη. Ή, έστω, να μη διαφωνήσουν ανοιχτά. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν χθες δεκάδες επικοινωνίες για να βολιδοσκοπηθούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις.

Πολύς κόσμος έσπευσε και στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σενάρια προσχώρησης σε άλλο κόμμα δε φαίνεται να έχουν βάση, καθώς συνεργάτες του έλεγαν σε όσους ρωτούσαν σχετικά ότι «η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να είναι εκτός Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει βέβαια το πρόγραμμα των δημόσιων παρεμβάσεών του, καθώς είναι δεδομένο πώς θα μιλήσει για το θέμα και θα θελήσει να είναι παρών στην προεκλογική περίοδο.

 

ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ανδρουλάκης: “Αρνητική εξέλιξη”

Ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί, χαρακτηρίζει την επιλογή της Φώφης Γεννηματά, να αποκλείσει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν βοηθάει μία ημέρα πριν τις αυτοδιοικητικές και έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τη συνάντηση Γεννηματά -Βενιζέλου το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειαζόμαστε ενότητα ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης για να τονίσει: «Η ενότητα όμως σφυρηλατείται με τον σεβασμό στις ιδέες, στη δημοκρατική λειτουργία αλλά και την ιστορία της παράταξης και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στις κρίσιμες καμπές της.

Οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε τη γνήσια αγωνία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης».

 

Αποχωρήσεις στελεχών από το ΚΙΝΑΛ

Αποχωρήσεις στελεχών από το ΚΙΝΑΛ

Φεύγουν “άρον άρον” στελέχη του ΚΙΝΑΛ που υποστηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά την απόφαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το “όχι“ της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, να τον τοποθετήσει πρώτο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (του προσέφερε την τελευταία τιμητική θέση) με μία αιχμηρή ανακοίνωσή του – μέσω Facebook – ανακοίνωσε την αποχώρησή του, τονίζοντας πως «το ΚΙΝΑΛ γίνεται ουρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Έπειτα από αυτή την κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν άργησαν να ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις στελεχών που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Κυριακής, 2 Ιουνίου, ανακοίνωσε την παραίτησή του ο γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Υποδομών του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Οικονομίδης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονομίδης χαρακτηρίζει την κίνηση της Φώφης Γεννηματά ως «κίνηση απαράδεκτη και πραξικοπηματική που  προσβάλλει την ιστορία και το κύρος του πλέον επιφανούς στελέχους του Κινήματός μας και ισοδυναμεί με την διαγραφή του από το Κίνημα Αλλαγής».   Κατά τον κ. Οικονομίδη, «μια τέτοια απόφαση διχάζει το Κίνημα και οδηγεί τον πολιτικό μας φορέα, για μια ακόμη φορά, σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και αυτοκαταστροφής».

Την αποχώρησή του από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Β’ περιφέρεια Πειραιά, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα και το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Λιντζέρης, καταγγέλλοντας την κυρία Γεννηματά ότι με τον «εξοβελισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου» επιδιώκει να στήσει γέφυρες σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει μετατρέψει το Κίνημα Αλλαγής σε «ένα ιδιότυπο, ιδιωτικό κόμμα». Με γραπτή δήλωσή του, ο κ. Λιντζέρης επισημαίνει πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «χωρίς ιστορική συνείδηση και ευθύνη» επιδιώκει «τη χειραγώγηση και τον προσωπικό έλεγχο των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ» με μοναδικό της μέλημα να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αποχώρησε

Η κυρία Γιώτα Μπουμπούλη επρόκειτο να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Αιτωλοακαρνανίας (όπως και το 2015) του κόμματος σύμφωνα με ανακοίνωση προ μηνός. Σήμερα ωστόσο έκανε γνωστό πως αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο.Ωστόσο σημειώνει πως αποσύρεται καθώς διαφωνεί και με την απόφαση της προέδρου να στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα για τον Δήμο Αγρινίου και για την Περιφέρεια (Κατσιφάρα).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει