ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Οι δράσεις της “Αλληλεγγύης” για τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ

Ενημερωτικές εκδηλώσεις αλλά και τεστ μνήμης οργανώνονται στο Ηράκλειο από την εταιρεία “Αλληλεγγύη” του Ηρακλείου, καθώς ο Σεπτέμβριος είναι ο Παγκόσμιος Μμήνας Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον επίκ. καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Ζαγανά, το 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών, πάσχει από άνοια, ενώ το 30% παρουσιάζει ήπιες διαταραχές στη μνήμη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε όλο το νησί οι ασθενείς υπολογίζεται ότι φθάνουν τους 10.000, εκ των οποίων οι 6.000 κατοικούν στον ν. Ηράκλειου.

Σήμερα πάσχουν στην Ελλάδα από άννοια περίπου 200.000 άτομα, το 60%-70% από αυτούς εξαιτίας της νόσου alzheimer.

Οι δράσεις που οργανώνονται

Τεστ μνήμης για το κοινό (κατόπιν ραντεβού) στο τηλ. 6947816155. Τα ενδιαφερόμενα άνω των 65 ετών άτομα θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τεστ μνήμης -εφόσον συντρέχουν λόγοι- την Τρίτη 17 και Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στον Κοινωνικό χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μ. Αγκαράθου και Κ. Ζώτου (όπισθεν Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου) όπως και την Πέμπτη 19 και Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγία Μπεντεβή, Μεγ. Αλεξάνδρου και Θ. Κορνάρου. Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Το 7ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Περιθαλπόντων Ατόμων με Άνοια θα πραγματοποιηθεί 25 και 26 Οκτωβρίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, φροντιστές-περιθάλποντες, στα μέλη των οικογενειών ατόμων με άνοια, με  ελεύθερη είσοδο σε κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί Έκθεση φωτογραφίας του κ. Στέφανου Πατεράκη, και Έκθεση ζωγραφικής σε βότσαλα του κ. Παύλου Ποτουρίδη. Και οι δύο καλλιτέχνες είναι μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Προβολή ταινίας «Για θύμισέ μου» στις 30 Οκτωβρίου 2019. Μια ταινία για τη νόσο Alzheimer σε σενάριο Μαρίας Σβολιαντοπούλου και σκηνοθεσία Αντώνη Ρενιέρη, για την επιβράβευση της προσφοράς των περιθαλπόντων ατόμων με νόσο Alzheimer.

Επίσης η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συμμετέχει στην εκδήλωση ΓΙΝΕ ΟΔΗΓΟΣ  ΜΟΥ ΕΣΥ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ- ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ που οργανώνει η παραγωγή της ταινίας ΓΙΑ ΘΥΜΙΣΕ ΜΟΥ, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» της Ανδρόγεω, με ομιλητές τους κ.κ.:

Πρώτο μέρος

  • Γιάννη Ζαγανά Επικ. καθηγητή Νευρολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με θέμα «Νόσος Alzheimer: Τα πως και τα γιατί» .
  • Συμεών Παναγιωτάκη επιμελητή Α’ της Παθολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ Γηρίατρο και αντιπρόεδρο της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με θέμα: «Νόσος Alzheimer, προεκτάσεις» .
  • Ιωάννα Κορτσιδάκη πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με θέμα «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του Ηρακλείου Εταιρεία νόσου Αlzheimer και υγιούς γήρανσης».
  • Μαρία Σβολιαντοπούλου, ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια και δημιουργό της ταινίας “Για θύμισέ μου – Μια ταινία για το Alzheimer” και τίτλο ομιλίας της «Ο ρόλος του φροντιστή-Ψυχοσωματικές επιπτώσεις και ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις».

Δεύτερο μέρος

  • Στο δεύτερο μέρος θα γίνει εκτενής αναφορά και παρουσίαση της ταινίας από την Μαρία Σβολιαντοπούλου καθώς και η προβολή του τραγουδιού των τίτλων της ταινίας (music video clip)

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η κα Βούλα Στρατάκη και οι κ.κ. Γιώργος Κουρούπης – βιολί, Γιάννης Κοζυράκης – κιθάρα, Λουκάς Ντελής – κρουστά

Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ξεκινήσει προπώληση των εισιτηρίων για την πρεμιέρα της ταινίας στις 30 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο Αστόρια. Οι δράσεις για τον παγκόσμιο μήνα Alzheimer, τελούν υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer, της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Δήμου Ηρακλείου, του Ιατρικού Συλλόγου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Στα Σφακιά και τον Αποκόρωνα

Με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα ν. Alzheimer το Κέντρο Ημέρας Νόσου Alzheimer Χανίων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και σε συνεργασία με το Δήμο Σφακίων και τον Δήμο Αποκορώνου διοργανώνουν δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την Άνοια και τη ν. Alzheimer.

Στο Δήμο Σφακίων στις 20 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί πραγματοποιείται  στο Πνευματικό Κέντρο Χώρας Σφακίων ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Άνοιες και άνοια τύπου Alzheimer. Συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση» με ομιλήτρια την κ. Τζανακάκη –Μελισσάρη Μαρία, νευρολόγο- ψυχίατρο.

Στις 27 Σεπτεμβρίου στον χώρο του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σφακίων θα πραγματοποιηθούν ψυχοδιαγνωστικά τεστ μνήμης και νευροψυχιατρικός έλεγχος από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Νόσου Alzheimer Χανίων (ψυχίατρο, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό).   (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 28250-91214).

Στον Δήμο Αποκορώνου απόψε στις 6μ.μ. στο Δημαρχείο Αποκορώνου (Βρύσες)-αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Άνοιες και άνοια τύπου Alzheimer. Συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση» με ομιλήτρια την κ. Τζανακάκη –Μελισσάρη Μαρία, νευρολόγο- ψυχίατρο.

Στις 28 του μήνα 9-2μ.μ. στο Δημαρχείο Αποκορώνου (Βρύσες) θα πραγματοποιηθούν ψυχοδιαγνωστικά τεστ μνήμης και νευροψυχιατρικός έλεγχος από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Νόσου Alzheimer Χανίων (ψυχίατρο, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό). (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 28253-40322).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει