Στην ενδοχώρα οι ψυχίατροι για να ξεκλειδώσουν τις ψυχές

Η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ, ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΤΑ “ΤΑΜΠΟΥ” ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΕΣ

Τα κοινωνικά ταμπού για τις ψυχικές ασθένειες που κάνουν θραύση στην ενδοχώρα του ν. Ηρακλείου προσπαθεί να κάμψει η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που με την κινητή μονάδα της έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες επισκέψεις σε πάσχοντες, ενώ οργανώνει και επιστημονικές ημερίδες για την ενημέρωση του κόσμου στα χωριά. Μία απ’ αυτές πραγματοποιείται σήμερα στο Αρκαλοχώρι.

Οι ψυχικές νόσοι με αριθμούς

Ο κ. Αλέξανδρος Βγόντζας
Ο κ. Αλέξανδρος Βγόντζας

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κλινικής καθηγητή Ψυχιατρικής Αλέξανδρο Βγόντζα, σήμερα, περίπου 12.000 Κρητικοί πάσχουν από σοβαρές ψυχιατρικές νόσους και 125.000 υποφέρουν διά βίου από κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού.

Ανασηχυτική είναι η εικόνα στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα σε ορεινά και απομονωμένα χωριά, όπου μαζί με τα ψυχικά νοσήματα συνυπάρχουν ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών, η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και οι “κλειστές πόρτες”, αφού πάρα πολλές οικογένειες δεν θέλουν να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς και κρύβουν τα προβλήματά τους.

“Έχουν γίνει βήματα, αλλά χρειάζεται να κάνουν ακόμη πολλή δουλειά στην ενδοχώρα, γιατί οι άνθρωποι φοβούνται τον στιγματισμό στη μικρή κοινωνία του χωριού τους” είπε ο καθηγητής.

Επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι χιλιάδων ασθενών

Σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα, από το 2013 που άρχισε η λειτουργία της μέχρι σήμερα, η κινητή μονάδα του ΠΑΓΝΗ για την οποία είναι επιστημονικός υπεύθυνος, έχει πραγματοποιήσει 13.000 επισκέψεις σε ασθενείς. Σήμερα παρακολουθούνται 2.500 πάσχοντες, εκ των οποίων οι 500 πάσχουν από ψύχωση και διπολική διαταραχή, ενώ οι 2.000 από κατάθλιψη και άγχος.

“Τους παρακολουθούμε και δεν περιμένουμε να έρθουν εκείνοι σε εμάς, πηγαίνουμε εμείς σε αυτούς” είπε και τόνισε ότι αυτό έχει αποτέλεσμα αφού οι εισαγωγές στην Κλινική με εισαγγελική εντολή έχουν μειωθεί πάρα πολύ.

“Τώρα είμαστε στο 19%, ενώ το 2015 το ποσοστό έφθασε στο 40%” σημείωσε.

Ενέσιμη αγωγή μια φορά τον μήνα αντί για χάπια

Σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα, πολύ καλά αποτελέσματα για εκείνους που αρνούνται να πάρουν την αγωγή τους (πρόκειται για πάσχοντες από διπολική διαταραχή και ψύχωση) έχει η ενέσιμη αγωγή. Η ένεση γίνεται 1 φορά τον μήνα και οι υποτροπές έχουν μειωθεί κατά 50%. Αγωγή υπό μορφή ένεσης χορηγείται σε 150 άτομα στο Ηράκλειο και 150 ασθενείς στην ενδοχώρα.

“Αυτό που συνεχίζει να μας προβληματίζει” υπογράμμισε ο ψυχίατρος, “είναι ότι μόνο 1 στους 10 από τους πάσχοντες με ψύχωση εργάζεται, προσέχει την προσωπική υγιεινή του και έχει κοινωνική ζωή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο”, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικοί.

Περνούν 10 χρόνια πριν τη διάγνωση

Ωστόσο, μείζον πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι συνήθως η οικογένεια αναζητά βοήθεια 10 χρόνια μετά τα πρώτα συμπτώματα του συγγενικού τους προσώπου που έχει ηλικία περίπου από 17-30 ετών.

“Εχει σημασία η έγκαιρη παρέμβαση, τα 10 χρόνια είναι πάρα πολλά” είπε ο κ. Βγόντζας.

Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια που γίνεται συμμετέχουν πολλοί φορείς και υπηρεσίες, κέντρα υγείας, γενικοί ιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες, η “Βοήθεια στο Σπίτι” αλλά και η Εκκλησία.

“Άλλωστε, με την παρέμβαση της Εκκλησίας” όπως λέει ο καθηγητής “θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία η προσπάθεια που γίνεται για την εκστρατεία κατά του αλκοόλ στα χωριά”.

Η σημερινή εκδήλωση στο Αρκαλοχώρι

Όσον αφορά στις επιστημονικές ημερίδες, το 2015 πραγματοποιήθηκε στους Βώρους το 2017, στις Μοίρες και σήμερα οργανώνεται στο Αρκαλοχώρι στο συνεδριακό κέντρο υπό την αιγίδα της ΔΥΠΕ με σύνθημα: “Ψυχιατρική κοινότητα… κανείς δεν περισσεύει”.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Χαιρετισμοί

κ. Μπαθιανάκη Μαρία δ/ντρια Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου

κ.κ. Νανάκης Ανδρέας Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου  και Βιάννου

κ. Αρναουτάκης Σταύρος περιφερειάρχης Κρήτης

κ.Φραγκάκης Εμμανουήλ δήμαρχος Μινώα Πέδιάδος

κ. Μπορμπονδάκη Ελένη διοικήτρια 7ης ΥΠΕ

κ. Βγόντζας Αλέξανδρος  καθηγητής, δ/ντής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η 1η Τράπεζα: Συντονιστής κ. Βγόντζας Αλέξανδρος

09:30- 11:00

  • “Η πορεία της Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η 2009-2019” κ. Βγόντζας Αλέξανδρος

-“Η δράση της κινητής μονάδας και οι υποτροπές των χρόνιων ψυχικά πασχόντων” κ. Κουτεντάκη Ειρήνη

  • “Παρακολούθηση ασθενών σε ενέσιμη αγωγή και η συμβολή στη μείωση των υποτροπών” κ. Σταματουλάκη Όλγα
  •  “Έγκαιρη ανίχνευση και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ασθενών με χρόνια ψυχική νόσο” κ. Αναστασάκη Μαρία
  • “Το παράδειγμα του Κέντρου Ημέρας Δήμου Φαιστού” κ. Γαλανοπούλου Βασιλική, κ. Τσαβολάκη Νεκταρία κ. Τσουρδαλάκη Ελένη

Διάλειμμα

2η Τράπεζα: Συντονίστρια κ. Μπαθιανάκη Μαρία

11:30-13:00

  • “Κουλτούρα της βίας. Ψυχισμός στις αγροτικές κοινωνίες. Συνέπειες και ρήξεις σε μια μακρά παράδοση” κ. Τζούκας Ευάγγελος

“Η ποινική αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας” κ. Μανιώτη Θεοδώρα

  1. A) -“Ο ρόλος του γενικού ιατρού στην ανίχνευση των ψυχικά πασχόντων” κ. Μαυρουδή Χαρά

Β)-“Η συμβολή του γενικού ιατρού στην ιατρική παρακολούθηση και επανένταξη στην κοινότητα, κ. Προκοπιάδου Δήμητρα

  • “Ο ρόλος της ελληνικής Αστυνομίας στην διαχείριση των ψυχιατρικών περιστατικών στην Κοινότητα” κ. Σταυρακάκης Ευάγγελος

-“Ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών στην καταπολέμηση του στίγματος” κ. Πρίντεζης Μιχαήλ, κ. Ρομπογιαννάκη Αναστασία

Διάλειμμα

3η Τράπεζα: Συντονιστής κ. Τζούκας Ευάγγελος

13:00-15:00 – “Ψυχική Ασθένεια στην κοινότητα και το αίσθημα του φόβου κ. Κλεισαρχάκη Χρυσούλα, κ. Γιαλιά Μαρκέλλα, κ. Παπαβλασοπούλου Αθηνά κ. Χουρδάκης Νικόλαος, κ. Γεωργιάδη Ελευθερία, κ. Κεχαγιά Αρχοντιά.

  • “Η αθέατη πλευρά του ψυχικά πάσχοντα και Ψυχοκοινω- νική αποκατάσταση” κ. Λιναρδάκη Ευανθία, κ. Πατεργιανάκη Ευαγγελία
  • “Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Δήμο Βιάννου. Μελέτη περίπτωσης ασθενούς με χρόνια ψύχωση κ. Καρτσάκη Μαρία, κ. Γελασάκη Μαρία, κ. Θεοχαράκη Μαρία
  • “Πρώιμα ψυχικά συμπτώματα στην παιδική και εφηβική ηλικία και ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού κ. Τσιάγγα Mαρία

-“Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου Η πορεία συνεχίζεται, κ. Λημνιού Μαρία

Κλείσιμο ημερίδας

κ. Μπορμπουδάκη Ελένη – κ. Βγόντζας Αλέξανδρος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει