Τουριστικές επενδύσεις και εξοχική κατοικία ζέσταναν την κτηματαγορά

Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ «ΣΚΑΝΑΡΕΙ» ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Επενδυτικός οργασμός στο χώρο του τουρισμού παρατηρείται την τελευταία διετία στην Κρήτη, όπου προστέθηκαν νέες 5στερες και 4στερες μονάδες. Το ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών έχει τονωθεί αισθητά, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται στην αγορά κατοικιών σε κεντρικές και μη περιοχές σε όλο το νησί. Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς κινήθηκε η κτηματαγορά της Κρήτης το πρώτο εξάμηνο του 2019 υπάρχουν στην έκθεση που συντάχθηκε από τη Δανός-Μελάκης-Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων”.

Αύξηση στις πωλήσεις και τις τιμές των κατοικιών

Αναφορικά με την αγορά κατοικιών και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, επισημαίνονται τα εξής:

Ο όγκος και οι αξίες (αγοραία και μισθωτική) παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις περιοχές, κεντρικές και μη, για κατοικίες όλων των μεγεθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζητούμενες τιμές κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με το 2018 σε ποσοστό περίπου 10% σε κεντρικές περιοχές, ενώ η πτωτική διαπραγμάτευση κινείται πλέον σε ποσοστά του 5%. Όσον αφορά στον τομέα της εξοχικής κατοικίας, καταγράφονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, δεδομένης της πτώσης των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ο αριθμός των απούλητων εξοχικών κατοικιών στην Κρήτη μειώνεται σταδιακά, λόγω αύξησης του ενδιαφέροντος από ξένους ή εγχώριους επενδυτές, αλλά και της παύσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης έχουν παραμείνει σταθερές σε σχέση με το 2018.

Οι ακριβές περιοχές του Ηρακλείου

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή του κέντρου, η πλειονότητα των κατοικιών είναι άνω της 25ετίας, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται στα 800-1.200 €/τμ, ανάλογα με τη συντήρηση και τη δυνατότητα στάθμευσης. Οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σε δημοφιλείς περιοχές περιμετρικά του κέντρου, όπως η Ανάληψη, ο Μασταμπάς και ο Θέρισσος, καθώς και στο προάστιο του Αγίου Ιωάννη κυμαίνονται στα 1.800-2.200 €/τμ. Στις υπόλοιπες επεκτάσεις (Δειλινά, Κορώνη Μαγαρά, Μεσαμπελιές, Πατέλες, Πόρος, Κατσαμπάς, Μπεντεβή), οι τιμές πώλησης κυμαίνονται στα 1.700-2.100 €/τμ. Οι τιμές μίσθωσης παρέμειναν σχεδόν σταθερές και κυμαίνονται στα 4-6 €/τμ, με τις μεγαλύτερες τιμές να αφορούν στο κέντρο και τα δημοφιλή προάστια, όπως ο Άγιος Ιωάννης.

Στα Χανιά, στην περιοχή του κέντρου, η πλειονότητα των κατοικιών είναι τουλάχιστον 30-40ετίας και το εύρος τιμών κυμαίνεται στα 750-1.300 €/τμ, ανάλογα με τη θέση, την ηλικία και τη συντήρηση, ενώ οι τιμές πώλησης για νεόδμητα ακίνητα κυμαίνονται στα 2.000-2.500€/τμ. Οι τιμές πώλησης για νέες συμβατικές κατασκευές σε δημοφιλείς οικιστικές περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης, κυμαίνονται στα 1.900-2.300 €/τμ στη Χαλέπα, στα 1.900-2.200€/τμ στη Νέα Χώρα και στα 1.800-2.100 €/τμ στα Λενταριανά και την Αμπεριά. Όσον αφορά στις τιμές μίσθωσης, λόγω του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη και παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε σχέση με το 2018.

Στο Ρέθυμνο, η πλειονότητα των κατοικιών στην περιοχή της Παλιάς Πόλης είναι κτήρια μεγάλης παλαιότητας, με το εύρος τιμών πώλησης να κυμαίνεται στα 1.050-1.400€/τμ και όταν είναι ανακαινισμένες από 2.000€ και πάνω ανάλογα με τη θέση, την προβολή και τη θέα τους. Οι τιμές πώλησης για νέες συμβατικές κατοικίες σε περιοχές κοντά στο κέντρο, όπως η Καλλιθέα, ο Μασταμπάς και ο Κουμπές, κυμαίνονται στα 1.600-2.000€/τμ ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας, όπως η προβολή, ο όροφος, η θέα και το μέγεθος. Τα μισθώματα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το 2018, λόγω της μειωμένης προσφοράς ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση.

Τέλος, στο Λασίθι, στις πόλεις του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας, οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης εντοπίζονται στην παραθαλάσσια ζώνη, καθώς και στις νέες επεκτάσεις, λόγω της ύπαρξης κατασκευών μικρής ηλικίας, ενώ οι τιμές πώλησης στα παλαιά τμήματα των πόλεων είναι ελαφρώς μικρότερες. Όσον αφορά στις τιμές μίσθωσης, αυτές παρέμειναν σταθερές σε σχέση με το 2018.

Οι τιμές για γραφεία-καταστήματα

Οσον αφορά στην αγορά γραφείων τονίζεται ότι:

Στο Ηράκλειο, η πλειονότητα των γραφειακών χώρων συγκεντρώνεται στο κέντρο της πόλης (οδοί Ζωγράφου, Δαιδάλου, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Έβανς, 25ης Αυγούστου, Καλοκαιρινού, Αβέρωφ, 1821, πλατεία Λιονταριών), όπου ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρείες ενδιαφέρονται για γραφεία κοντά σε δημόσιες υπηρεσίες με τις τιμές μίσθωσης να κυμαίνονται από 6-11 €/τ.μ.. Αντιθέτως, η ζήτηση για γραφειακούς χώρους που βρίσκονται εκτός των κεντρικών οδών και στα προάστια της πόλης είναι σχεδόν μηδενική. Οι τιμές πώλησης των γραφείων κυμαίνονται από 700- 2700 €/τ.μ. αναλόγως της παλαιότητας.

Αναφορικά με τα καταστήματα σημειώνεται:

Στο Ηράκλειο, το μισθωτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στα καταστήματα εντός των τειχών. Οι οδοί με την μεγαλύτερη εμπορικότητα παραμένουν η Δαιδάλου, η 1866 και η πλατεία Λιονταριών, με τα μισθώματα να κυμαίνονται στα 25-50 €/τμ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν διαθέσιμα καταστήματα στη Δαιδάλου αφού η ζήτηση είναι ανεξέλεγκτη και η προσφορά καταστημάτων είναι σχεδόν μηδενική, ενώ λιγοστά διαθέσιμα καταστήματα υπάρχουν στην 1866 και αυτά λόγω των ιδιαίτερα υψηλά ζητούμενων μισθωμάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει