Θα παραδώσουν έρευνα για την καταναγκαστική εργασία στον Προκόπη Παυλόπουλο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου,θα γίνουν εκδηλώσεις στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας,   για το α’ σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του άξονα στην Ευρώπη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου (10 Ιουνίου 1942).

Οι εκδηλώσεις  μνήμης για τα 77 χρόνια ,θα πραγματοποιηθούν την  Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 στις 10. 30 το πρωί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχτεί Επίτιμος Δημότης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ενώ ο Δήμαρχος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης,θα του παραδώσει σημαντική ανέκδοτη έρευνα-εργασία για την καταναγκαστική εργασία στην Κρήτη και στο πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου, ζητώντας την συμβολή του ώστε, τα εκατομμύρια εργατοώρες να συμπεριληφθούν στις απαιτήσεις αποζημίωσης της χώρας μας από την γερμανική κυβέρνηση.

Τον Ιούνιο του 1942 ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στην πιο κρίσιμη καμπή του.

Το μέτωπο ήταν στραμμένο στη Μέση Ανατολή. Εκεί κυριαρχούσε το όνομα του Στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ. Η μια του νίκη διαδεχόταν την άλλη και οι συμμαχικές δυνάμεις προσπαθούσαν με λυσσαλέο και ηρωικό τρόπο να τον σταματήσουν. Αρχές Ιουνίου, αντικειμενικός σκοπός του Ρόμελ, ήταν η με κάθε τρόπο και θυσίες κατάληψη του Τομπρούκ.

Αυτό θα τον έφερνε μόλις 100 χιλιόμετρα από την πανίσχυρη βρετανική βάση της Αλεξάνδρειας. Οι σύμμαχοι έπρεπε να απαντήσουν στην προέλαση του Ρόμελ. Και επέλεξαν να χτυπήσουν τα αεροδρόμια του νομού Ηρακλείου,Ηράκλειο-Καστέλλι-Τυμπάκι, από τα οποία γινόταν ο ανεφοδιασμός του.

Ημερομηνία των σαμποτάζ καθορίστηκε η νύχτα 9 προς 10 Ιουνίου 1942 και για τα τρία αεροδρόμια. Το σχέδιο εξελίχτηκε για το αεροδρόμιο Καστελλίου όπου οι Βρετανοί σαμποτέρ με τους Έλληνες βοηθούς τους Γιώργο Ψαράκη, Κίμωνα Ζωγραφάκη, Κώστα Μαυραντωνάκη και Γιώργο Δουνδουλάκη έπληξαν το στόχο την καθορισμένη ημερομηνία με επιτυχία.

Στο αεροδρόμιο Τυμπακίου οι σαμποτέρ μπήκαν με οδηγό τον Μύρωνα Σαμαρείτη αλλά εκείνη τη νύχτα δεν υπήρχαν αεροπλάνα. Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου η επιχείρηση καθυστέρησε λίγες μέρες και έγινε την νύχτα 13 προς 14 Ιουνίου 1942.

Το συσκεκριμένο σαμποτάζ σκαταγράφηκε ιστορικά ως το πρώτο σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του άξονα στην Ευρώπη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει