Τα τρία μυστικά!

εποχούμενος περιπατητής

Επιστρέφοντας από το τελευταίο ταξίδι μου στην Ινδία, κατάλαβα ότι όσα ταξίδια κι αν κάνει κανείς στη χώρα αυτή, πάντα θα έχει την εντύπωση πως κάθε φορά το ταξίδι μοιάζει να είναι το πρώτο. Η Ινδική υποήπειρος (subcontinent, όπως την χαρακτηρίζουν), είναι μια χώρα αχανής, η έβδομη σε έκταση και η δεύτερη σε πληθυσμό (1.366.500.000), μετά την Κίνα (1.395.380.000). Μπορεί να πει κανείς, ότι ο ένας στους τρεις κατοίκους αυτού του πλανήτη, θα είναι είτε Ινδός είτε Κινέζος. Και καθώς η Κίνα έχει επιβάλει περιορισμούς στις γεννήσεις, εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με την Ινδία, όπου οι γεννήσεις είναι ανεξέλεγκτες, σύντομα η Ινδία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα της υδρογείου.

Φίλος μου, συνταγματολόγος, με πληροφόρησε ότι το επίσημο όνομα της χώρας, όπως αυτό αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα, είναι Μπαράτ, όνομα που χρησιμοποιείται ευρέως στο εσωτερικό. Αυτό προέκυψε από το βασιλιά Μπαράτα, της ινδικής μυθολογίας.

Η λέξη Ινδία είναι περσικής προέλευσης, από τον Ινδό ποταμό.. χιντου-στάν, χώρα των Χίντου δηλ. των Ινδών. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και μ’ εμάς, που ενώ λεγόμαστε Ελλάδα, οι ξένοι την αποκαλούν Greece!

 

Ινδία

Η Ινδία είναι η χώρα της φτώχειας και του πλούτου, των πολυτελών ξενοδοχείων και των βρόμικων δρόμων και υπήρξε κοιτίδα και σταυροδρόμι πολλών σημαντικών πολιτισμών και θρησκειών. Άνθρωποι, ιερές αγελάδες και μαϊμούδες, συμβιώνουν με μια … ακατάστατη αρμονία· παθητικά, θα λέγαμε. Σήμερα η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο.

Επίσης, είναι η τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, στην οποία μπορεί να ζήσει μια γυναίκα. Ήταν στο Νο1, το 2012. Τώρα εκεί βρίσκεται το Αφγανιστάν και ακολουθούν το Κονγκό και το Πακιστάν. Οι ερευνητές λαμβάνουν υπ’ όψιν τους στοιχεία, όπως η ιατρική φροντίδα (στο Αφγανιστάν, μια στις 11 πεθαίνουν στη γέννα), η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση, η μη πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, οι εκτρώσεις εμβρύων σε περίπτωση που το παιδί είναι κορίτσι, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, το trafficking …

Όμως, σκοπός μας δεν είναι η μελέτη της θέσης της γυναίκας στην Ινδία, αλλά το πώς μια χώρα με φτώχεια και σχεδόν ανύπαρκτο σύστημα κοινωνικής περίθαλψης, μπορεί να έχει τέτοιο ρυθμό ανάπτυξης, σε πληθυσμό.

Λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο μυστικό, όπως μου αποκάλυψε φίλος κοινωνιολόγος, στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα με τα 23 εκατομμύρια πληθυσμό και με υποτυπώδες σύστημα ύδρευσης… Ή μάλλον τα μυστικά είναι τρία: Το βαμβάκι, το κάρυ και το σησάμι! Το καθένα απ’ αυτά έχει και ένα πλήθος από μαγικές ιδιότητες, χάρη στις οποίες ένας ινδός κατορθώνει να επιβιώνει, παρά τις αντίξοες και άθλιες –συχνά- συνθήκες διαβίωσής του. Πώς όμως, εξηγούνται οι ιδιότητες αυτές;

 

Ινδία

Η Ινδία είναι μία από τις μεγαλύτερες βαμβακοπαραγωγές χώρες. Αυτό εξηγεί την ποιότητα  και τη φήμη που είχαν τα «εγγλέζικα» υφάσματα, καθότι η Ινδία ήταν αγγλική κτήση, ως το 1947, που απέκτησε την ανεξαρτησία της (τακτική της παθητικής αντίστασης – Μαχάτμα Γκάντι). Το βαμβάκι μπορεί να απορροφήσει μέχρι 27 φορές του βάρους του σε νερό. Αυτή η ιδιότητα κάνει τα βαμβακερά υφάσματα να απορροφούν την υγρασία και τον ιδρώτα και γι’ αυτό το λόγο είναι άνετα σε ζεστό καιρό.

Γίνεται ισχυρότερο αν βραχεί και έχει μεγάλη εφελκυστική δύναμη σε διαλύματα με σαπούνι και έτσι είναι εύκολο να πλυθεί. Έτσι, δεν είναι περίεργο, που τα εσώρουχα, επιβάλλεται να είναι βαμβακερά, αφού χωρίς υγρασία, τα μικρόβια δεν μπορούν να αναπτυχθούν… άρα, το βαμβάκι έχει, με αυτόν τον τρόπο, αντιμικροβιακές ιδιότητες. Λέγεται, μάλιστα, ότι νερό ακατάλληλο για πόση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αφού φιλτραριστεί μέσα από ένα βαμβακερό ύφασμα. Έτσι, λοιπόν, το βαμβάκι συμβάλλει στην προστασία της υγείας των Ινδών…

Μπορεί να μας φαίνεται παράλογο, αλλά η κουζίνα σε όλες τις θερμές και τροπικές χώρες χαρακτηρίζεται από την έντονη χρήση μπαχαρικών. Φαγητά πικάντικα, με έντονες γεύσεις,  με πολλά καρυκεύματα. Η εξήγηση είναι ότι η χρήση των μπαχαρικών εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων· και μη μας διαφεύγει, ότι όλα ξεκίνησαν σε μιαν εποχή όπου τα ψυγεία (για τη συντήρηση της τροφής) ήταν άγνωστα. Πέρα της συντήρησης, η χρήση καρυκευμάτων προκαλεί εφίδρωση. Είναι γνωστό, ότι με την εξάτμιση παράγεται ψύξη και έτσι ο ιδρώτας δροσίζει το σώμα, ιδιαίτερα στις χώρες με θερμό κλίμα…

Το Κάρυ (σκόνη) είναι ένα μείγμα μπαχαρικών με πολύ διαφορετική σύνθεση, βασιζόμενο στην κουζίνα της Νότιας Ασίας. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα 40… Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει στη χρυσόριζα (κουρκουμάς ή turmeric).

Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο κ.α. Η διατροφή που περιέχει κάρυ, συντελεί στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ η κουρκουμίνη που περιέχει, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimerκαι τις βλάβες στο συκώτι. Αρκετά;

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές σησαμιού, που είναι ένας σπόρος, γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι ευεργετικές του ιδιότητες συνεχίζονται και στο ταχίνι, που είναι πολτός από αλεσμένο σησάμι. Το σησάμι, (άρα και το ταχίνι), περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά.

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (για την πρόληψη της οστεοπόρωσης), σίδηρο (για τη σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο και ψευδάργυρο (για την αύξηση της άμυνας του οργανισμού), φωσφόρο και μαγνήσιο (δρουν καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο και σελήνιο (έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες), χαλκό (για τη μείωση των πόνων στις αρθρώσεις), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και άλλων ουσιών (σεσαμίνη,) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό. Έτσι, σησάμι και ταχίνι, έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν το διαβήτη, να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, να αποτρέπουν πολλά είδη καρκίνου, να ενδυναμώνουν τα οστά, να προστατεύουν από την ακτινοβολία και να βελτιώνουν την καρδιακή υγεία.

Το μόνο στο οποίο δεν έγινε αναφορά, από την ευεργετική δράση των παραπάνω, είναι το… σεξ! Όμως, όταν ο οργανισμός και το σώμα βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, το σεξ είναι το φυσικό επακόλουθο. Έτσι, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόληψης (Ινδία), η αύξηση του πληθυσμού είναι… μονόδρομος. Μήπως θα έπρεπε να το δούμε καλύτερα και στη χώρα μας, μια και διαπιστώνουμε μείωση των γεννήσεων;

Να το ψάξουμε !

[email protected]

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει