28ο ΚΑΙ 57ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Μικροί μαθητές ανεβάζουν τον “Ερωτόκριτο”

Τιμώντας το έτος Ερωτόκριτου όπως έχει οριστεί το 2019 οι  μαθητές του 28ου και 57ου  Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου θα παρουσιάσουν το ομώνυμο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, σήμερα   Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 8:15 στη θεατρική σκηνή του σχολείου που βρίσκεται στην οδό Παπαγιάννη Σκουλά 10.

Στη παράσταση που γίνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δυο σχολείων    η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη.

Η παράσταση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 στην Πύλη Βηθλεέμ στις 8:30 το  βράδυ, επίσης με ελεύθερη είσοδο.

“Όλα ξεκίνησαν” -τονίζουν οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων- “στη μέση της σχολικής  χρονιάς  με την πρώτη εμπειρία ανάγνωσης  του κειμένου του «Ερωτόκριτου». Ακολούθησε η εξοικείωση με τη γλώσσα, τον ρυθμό και τη μουσικότητα του στίχου.

Επιπλέον, τα παιδιά ανακαλύπτοντας θεατρικά τον Ερωτόκριτο προσέγγισαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο την κοινωνική πραγματικότητα της ενετοκρατούμενης Κρήτης. Ίσως να  οφείλεται στη γνησιότητα και τη ζωντάνια της κρητικής διαλέκτου, η οποία ελάχιστα απέχει από τη γνήσια σημερινή ντοπιολαλιά της Κρήτης, ίσως να οφείλεται στην υπόθεση η οποία περιλαμβάνει και στοιχεία από τον κόσμο του παραμυθιού, ίσως πάλι, στον τόσο οικείο για τις υφολογικές δυνατότητες της γλώσσας μας δεκαπεντασύλλαβο στίχο του κειμένου, πάντως τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να «ανέβει» θεατρικά ένα «απαιτητικό» έργο, τόσο στην υπόθεση όσο και στην πλοκή.

Επιπλέον, η ιδέα της αναπαράστασης της περιπέτειας δύο νέων, του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, ελκύει τη ψυχοσύνθεση παιδιών που διανύουν το προεφηβικό στάδιο της ζωής τους. Ο θίασος των μαθητών  από τους 10053 στίχους του έργου επέλεξε να παρουσιάσει περίπου 2500 στίχους. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να «κάνουμε» θέατρο, να βιώσουμε και εμείς αλλά και εσείς οι θεατές, ένα χιλιοτραγουδισμένο ανά τους αιώνες πολύστιχο αφηγηματικό ποίημα του 17ου αιώνα που διαπραγματεύεται τον έρωτα δύο νέων.

Παράλληλα στη ροή του θεατρικού χρόνου θα παρουσιαστούν  ο ανταγωνισμός, η κοινωνική ανισότητα, η αξία της φιλίας, η ανθρωπιά, ως θέματα που απασχολούν συνεχώς τον άνθρωπο στο διάβα των αιώνων. Ως προς τους συντελεστές της παράστασης θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο ο καθένας βοήθησαν στην προετοιμασία και στην παρουσίαση της παράστασής μας. Το παραπάνω επιβεβαιώνει η συμμετοχή του καλλιτέχνη της κρητικής μουσικής Γιώργη Βρέντζου, ο οποίος είναι γονέας παιδιού του τμήματος και πλαισιώνει με το μαντολίνο του, τα τραγούδια της παράστασης. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ένας ζωντανός εξωστρεφής οργανισμός».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει