Κάτω από το 1,6% έπεσε το 10ετές ομόλογο

Τρέχουν τα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις τους να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη βουτιά διεθνώς (κάτω από το 1,6% η 10ετία), συνεχίζοντας την εντυπωσιακή τους πορεία η οποία “ανέβασε” ταχύτητα μετά τις ευρωεκλογές.

Η επίδοση των ελληνικών τίτλων ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και της ευρωζώνης τα οποία βλέπουν τις αποδόσεις τους να “τσιμπάνε” ελαφρώς σήμερα μετά από τη σημαντική πτώση που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, διατηρώντας ωστόσο την επαφή τους με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,557% και σε νέο ιστορικό χαμηλό με πτώση 9,6% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα, ενώ το spread σημειώνει “βουτιά” στις 226 μονάδες βάσης λόγω της ανόδου που σημειώνουν οι αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα (στο -0,694% με άνοδο 3,76%).

Ισχυρό ράλι καταγράφουν και οι 5ετείς ελληνικοί τίτλοι με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται κάτω του 1% στο 0,922% και σε νέο ιστορικό χαμηλό με πτώση 3,6%, ενώ νέα χαμηλά ρεκόρ καταγράφουν και τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα με το 15ετές στο 1,995% και το 25ετές στο 2,567%.

Συγκριτικά να αναφέρουμε πως η απόδοση στα ιταλικά 10ετή ομόλογα διαμορφώνεται στο 0,956% με πτώση 7,9%, κοντά στα ιστορικά χαμηλά μετά και τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, μία εξέλιξη η οποία σταθεροποιεί το πολιτικό περιβάλλον το οποίο έχει δεχθεί έντονες αναταραχές το τελευταίο διάστημα.

Η αγορά ομολόγων έχει αποφύγει τις αναταράξεις που βίωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας πως οι επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στο ελληνικό χρέος εκτιμούν ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα θα βελτιωθούν σημαντικά ενώ προ των πυλών βρίσκονται και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίων στη χώρα η οποία υπήρξε για τους οίκους αξιολόγησης ένα από τα “αγκάθια” σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

H πορεία των ελληνικών ομολόγων η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αρχές του έτους κατά 62% (όταν η απόδοση του 10ετούς άγγιζε το 4,4%), ανοίγει προφανώς τον δρόμο για νέες εκδόσεις τίτλων το επόμενο διάστημα και ακόμα και εντός Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον δρόμο προς τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει