Με τη… βούλα του Υπουργείου η λαϊκή

ΝΕΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ 3 ΛΑΪΚΕΣ

Με τη βούλα του Υπουργείου Δικαιοσύνης δρομολογείται η διαμόρφωση της πρώτης μόνιμης λαϊκής αγοράς του Ηρακλείου που πρόκειται να διαμορφωθεί στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού.

Με έγγραφο του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίζει ότι υιοθετεί το πόρισμα της Επιτροπής που συντάχθηκε για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί σε ότι αφορά στη λήψη των πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του νέου χώρου όπου θα γίνει μόνιμη εγκατάσταση της λαϊκής αγοράς της Ν. Αλικαρνασσού, η δραστηριότητα αυτή μετακινείται από την οδό Καρίας και Δημοκρατίας στην οδό Αρτεμησίας, όπως είχε γράψει η «Π». Η απόφαση που έχει ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπει να λειτουργήσει στη νέα θέση η λαϊκή αγορά για ένα εξάμηνο.

Ωστόσο εκτίμηση της Λότζια είναι ότι οι εργασίες διαμόρφωσης του ακινήτου θα έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο εξάμηνο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς από την οδό Αρτεμησίας στο νέο δημοτικό ακίνητο της Ν.Αλικαρνασσού, μπορεί να γίνει νωρίτερα.

Η απόφαση του Υπουργείου

Το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση του ακινήτου
Το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση του ακινήτου

Λύνει τα χέρια της δημοτικής Αρχής το έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο δίνει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η δημιουργία της πρώτης μόνιμης λαϊκής αγοράς του Ηρακλείου που θα γίνει στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές της Ν. Αλιναρνασσού.

Στο χώρο έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται οι αναγκαίες διαμορφώσεις που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα με την ασφαλτόστρωση του δημοτικού ακινήτου, και θα τοποθετηθούν οι μόνιμοι πάγκοι όπου θα μπορούν να λειτουργούν οι 220 παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο χώρο πρόκειται να αξιοποιηθεί ένα φυλάκιο που υπάρχει προκειμένου να λειτουργήσει ως τουαλέτα που θα καλύψει τις ανάγκες της λαϊκής αγοράς.

Επίσης θα τοποθετηθούν άλλες τρεις τουαλέτες που κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου.

Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι η έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ουσιαστικά επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική διαχείριση του δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος εξ αρχής παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, δεν προτίμησε την οδό της σύγκρουσης, αλλά του παραγωγικού διαλόγου, που απέδειξε ότι αποδίδει και μπορεί να φέρει τα άριστα αποτελέσματα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ο κ. Λαμπρινός κατέβαλλε μια μεγάλη προσωπική προσπάθεια για να φέρει το θετικό αυτό αποτέλεσμα, που είναι καρπός της δικής του πολιτικής καθοδήγησης.

Ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης
Ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ο κ. Κεφαλογιάννης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Βαρδάκη για τις επαφές που είχε με το υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό να συνδράμει στην ικανοποίηση του ομόφωνου αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία της πρώτης μόνιμης λαϊκής αγοράς της Ν.Αλικαρνασσού.

Παράλληλα υπογραμμίζει την ουσιαστική συνεισφορά που είχαν στην υπόθεση ο διευθυντής των φυλακών κ. Μαυραντωνάκης και ο προϊστάμενος εξωτερικής φρουράς κ. Ιατράκης που ήταν στην επιτροπή του υπουργείου Δικαισύνης και είχαν ουσιαστική συμβολή στην θετική εξέλιξη της διεκδίκησης του Δήμου Ηρακλείου.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Π» μετά από μια τεράστια κοινωνική αναστάτωση επήλθε συμφωνία με τους εργαζόμενους του σωφρονιστικού καταστήματος της Ν.Αλικαρνασσού, οι οποίοι αποδέχτηκαν

τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στο δημοτικό ακίνητο έξω από τις φυλακές, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν κάποια συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας που διασφαλίζουν τους όρους φύλαξης των κρατουμένων. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι ζήτησαν να μεγαλώσει σε ύψος η περίφραξη των φυλακών κατά τέσσερα μέτρα.

Αντίστοιχα ζήτησαν να υπάρξει περίφραξη περιμετρικά της λαϊκής αγοράς το ύψος της οποίας να φτάνει τα τέσσερα μέτρα.  Η συμφωνία επήλθε μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία της διεύθυνσης της φρουράς των φυλακών με κλιμάκιο του Δήμου με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Επανεξετάζονται οι χωροθετήσεις

«Φτου και από την αρχή» για τα τοπικά συμβούλια των Καμινίων της Θερίσου και του Μασταμπά που θα πρέπει να επανεξετάσουν το κρίσιμο ζήτημα της μετακίνησης των λαϊκών αγορών που το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Όπως είναι γνωστό, η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας είχε απορρίψει τις προτεινόμενες θέσεις μετακίνησης των λαϊκών αγορών στη Θέρισσο και στα Καμίνια παρά το γεγονός ότι τα προτεινόμενα σημεία δεν είχαν εγείρει σοβαρά ζητήματα αντιδράσεων σύμφωνα με τη Λότζια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί ο πολιτικός προϊστάμενος των λαϊκών αγορών κ. Παττακός θα πρέπει τα τοπικά συμβούλια να προτείνουν νέες θέσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης τους. Παράλληλα όμως θα πρέπει να ανοίξει και το ζήτημα της νέας χωροθέτησης της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά, μετά την απορριπτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση της στην οδό Καστρινάκη.

Ο κ. Παττακός τονίζει ότι και τα τρία αυτά ζητήματα θα πρέπει να κλείσουν και μάλιστα το συντομότερο δυνατό με την όσο το δυνατό ευρύτερη συναίνεση, αφού το ζήτημα της μετακίνησης των λαϊκών αγορών είναι κρίσιμο ζητούμενο για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των περιοχών στις οποίες σήμερα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές και έχουν αγανακτήσει από την όχληση τους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει