Πάλι χωρίς νερό το Ηράκλειο

Καταιγιστικές αντιδράσεις από το κέντρο και τα ανατολικά προάστια της πόλης έχει πυροδοτήσει η αποδιοργάνωση της ομαλής τροφοδοσίας νερού, που σημειώθηκε λόγω των έργων σύνδεσης της παράκαμψης του τροφοδοτικού αγωγού από το πεδίο των Μαλίων στην περιοχή των Γουβών.

Περισσότερες από 750 κλήσεις δέχτηκε χθες η ΔΕΥΑΗ από αγανακτισμένους πολίτες που αντιδρούσαν έντονα επειδή δεν έτρεχαν νερό οι βρύσες τους, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνονται πλήρως τα νοικοκυριά τους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης διαβεβαιώνει ότι η όλη διαδικασία της σύνδεσης του νέου αγωγού έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι δεξαμενές που τροφοδοτούν όλα τα σημεία της πόλης, έχουν αρχίσει να γεμίζουν και τα όποια προβλήματα υπάρχουν αποκαθίστανται σταδιακά.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η εκτέλεση του έργου αυτού ήταν επιβεβλημένη από τον ΟΑΚ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του άξονα Γούρνες-Χερσόνησος, που περιελάμβανε και την τοποθέτηση νέου δικτύου.

Όπως εξηγεί, η αρχική εκτίμηση προέβλεπε ότι το έργο θα τελείωνε μέσα σε μια μέρα, αλλά τελικά ο χρόνος αυτός κρίθηκε ότι δεν ήταν επαρκής, με αποτέλεσμα να χρειαστούν συνολικά 2,5 μέρες για να τελειώσει.

Η εμπλοκή αυτή δημιούργησε προβλήματα σε όλα τα ανατολικά προάστεια της πόλης στον  Κατσαμπά, σε ένα τμήμα του Πόρου, στην Καλλιθέα. Προβλήματα όμως εμφανίστηκαν και στο κέντρο της πόλης που τροφοδοτείται και από τον Αποσελέμη και από τα Μάλια, όπου λόγω των προγραμματισμένων εργασιών μειώθηκε η ποσότητα του νερού.

Ο κ. Βουρεξάκης διαβεβαιώνει ότι τα προβλήματα αυτά τελειώνουν και παράλληλα μπαίνει οριστικό τέλος και σε μια σειρά ζητήματα που ταλάνιζαν εδώ και δεκαετίες το Ηράκλειο σε ό,τι αφορά τις διαρροές του νερού. Όπως εξηγεί, την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδεται το νέο δίκτυο 5 χιλιομέτρων στον Μασταμπά καθώς ολοκληρώνονται οι εργασίες αντικατάστασής του.

Αντίστοιχα σε πολύ καλό δρόμο, εξελίσσεται και ένα δεύτερο σημαντικό έργο, που αφορά στην αντικατάσταση των δικτύων υδροδότησης στη Χρυσοπηγή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΗ, στις αρχές του επόμενου μήνα αρχίζουν οι εργασίες για ένα ακόμα σημαντικό έργο τοποθέτησης νέων δικτύων, που αφορά την περιοχή των Δειλινών και την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ σημειώνει ότι παράλληλα με όλα τα παραπάνω, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του εμβληματικού έργου, που αφορά στην αντικατάσταση των 150 χιλιομέτρων δικτύων σε ολόκληρη την πόλη. Είναι η μεγαλύτερη εργολαβία που έχει ποτέ ανατεθεί με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τα 2,5 χρόνια.

Το μεγαλύτερο έργο αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης στο Ηράκλειο πρόκειται να βγει στον αέρα στο τέλος του καλοκαιρού, και με την υλοποίησή του, εκτιμάται ότι θα μπει οριστικά φραγή στο 40% της απώλειας του νερού που χάνει καθημερινά -χωρίς λόγο- η πόλη, τη ίδια ώρα που κάθε λίγο και λιγάκι οι δημότες δεν έχουν κυριολεκτικά νερό να πιουν.

Πρόκειται για μια μεγάλη εργολαβία συνολικού ύψους 15.200.000 ευρώ, μέσα από την οποία θα αντικατασταθούν 152 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και θα τοποθετηθούν 20.000 νέα υδρόμετρα μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει