Ένας σπάνιος “Ερωτόκριτος”εκτίθεται στα Γρεβενά

ΕΙΧΕ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών κοσμεί από σήμερα μια σπάνια έκδοση, ένα από τα τρία και μοναδικά γνωστά αντίτυπα, του «Ερωτόκριτου», που εκδόθηκε το 1713 στη Βενετία, στο τυπογραφείο του Αντόνιο Μπορτόλι.

Το πολύτιμο βιβλίο δώρισε στη Βιβλιοθήκη ο φαρμακοποιός, Σοφοκλής Κυπριτζής, που το είχε στο σπίτι του ως οικογενειακό κειμήλιο από τους προγόνους του.

Η δωρεά έγινε πριν από περίπου οχτώ χρόνια και όλο αυτό το διάστημα γινόταν η ταυτοποίηση της γνησιότητας του αντίτυπου και η συντήρησή του. Αρχικά, οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης απευθύνθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στη συνέχεια στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, όπου έγινε η σύγκριση με το επίσης γνήσιο αντίτυπο.

Στη συνέχεια ο Οίκος Δημοπρασιών «Βέργος» που ειδικεύεται στα παλαιά βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά και τυγχάνει διεθνούς καταξίωσης, μελέτησε το έργο, αποφάνθηκε επίσης ότι είναι γνήσιο και αυτό έφυγε για το εργαστήριο του Αντώνη Πετρά στη Χίο για να συντηρηθεί. Ο Αντώνης Πετράς, ο οποίος έχει εργαστεί ως συντηρητής βιβλίων και χειρόγραφων στο Άγιον Όρος, συνυπογράφει μετά από χημική επεξεργασία και την γνησιότητα του βιβλίου.

Η Κρήτη καλεί Γρεβενά

Όπως είχε γράψει η «Π» τον περασμένο Μάρτιο, η Περιφέρεια Κρήτης έχει εδώ και καιρό πλησιάσει τη Βιβλιοθήκη Γρεβενών, με στόχο να έρθει το αντίτυπο στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος «Ερωτόκριτος 2019».

Σε αυτή την προσπάθεια είχε αναφερθεί, στο χαιρετισμό της, σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, η τότε γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μαρία Βλαζάκη.

Η ίδια, είχε διευκρινίσει στην «Π» πως ήταν  σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ Κρήτης και Γρεβενών. Το Υπουργείο Πολιτισμού, εξάλλου, είχε στηρίξει τη Βιβλιοθήκη των Γρεβενών με τη μελέτη του αντίτυπου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων των Γρεβενών.

Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Γρεβενών, κ.  Σίμος Ζαγκανίκας, είχε πει στην «Π» πως αναζητείτο ο τρόπος να ικανοποιηθεί η επιθυμία της Περιφέρειας Κρήτης.

«Η Κρήτη με τα συγγράμματα του Βιτζέντζου Κορνάρου και του Χορτάτση είναι η μήτρα της αναγέννησης του νεοελληνικού έθνους πολιτιστικά», είχε σημειώσει ο κ. Ζαγκανίκας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει