Ενίσχυση με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα

ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Κρήτης με την άφιξη των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων που αναμένεται να έχουν ως βάση τους το αεροδρόμιο Ηρακλείου και Χανίων.

Όπως είπε στην «Π» ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νησιού Νίκος Λαγουδάκης αύριο Σάββατο αναμένεται να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα  δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα μεσαίου τύπου «Kamov» που θα επιχειρούν από τα αεροδρόμια «Γιάννης Δασκαλογιάννης» και «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, γίνονται προσπάθειες να έρθει και ένα τρίτο ελικόπτερο «έρικσον» που θα εδρεύει επίσης στα Χανιά.

Τα ελικόπτερα θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου και πρόκειται για δύο εναέρια μέσα, τα οποία διαθέτουν μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα, ταιριάζουν με το ανάγλυφο της περιοχής και η συνδρομή τους σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών αναμένεται να είναι καθοριστική.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μπορούν να μεταφέρουν νερό βάρους περίπου 4 τόνων με τους ειδικούς κάδους και η επιχειρησιακή τους δυνατότητα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού με ακρίβεια και ασφάλεια ακόμα και σε περίπτωση ισχυρών ανέμων.

Τα «Kamov» έχουν τη δυνατότητα ανεφοδιασμού με νερό από παραθαλάσσιες περιοχές ή από υδατοδεξαμενές όπως είναι τα φράγματα, καθώς σε αυτούς τους χώρους υπάρχει η δυνατότητα βύθισης των κάδων τους, ο οποίος είναι περίπου 2,5 μέτρα ύψος.

Τα σημεία από όπου μπορούν να εφοδιαστούν νερό, εκτός της θάλασσας, είναι πολλά και γνωστά στο πλήρωμα του ελικοπτέρου και βρίσκονται για τον νομό Ηρακλείου σε διάφορες περιοχές, όπως το Θραψανό, το Τεφέλι, το Τυμπάκι κ.ά.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν από κοινού, ενώ από τη στιγμή που θα δοθεί εντολή για την ενεργοποίησή τους είναι στον αέρα σε περίπου 20 λεπτά. Η διάρκεια πτήσης που μπορούν να κάνουν υπολογίζεται στις 2 ώρες και 15 λεπτά.

Το πλήρωμα του κάθε ελικοπτέρου αποτελείται από δύο χειριστές, έναν σύνδεσμο- μεταφραστή κι έναν μηχανικό.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρά το γεγονός ότι  γίνονται προσπάθειες να έρθει και το τρίτο ελικόπτερο που χρειάζεται το νησί κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής αντιπυρικής περιόδου, οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει