ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: Το ενημερωτικό υλικό άναψε… φωτιές

ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Σε έγγραφη απολογία καλούνται πυροσβέστες από όλους τους νομούς του νησιού, πλην του Λασιθίου, επειδή δεν μοίρασαν  και δεν έκαναν αφισοκόλληση τα φυλλάδια που εκτύπωσε η περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα με οδηγίες και συμβουλές για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο!

Την κλήση σε απολογία διέταξε ο ίδιος ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Ν. Λαγουδάκης. Η κίνησή του αυτή πάντως έχει γίνει το θέμα συζήτησης σε όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού, για την οποία κάποιοι εκφράζονται θετικά και κάποιοι άλλοι όχι.

Λαγουδάκης
Ο κ. Ν. Λαγουδάκης

Η μία πλευρά χαρακτηρίζει ως δικαιολογημένη και επιβεβλημένη την απόφαση αυτή του κ. Λαγουδάκη, ενώ υπάρχει και η άποψη που κάνει λόγο για μια πρωτοφανή ενέργεια, ιδιαίτερα αυστηρή και αδικαιολόγητη.

Η κλήση σε απολογία αφορά στους επικεφαλής των κλιμακίων όλης της Κρήτης, εκτός του νομού Λασιθίου, όπου οι εκεί πυροσβέστες φαίνεται ότι προχώρησαν στη διανομή των φυλλαδίων σε πολίτες αλλά και στην αφισοκόλλησή τους. Για τον νομό Ηρακλείου καλούνται σε απολογία οι επικεφαλής των κλιμακίων Μοιρών, Χερσονήσου, Βιάννου και Πύργου

Η «Π» επικοινώνησε με τον κ. Λαγουδάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αυτή την κίνηση. Όπως μας είπε, τα φυλλάδια αυτά εκτυπώθηκαν κατά χιλιάδες όχι για να βρίσκονται στοιβαγμένα και παρατημένα μέσα σε αυτοκίνητα και χώρους των κλιμακίων, αλλά για να φθάσουν μέχρι και στον τελευταίο πολίτη της Κρήτης.

«Δεν είναι δυνατόν να δόθηκαν τόσα χρήματα κι αυτά να πετιούνται. Τα φυλλάδια εκτυπώθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης για να ενημερωθεί ο κόσμος. Για εμάς αυτή η καμπάνια έχει τεράστια σημασία, ώστε να περιορίσουμε τις φωτιές που καίνε το νησί. Εξαρχής είπα ότι η ενημέρωση, η πρόληψη και η αποτροπή αποτελούν τους πυλώνες για μια αντιπυρική περίοδο με όσο το δυνατόν λιγότερες πυρκαγιές στο νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη, «η ευθύνη ώστε αυτά τα φυλλάδια να φθάσουν στον κόσμο βαρύνει κι εμένα. Η εντολή ήταν να αναρτηθούν παντού και να έχουν οι πάντες πρόσβαση σε αυτά για να τα διαβάσουν. Ανά 15 ημέρες ο κάθε νομός παίρνει 2,5 χιλιάδες φυλλάδια, τα οποία θα πρέπει να δοθούν στους πολίτες. Δεν τυπώθηκαν για να βρίσκονται εκεί όπου τα είδα, μέσα σε οχήματα και αποθήκες.

Όλες αυτές τις ημέρες επισκέπτομαι και τους τέσσερις νομούς και αυτό που είδα θα πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους πολίτες να είναι υπεύθυνοι και ενημερωμένοι και να μην τους παρέχουμε εμείς την ενημέρωση που χρειάζονται».

«Υπάρχουν αναφορές»

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι τα φυλλάδια μοιράζονται, «όμως εάν υπάρχει μια πιο σοβαρή δουλειά που θα πρέπει να γίνει, τότε θα αφεθεί για λίγο η αφισοκόλληση και θα συνεχιστεί μετά».

Πυροσβέστες που μας μίλησαν τόνισαν ότι υπάρχουν αναφορές από αξιωματικούς, μέσα από τις οποίες φαίνεται ότι και φυλλάδια έχουν μοιραστεί σε καφενεία, αλλά και έχουν τοιχοκολληθεί σε διάφορα σημεία. Επίσης, τονίζουν ότι αν και δεν προβλέπεται στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, ωστόσο το κάνουν, διότι οφείλουν να εκτελέσουν τη διαταγή που τους έδωσε ανώτερός τους.

Σημειώνεται τέλος ότι το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να φθάσει τα χίλια ευρώ, όμως κάτι τέτοιο δε φαίνεται να είναι στις προθέσεις της διοίκησης…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει