ΠΟΛΩΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ: Πνίγηκε δύο ώρες μετά την άφιξή της στο Ηράκλειο

ΤΟ 7ο ΘΥΜΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Λίγες ώρες μετά που ήρθε στην Κρήτη για διακοπές έχασε τη ζωή της η 29χρονη από την Πολωνία, η οποία ανασύρθηκε νεκρή από παραλία των Γουβών προχθές το βράδυ. Η άτυχη κοπέλα έφτασε στο Ηράκλειο στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής, τακτοποιήθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και αφού πήγαν για φαγητό με τον άνδρα της, θέλησαν να κολυμπήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι από την Πολωνία πήγαν στη θάλασσα  γύρω στις 9.30 το βράδυ. Η 29χρονη βούτηξε αμέσως, ο σύζυγός της όμως δεν την ακολούθησε γιατί ήταν κρύο το νερό. Κάποια στιγμή τα ρεύματα την παρέσυραν και ο σύζυγός της άκουσε μόνο τις φωνές της για βοήθεια. Προσπάθησε τόσο ο ίδιος όσο και άτομα που άκουσαν τις εκκλήσεις του για να σώσουν την 29χρονη, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Πρόκειται για τον έβδομο θάνατο λουόμενου σε παραλία του νομού Ηρακλείου. Στην πλειονότητά τους – έξι στον αριθμό – είναι άνδρες και μία γυναίκα.

Όπως έχει γράψει η «Π» από την 1η Ιανουαρίου, μέχρι και χθες οι πνιγμοί που σημειώθηκαν σε παραλίες του νομού Ηρακλείου ήταν εφτά και δεν υπολογίζονται σε αυτούς ο αγνοούμενος ψαροντουφεκάς και ένας ακόμη αλλοδαπός ο οποίος αυτοκτόνησε καταναλώνοντας χάπια και πέφτοντας στη θάλασσα.

Πέρυσι όλο τον χρόνο οι πνιγμοί στο νομό Ηρακλείου ήταν συνολικά 15, ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα 10 άτομα. Στην πλειονότητά τους ήταν αλλοδαποί (11 άνδρες και 1  γυναίκα ηλικίας 76 ετών από τη Γερμανία), αλλά και 3 Έλληνες.

Το 2017 οι πνιγμοί που σημειώθηκαν στις παραλίες του νομού ήταν συνολικά 19. Δώδεκα αλλοδαποί είχαν χάσει τη ζωή τους και 7 Έλληνες. Οι περισσότεροι κι αυτοί τη φορά ήταν άνδρες, 13 στον αριθμό και 6 γυναίκες.

Το 2016 πνίγηκαν συνολικά 14 άτομα, 5 Έλληνες και 9 αλλοδαποί, εκ των οποίων 12 άνδρες και 2 γυναίκες.

Από την ανάλυση των δεδομένων που έχουν κάνει οι λιμενικοί του Ηρακλείου προκύπτει ότι οι περισσότεροι πνιγμοί έγιναν σε παραλίες που δεν είναι πολυσύχναστες και δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, ή σε παραλίες που διαθέτουν ναυαγοσώστη αλλά οι πνιγμοί έγιναν εκτός ωραρίου.

Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πέρυσι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η περιοχή ευθύνης του κάθε ναυαγοσώστη από τα 600 στα 400 μέτρα και ενισχύθηκε ο εξοπλισμός, οι πνιγμοί μειώθηκαν σημαντικά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει η ανθρώπινη συμπεριφορά, η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων των λουόμενων και κυρίως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές και η κατανάλωση φαγητού και ποτού πριν την είσοδο στη θάλασσα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει