Πρωτόκολλα κατεδάφισης στα «Σφαγεία» της Αλικαρνασσού

…ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Την ενεργοποίηση των πρωτόκολλων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων στην περιοχή των πρώην σφαγείων στη Νέα Αλικαρνασσό όπου καταγράφεται οικοδομική δραστηριότητα επέκτασης του καταυλισμού σχεδιάζει η Λότζια, ενώ παράλληλα αναμένεται να βάλει ξανά στο τραπέζι το επίμαχο θέμα της μετεστάγασης των Ρομά που εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται στον «πάγο».

Για τον σκοπό αυτό ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Γ. Καραντινό, προκειμένου να ενεργοποιηθούν και να διανεμηθούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο κ. Παττακός, είναι σημαντικό οι καταπατητές να ενημερωθούν και να έχουν μια προθεσμία προκειμένου να εγκαταλείψουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους αφού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το γεγονός ότι θα κατεδαφιστούν.

Παράλληλα ο ίδιος σημειώνει ότι σχεδιάζει να ανοίξει και μάλιστα άμεσα το «καυτό» ζήτημα της μετακίνησης του καταυλισμού της Ν. Αλικαρνασσού το οποίο τονίζει ότι με κάθε τρόπο πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Για τον σκοπό αυτό, όπως εξηγεί, σχεδιάζει να συγκαλέσει μέσα στις επόμενες μέρες μια διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες και τα σενάρια που υπάρχουν για τη μετακίνηση του καταυλισμού από μηδενική βάση.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν ο Δήμος είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την αναζήτηση έκτασης 70 στρεμμάτων ώστε να προχωρήσει στη μετεστέγαση του καταυλισμού των Ρομά, ο οποίος κατέληξε άγονος, αφού δεν κατατέθηκε καμία προσφορά στη διαγωνιστική διαδικασία.

Ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες που δεν αποδείχτηκαν διεξοδικές με αποτέλεσμα εδώ και μήνες το όλο θέμα να βρίσκεται στον “αέρα”.

Ωστόσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Δήμο Ηρακλείου που πιέζεται αφόρητα, καθώς το επόμενο διάστημα λήγει η προθεσμία που είχε στη διάθεση του για να δρομολογήσει τη μετακίνηση των Ρομά από τον χώρο που σήμερα καταλαμβάνουν  ο οποίος έχει διατεθεί με σύμβαση παραχώρησης σε μεγάλη εταιρεία.

Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κάνει δεκτή την πρόταση της εταιρείας «Βήτα Πρώτη» να παραταθεί μέχρι τις 11-4-2020 η σύμβαση της ενοικίασης της δημοτικής έκτασης που σήμερα καταλαμβάνει ο καταυλισμός των Ρομά, με σταθερό μίσθωμα 3.000  ευρώ τον μήνα από τις 11-4-18 έως τις 11-4-20.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει στη διάθεσή του ελάχιστο πλέον χρόνο στη διάρκεια του οποίου καλείται να δώσει οριστική λύση στο κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς του καταυλισμού των Ρομά, που έχει αναπτυχθεί στο πιο λάθος σημείο που θα μπορούσε να έχει επιλεγεί, και μέσα σε συνθήκες εντελώς απαράδεκτες που μας προσβάλλουν όλους.

Είναι φανερό ότι η εγκατάσταση του επενδυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει λυθεί το κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς των Ρομά, για το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει καταφέρει να δώσει αποτελεσματική λύση.

Στελέχη της Λότζια δείχνουν με νόημα και την κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην αγορά και την αξιοποίηση του ακινήτου που θα πρέπει να αγοραστεί για τη μετακίνηση του καταυλισμού.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει