ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ-ΣΟΥΓΙΑ: Τέσσερις μέρες γεμάτες ήθη και έθιμα της Κρήτης

Η γιορτή “Κρήτη: Ηθη-Έθιμα-Κρητική φιλοξενία – Όταν η Κρήτη  και συναντάει την Ελλάδα” θα πραγματοποιηθεί και φέτος για 13η συνεχή χρονιά από  σήμερα  Πέμπτη έως και την Κυριακή 25 Αυγούστου σε Παλαιόχωρα και Σούγια.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει η  Χορευτική Ομάδα Σελίνου “Οι Σελινιώτες” με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης-της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Καντάνου-Σελίνου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου  στις 8 το απόγευμα. Για 2η  χρονιά φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Σούγια σε συνεργασία με φορείς και επιχειρηματίες η αναβίωση του εθίμου της κρητικής καντάδας με τη συμμετοχή των Αργύρη Ποταμίτη και Αντώνη Χουρδάκη στην λύρα και Κωστή Μαλαξιανάκη στο λαγούτο. Αυτή την όμορφη βραδιά τα χορευτικά που θα ντύσουν την εκδήλωση είναι  η Χορευτική Ομάδα Σέλινου “Οι Σελινιώτες” και ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Ακρωτηρίου “Ο Καγιαλές”.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή 23 Αυγούστου αναβίωση εθίμου κρητικής καντάδας στην παραλία της Παχιάς Άμμου, πέταλο, στις 7 το απόγευμα. Με τη συμμετοχή των Γιάννη Μενεγάκη και Νίκου Καστρινάκη στο βιολί, Αντώνη Χουρδάκη και Νίκου Τζανάκη στη λύρα, Κωστή Μαλαξιανάκη, Γιώργου Γεωργακάκη και Μανώλη Μπουρδάκη στα λαγούτα, Αντώνη Μαργιολάκη στο μαντολίνο. Μαζί τους τα χορευτικά συγκροτήματα Χορευτική Ομάδα Σελίνου “Οι Σελινιώτες”, Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Ακρωτηρίου “Ο Καγιαλές”, Λύκειο των Ελληνίδων Σητείας, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Γηγενής” και  ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων “Ο Αραδαμός”.

Στη συνέχεια των εκδηλώσεων το Σάββατο 24 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Όταν” στην ανατολική παραλία της Παλαιόχωρας με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Κρήτη που θα παρουσιάσουν χορούς από κάθε νομό της Κρήτης.

Τα Χάνια θα εκπροσωπήσουν οι διοργανωτές χορευτική ομάδα Σελινου ”Οι Σελινιώτες” και ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Ακρωτηρίου “Ο Καγιαλές”, με μουσικούς τον Αντώνη Χουρδάκη στη Λύρα  και τον Κωστή Μαλαξιανάκη στο λαγούτο, το Ρέθυμνο θα εκπροσωπήσει ο Λαογραφικός Όμιλος “Χοροκρήτες” με μουσικούς τον Λευτέρη Μακεδάκη στη λύρα και τον Βασίλη Παπαδάκη στο λαγούτο, το Ηράκλειο θα εκπροσωπήσει ο Λαογραφικός Όμιλος “Χνάρη” με μουσικούς τον Λευτέρη Μακεδάκη στη λύρα και τον Βασίλη Παπαδάκη στο λαγούτο, ενώ το Λασίθι, τέλος, θα εκπροσωπήσει το Λύκειο των Ελληνίδων Σητείας με μουσικούς τον Νίκο Πρινιωτάκη στο βιολί και τον Δημήτρη Νικάκη στο λαγούτο.

Τέλος, την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική παραλία της Παλαιόχωρας η εκδήλωση “Όταν η Κρήτη συναντάει την Ελλάδα” με χορούς από όλη την Ελλάδα. Μαζί τους οι μουσικοί Αντώνης Χουρδάκης στη λύρα και Κωστής Μαλαξιανάκης στο λαγούτο, ενώ θα χορέψουν κρητικούς παραδοσιακούς χορούς η Χορευτική Ομάδα Σελίνου “Οι Σελινιώτες”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καντάνου “Καντάνια” και το Λύκειο των Ελληνίδων Σητείας, ενώ το Εργαστήρι Χορού και Λαογραφίας “Συγχορος” θα χορέψει χορούς από νησιά, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θράκη. Μαζί τους επίσης θα είναι ο Σύλλογος Ποντίων Π.Ε. Χανίων “Η Ρωμανία” που θα χορέψει ποντιακούς χορούς. Η παρουσίαση των εκδηλώσεων θα γίνει από τη ραδιοφωνική παράγωγο Στέλλα Μανούσακα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει