Ομιλία στις Ψηφίδες Κρητικής Ιστορίας για το ΕΚΗ

Με την ομιλία της Ευγενίας Λαγουδάκη με τίτλο “Η ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και η πορεία του ώς το Jan Driessen 1947”,συνεχίζονται οι “Ψηφίδες Κρητικής Ιστορίας”, σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μμ.στο στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

Την εκδήλωση οργανώνει η Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Τουρισμού και Εθελοντισμού.

Υπεύθυνη διοργάνωσης και συντονισμού: Μάρα Παναγιωτάκη

Η Ευγενία Λαγουδάκη είναι φιλόλογος. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τα βιβλία Ειδικό Προσφύγων (2004), Πρόσφυγες στο Ηράκλειο του Μεσοπολέμου( 2009), Στυλιανός Αλεξίου.

Ο διαπρεπής αρχαιολόγος, ο μεγάλος νεοελληνιστής (2017). Έχει δημοσιεύσει τα άρθρα «Γιώργος Σεφέρης και Κρήτη» στον συλλογικό τόμο Γιώργος Σεφέρης, Πολιτιστικό διήμερο, Ηράκλεια Πρωτοβουλία, 2001·

«Η αγροτική εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στον νομό Ηρακλείου» στον συλλογικό τόμο Βενιζελισμός και πρόσφυγες στην Κρήτη, Πρακτικά ημερίδας, Ηράκλειο-Χανιά (2008)·

«Η πνευματική ζωή στον Ηράκλειο τη δεκαετία 1930-1940 (πληροφορίες από τον τύπο της εποχής)», «Οι δημοτικιστές της Κρήτης στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα» και «Η Κρητολόγος Μάρθα Αποσκίτη» στο περιοδικό Παλίμψηστον·

«Η ίδρυση του εργατικού Κέντρου Ηρακλείου» στο περιοδικό Κρητολογικά γράμματα·

«Το Κίνημα των παλαιών πολεμιστών στο Ηράκλειο (1922-1925)» στο περιοδικό Κρητικά Χρονικά· «Λευτέρης Αλεξίου» στο περιοδικό Ιδιόφωνο και «Η ίδρυση της Κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού», στο περιοδικό Διάλογος.

Έχει επιμεληθεί και προλογίσει την έκδοση Το Κάστρο, περιοδική έκδοση στίχου και κριτικής, «Ίδρυμα Έλλη Αλεξίου», 2011. Επίσης, ποικίλου περιεχομένου άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες “Πατρίδα” και “Τόλμη”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει