Τα Μάλια γιόρτασαν με παραδοσιακό τρόπο το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος

Στα  γραφικά Μάλια αναβίωσαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος   όμορφα έθιμα που αγκαλιάζονται και προστατεύονται από την τοπική κοινωνία, γιατί αποτελούν  όαση πολιτισμού και διασκέδασης  μέσα στην έρημο της σημερινής γκρίζας πραγματικότητας.

Έτσι, στις 15/06, Σάββατο βράδυ, η χορωδία Μαλίων, εθελοντές μουσικοί και κανταδόροι πλημμύρισαν τα στενά σοκάκια της πόλης, με τραγούδια διαχρονικά, νοσταλγικά, γνωστά σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, που συγκινούν μέχρι και σήμερα.

Και όπως όλα τα ωραία, το όμορφο μουσικό νυχτερινό σεργιάνι κατέληξε σε παραδοσιακή ταβερνούλα, όπου η φιλόμουση αυτή παρέα συνέχισε να τραγουδά, δείχνοντας την απήχηση που έχει η παράδοση και το πώς καταφέρνει να συγκινεί και να ενώνει τους ανθρώπους!

Συνέπραξαν: Χορωδία Μαλίων και οι εθελοντές μουσικοί:

Ζαχαριάδης Κώστας (κιθάρα), Ζερβούδης Σπύρος (μπουζούκι), Ρουσάκης Μιχάλης (κιθάρα), Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αντωνακάκης.

Την επομένη, Κυριακή 16 Ιουνίου, παραμονή του Αγ.Πνεύματος, οι πάντα δραστήριοι σύλλογοι των Μαλίων, συνδιοργάνωσαν μουσική εκδήλωση (πανηγύρι)  στον προαύλιο χώρο, γύρω από το γραφικό εκκλησάκι πλάι στη θάλασσα.

Πλήθος πιστών προσήλθαν στον Ιερό Ναό του Αγ. Πνεύματος  για να παρακολουθήσουν τον Μέγα Εσπερινό που τελέσθηκε στον υπαίθριο χώρο. Ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία και στη συνέχεια οι τοπικοί σύλλογοι των Μαλίων μερίμνησαν, για ένα φιλόξενο τραπέζωμα, όπου πάνω από 500 άτομα παρακάθισαν και απόλαυσαν εξαιρετικό ψητό και μακαρόνια με φρεσκοτριμμένο ντόπιο τυρί, που ετοίμασαν με περίσσιο μεράκι οι κυρίες των συλλόγων.

Στον μεγάλο περίβολο του ναού, δεκάδες μεγάλα τραπέζια είχαν στηθεί φιλοξενώντας τους πανηγυριστές, οι οποίοι περνούσαν απ’ τον τόπο που είχαν στηθεί οι πάγκοι με το φαγητό, έπαιρναν τη μερίδα τους, αρκετά ενισχυμένη θα λέγαμε, το κρασί σε μικρά ή μεγάλα μπουκάλια ανάλογα με την παρέα, απολαμβάνοντας τη μαγεία και την ηρεμία της θάλασσας, γευόμενοι τη νοστιμιά των εδεσμάτων, υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής και χορών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει