Η Άσπα Κυρίμη στην «Πύλη Βηθλεέμ»

Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας πραγματοποιεί η Άσπα Κυρίμη στην παράσταση «Ο Ερωτόκριτος» που ανεβαίνει την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στο Ανοιχτό Θέατρο «Πύλη Βηθλεέμ». Την εκδήλωση οργανώνει ο σύλλογος συγγραφέων λογοτεχνών Ηρακλείου «Κρητών Λόγος».

“Πώς να αφηγηθείς τον Ερωτόκριτο; Ένα ποίημα δέκα χιλίαδων στίχων. Τι να αφειρέσεις και πώς; Σκεφτήκαμε να αφήσουμε στην άκρη το επικό μέρος, τις μάχες και τις μονομαχίες και να αφηγηθούμε την ερωτική ιστορία του Ρωτόκριτου και την Αρετούσας.

Προσπαθήσαμε να φανταστούμε το ταξίδι του Ερωτίκριτου; τους πρόσφυγες που, όταν έπεσε ο Χάνδακας, ταξίδεψαν προς την άλλη Ελλάδα και κάποιοι έφτασαν στα Επτάνησα. Εκεί, ο δεκαπεντασύλλαβος του Κορνάρου περίμενε μέχρι να συνατήσει τον Σωλομό.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν κουβαλούσαν μόνο τους εαυτούς τους και τις ανάγκες τους. Είχαν μαζί τους κι έναν πολιτισμό που τον μετέφεραν κι αυτόν. Ήταν φορείς μιας γλώσσας και μιας παράδοσης που ταξίδεψε μαζί τους.

Είπαμε πως έτσι συμβαίνει με τους πρόσφυγες τότε και σήμερα. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν όχι για να δουν καινούργιους τόπους αλλά με το σκοτεινό τρένο της φυγής είναι, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα, και φορείς μια παράδοσης, εμός πολιτισμού που μπορεί να μπολιάσει ενεργετικά τις νέες τους πατρίδες” Άσπα Κυρίμη.

Σύνθεση κειμένου-Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Άσπα Κυρίμη.

Σκηνικό-Κοστούμι: Ιουλία Σταυρίδου.

Μουσική Επιμέλεια: Αθηνά Καψετάκη.

Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύουν: Φώτης Κόλλιας – τρίχορδο μπουζούκι, Φώτης Κότσιφας – κιθάρα και τραγούδι, Μαρία Καψάλου – σαντούρι.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει