ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Προσχολική αγωγή μετ’ εμποδίων!

Αναγκάστηκαν να βάλουν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι για να καταφέρουν να εφαρμόσουν το μέτρο της δίχρονης προσχολικής αγωγής! Τα νηπιαγωγεία στους Δήμους Μαλεβιζίου και Χερσονήσου δέχονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όλα τα 4χρονα, όμως τα προβλήματα δε λείπουν.

Αν δει κανείς τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το διάστημα που πέρασε, αλλά και συνεχίζουν να έχουν μπροστά τους ως την έναρξη της ερχόμενης χρονιάς, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και οι δύο Δήμοι, κατανοεί το πόσο ανέφικτο είναι το μέτρο να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 και στον Δήμο Ηρακλείου. Εδώ το πρόβλημα σχολικής στέγης είναι τουλάχιστον … τιτάνιο.

Σημειώνεται πως η αγωνία των γονιών έχει χτυπήσει «κόκκινο», τη στιγμή που η πόρτα των δημοτικών παιδικών σταθμών έχει κλείσει για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Μονόδρομος τα προκάτ

Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Κωνσταντίνος Θεοφάνους, αναφέρει στην «Π» πως στον Δήμο Μαλεβιζίου, το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Γαζίου και της Αγίας Μαρίνας.

Κομβικό σημείο είναι να παραδοθεί εγκαίρως το νέο κτήριο του 1ου Δημοτικού σχολείου Γαζίου, προκειμένου να απελευθερωθούν τρεις αίθουσες διδασκαλίας για να δεχτούν νήπια.

Παράλληλα, οι τοπικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει από τις Κτιριακές Υποδομές πέντε αίθουσες προκάτ για να μπορέσουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των νηπιαγωγείων της περιοχής.

Όσο αφορά στον Δήμο Χερσονήσου, συνωστισμός επικρατεί σε Γούρνες, Χερσόνησο και Μάλια και το θέμα θα λυθεί με προκάτ αίθουσες.

Ωστόσο, είναι κρίσιμο να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες από πλευράς ΚΤΥΠ, προκειμένου όλες οι αίθουσες να είναι στις θέσεις τους πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Ο Δήμος Ηρακλείου είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος Δήμος της Κρήτης που δεν έχει εφαρμόσει το μέτρο και από ό,τι φαίνεται θα αργήσει να το πράξει, αν και το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει τελική διορία ως τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, εκτιμάται πως τα νηπιαγωγεία θα κληθούν να φιλοξενήσουν 400 παιδιά, συνεπώς θα χρειάζονται επιπλέον 25 με 30 αίθουσες διδασκαλίας στο Ηράκλειο.

Σημειώνεται πως για την ερχόμενη χρονιά, όσοι γονείς θέλησαν να γράψουν το παιδί τους, 4 χρονών, στα νήπια, απορροφήθηκαν όλα στα σχολεία της επιλογής τους ή σε όμορα.

Επί τροχάδην…

«Τρέχουμε με χίλια για να βρούμε λύση», λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Μαλεβιζίου, κ. Μανώλης Παπαδομανωλάκης. Σημειώνει πως ο Δήμος είχε ζητήσει πίστωση χρόνου από το Υπουργείο, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ωστόσο, τονίζει πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να είναι όλα έτοιμα προκειμένου τα νηπιαγωγεία του Μαλεβιζίου να δεχτούν τους 4χρονους μαθητές τους.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χερσονήσου, κ. Νίκος Αργυράκης, αναφέρει πως το προηγούμενο διάστημα είχε έρθει κλιμάκιο από τις ΚΤΥΠ με τον κ. Θεόδωρο Ηλιόπουλο και είχαν καταλήξει πως χρειάζονται πέντε αίθουσες προκάτ.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Αργυράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή έργων των ΚΤΥΠ, κ. Θεόδωρο Κυριαζόπουλο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι αίθουσες θα είναι έτοιμες αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Υπάρχει η περίπτωση, οι αίθουσες να είναι στις θέσεις τους τον ερχόμενο Νοέμβριο. Χρειάζονται μία στις Γούρνες και από δύο σε Χερσόνησο και Μάλια.

Ο κ. Αργυράκης αναφέρει πως δεν είναι παιδαγωγική λύση οι μαθητές να στοιβαχτούν στις υπάρχουσες αίθουσες. Σημειώνει πως η περιοχή των Γουρνών, για παράδειγμα, είναι αναπτυσσόμενη και η σχολική στέγη είναι ένα πρόβλημα.

Από πλευράς Δήμου θα γίνει προσπάθεια ούτως ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά.

Η «Π» επικοινώνησε με τον προϊστάμενο αρχιτεκτονικών μελετών των ΚΤΥΠ, κ. Σωτήρη Μάνθο, ο οποίος αναφέρει πως η υπηρεσία έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, όμως, δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα είναι όλα έτοιμα ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αφού απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο κινήσεις.

Εν αναμονή στο Ηράκλειο….

Μία κατηγορία μόνος του είναι ο Δήμος Ηρακλείου, όπου το κτηριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων είναι ένα διαχρονικό «αγκάθι». Χθες είχαν συνάντηση οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων, κ. Γιάννης Αναστασάκης, Παιδείας, κ. Γιώργος Βλαχάκης, και Πολεοδομίας, κ. Στέλλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της σχολικής στέγης.

Ο κ. Αναστασάκης είπε στην «Π» ότι η δημοτική Αρχή έχει ένα πλάνο για το θέμα που θα παρουσιαστεί ως το φθινόπωρο. Υπάρχει συνεργασία με τις ΚΤΥΠ προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά διευκρινίζει πως είναι ένα σύνθετο πρόβλημα από πολεοδομικής άποψης αλλά και εκτέλεσης δημοσίων έργων.

Υπενθυμίζει την ανέγερση του Νηπιαγωγείου Αγίας Αικατερίνης αλλά και την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ηλίου.

Σε ερώτηση για το αν ο Δήμος καταφέρει να εφαρμόσει το μέτρο στο πλαίσιο που έχει θέσει το Υπουργείο, απαντά πως η δημοτική Αρχή θα διαθέσει όσους πόρους απαιτούνται για να ωριμάσουν τα απαραίτητα έργα, όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να τελειώσει αυθημερόν. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι θα ικανοποιηθεί η απαίτηση του Υπουργείου, χρειάζεται χρόνος και εκατομμύρια για να κατασκευαστούν νηπιαγωγεία. Ο κ. Αναστασάκης σημειώνει ότι οι ελλείψεις είναι καταγεγραμμένες εδώ και καιρό και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μία συγκεκριμένη απάντηση από τον Δήμο, μέσα από τη συνεργασία της Γ.Γ. και τους αρμόδιους αντιδημάρχους.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει