ΣΥΣΚΕΨΗ: Έρχεται επικίνδυνη αντιπυρική περίοδος

Η ανάγκη για συνεργασία της Πυροσβεστικής με την Αυτοδιοίκηση αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τονίστηκε χθες στη διάρκεια ημερίδας που είχε ως αντικείμενό της τη θωράκιση του νησιού ενόψει των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Την αναγκαιότητα αυτή για συνεργασία τόνισε και στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι  «χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, αρμόδιες υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων που είχαμε το χειμώνα θα υπάρχουν δυσκολίες την καλοκαιρινή περίοδο.  Επίσης αυτό που ζητάμε είναι ο εξοπλισμός των Σωμάτων Ασφαλείας που χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης να παραμένει στο νησί».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυοσβεστικής στην Κρήτη Νίκος Λαγουδάκης ανέφερε ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη των τελευταίων ετών, και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει μία ιδιαίτερη εγρήγορση και από τις Υπηρεσίες και από τους πολίτες.

«Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η πιο επικίνδυνη από τα προηγούμενα έτη, γιατί είχαμε έναν πολύ βαρύ χειμώνα, έχουμε πάρα πολύ χόρτο στην ύπαιθρο, άρα έχουμε πολύ καύσιμη ύλη. Αυτή τη στιγμή, με το παραμικρό ατύχημα θα δημιουργηθεί τεράστιο συμβάν στην ύπαιθρο. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για να προλάβουμε το κάθε συμβάν».

Στη διάρκεια ημερίδας που είχε ως αντικείμενό της τη θωράκιση του νησιού ενόψει των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Την ανάγκη για συνεργασίες τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες

Από την πλευρά της η συντονίστρια της Περιφέρειας Κρήτης Μ. Κοζυράκη αναφέρθηκε στις προληπτικές ενέργειες που γίνονται για την προστασία από πυρκαγιές. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της, οι ενέργειες που έχουν γίνει αφορούν κυρίως καθαρισμούς σε ευαίσθητα κι επικίνδυνα δασικά οικοσυστήματα.

«Υπάρχει άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έτσι ώστε να υπάρχουν περίπολα και βάρδιες καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας στην ύπαιθρο. Με τα μέσα που έχουμε, είμαστε σε ένα αρκετά καλό βαθμό προετοιμασίας. Η συνεργασία μας με τις Υπηρεσίες μπορεί να μας διασφαλίσει από ένα μεγάλο συμβάν, διότι υπάρχουν οι συνθήκες για να συμβεί κατι τέτοιο. Είμαστε όλοι σε μία επιφυλακή”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός αναφέρθηκε στις

κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος Ηρακλείου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις αντιπυρικής περιόδου. Ο κ. Λαμπρινός είπε μεταξύ άλλων:

«Στον Δήμο Ηρακλείου προσπαθούμε μεθοδικά, και κατά την αντιπυρική περίοδο, να ανταποκριθούμε στις πολυμέτωπες απαιτήσεις της περιοχής ευθύνης του Δήμου.

Ενδεικτικώς μόνον, αναφέρω ορισμένες δράσεις μας για την πυροπροστασία:

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου έχει προμηθευτεί περισσότερα από δέκα νέα χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία συμμετέχουν σε όλες τις επιχειρήσεις της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης αποκτήσαμε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα,  το οποίο παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική και έχει ήδη ενισχύσει το διαθέσιμο δυναμικό των οχημάτων της. Σε εξέλιξη είναι η προμήθεια και μιας μεγάλης υδροφόρας.

Δημιουργούμε καινοτόμο σύστημα διαχείρισης κρίσεων με τη συνδρομή πτητικών μέσων DRONES. Κατατέθηκε η πρόταση για έγκριση της προμήθειας στην διαχειριστική αρχή και βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύντομα θα είναι στην διάθεση του Δήμου αυτό το ιδιαίτερα χρήσιμο μέσο γεωγραφικής εποπτείας του τόπου μας.

Ο καθαρισμός του αγροτικού οδικού δικτύου είναι διαρκής, ενώ υπάρχει συνεχής συντήρηση και προσθήκη, όπου απαιτείται, πυροσβεστικών κρουνών για την αποτελεσματικότερη παροχή νερού. Εκτός αστικού ιστού, ο Δήμος Ηρακλείου έχει δωρίσει από το 2014, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος (ΦΥΚΗΣΑΠ), φορητές δεξαμενές με μεγάλη χωρητικότητα.

Σε επίπεδο επικοινωνιών, ο Δήμος Ηρακλείου χρησιμοποιεί το σύστημα επικοινωνίας TETRA, το οποίο είναι πάντα ενεργό, με σταθερή και φορητή συσκευή, ενώ διαθέτει και μεγάλο αριθμό φορητών συσκευών UHF που χρησιμοποιούνται μεταξύ των εξωτερικών συνεργείων και των υπηρεσιών του Δήμου  και μπορούν να διατεθούν οποτεδήποτε απαιτηθεί.

Εάν χρειαστεί οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, σε προληπτικό επίπεδο, έχει ήδη συμπεριληφθεί ο σχεδιασμός σύμφωνα με τις οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας στην παρούσα επικαιροποίηση του σχεδίου “Ξενοκράτης”, ενώ έχει ήδη δοκιμαστεί σε σενάριο άσκησης πεδίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PACES).

Καταγράφηκαν, επίσης, τα οικόπεδα και οι εγκαταλελειμμένες οικίες, για τις οποίες υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς, με διαδικασίες καθαρισμού και επιβολής κυρώσεων».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει