Η πρώτη σύλληψη (του καλοκαιριού) για… αέριο γέλιου

Η πρώτη σύλληψη για παράνομη πώληση συσκευασιών που περιείχαν αέριο γέλιου σημειώθηκε προχθές στα Μάλια, όπου αστυνομικοί της Χερσονήσου και του Τμήματος Μινώα Πεδιάδος προχώρησαν στη σύλληψη ενός 31χρονου εργαζόμενου σε μπαρ.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εντοπίστηκε ο 31χρονος να κατέχει και να διαθέτει προς πώληση εντός του καταστήματος φιαλίδια-αμπούλες και μπαλόνια τα οποία περιείχαν αέριο γέλιου.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

162 φιαλίδια τα οποία περιείχαν αέριο γέλιου, 25 μπαλόνια και   μεταλλικό κυτίο

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια υπήρξε ένα κενό σχετικά με το εάν είναι τελικώς παρανομη η χρήση του αερίου αυτού και για το εάν θα πρέπει οι Αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις.

Πρόπερσι  πάντως είχε υπάρξει αστυνομική διαταγή μετά από εισαγγελική εντολή από την εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούνταν να εφαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε επίσης ότι τον Αύγουστο του 2017 ο θάνατος μιας νεαρής Αγγλίδας που έκανε διακοπές στα Μάλια, είχε αρχικώς αποδοθεί στη χρήση αυτού του αερίου, όμως μετά από εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε μηνιγγίτιδα.

Το αέριο γέλιου και η ζαχαροπλαστική

Όπως έχει γράψει και στο παρελθόν η « Π» η επίσημη ονομασία του αερίου του γέλιου είναι «πρωτοξείδιο του αζώτου» ή «ιλαρυντικό αέριο» και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια για τη χαλαρωτική επίδρασή του. Το αέριο του γέλιου εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα, από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο.

Το πρωτοξείδιο του αζώτου είναι γνωστό και για πολλούς άλλους λόγους. Οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν. Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους. Ο περισσότερος κόσμος το εισπνέει όμως μέσα από ένα μπαλόνι για να σπάσει πλάκα και να περάσει ωραία.

Πριν από λίγα χρόνια το έβρισκες σχεδόν παντού στη Βρετανία. Στο Λονδίνο μάλιστα υπήρχαν κλαμπ που το χρησιμοποιούσαν ως κράχτη. Ωσπου πέθανε κάποιος με ένα τέτοιο κουτί δίπλα του και δημιουργήθηκε πανικός. Το γεγονός ότι το θύμα είχε περάσει μια σακούλα στο κεφάλι του για να αυξήσει την επίδραση του αερίου πέρασε μάλλον… απαρατήρητο! Το θύμα πέθανε από έλλειψη οξυγόνου και όχι από την εισπνοή του αερίου. Συνέπεια αυτού ήταν να αρχίσει να σπανίζει στα μπαρ.

Αν και σπάνια έχουν καταγραφεί θάνατοι από τη χρήση του αερίου, γιατροί εκτιμούν ότι η τακτική χρήση του μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει τον νωτιαίο μυελό, να επηρεάσει τη σύσταση του αίματος και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε βραχυπρόθεσμη βάση μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια καρδιολογικά προβλήματα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει