ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ: “Η Σύνοδος της Κρήτης δεν θίγεται ουδόλως”

Αίσθηση στους κύκλους της Εκκλησίας -και όχι μόνο-προκάλεσε το προχθεσινό πρωτοσέλιδο της «Π» για τις εξελίξεις μετά την εκλογή των ηγουμένων δύο Πατριαρχικών Σταυροπηγίων  της Κρήτης, της Μονής Γουβερνέτου και της Μονής Τζαγκαρόλων,  σε Βοηθούς Επισκόπους  του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για τα κίνητρα του Παναγιώτατου που κρύβονται πίσω από αυτή την κίνηση και αν πρόκειται να αποτελέσει την αρχή εξελίξεων που θα αλλάξουν τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας.

Ωστόσο, μητροπολίτες που μίλησαν στην «Π» υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα δικαίωμα του Πατριάρχη που, μάλιστα, είχε ασκήσει και πρόσφατα σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια στις ΗΠΑ αλλά και σε Μονή της Πάτμου.

Επισημαίνουν πως τίποτε δεν έγινε εν κρυπτώ, ενώ επίσημα δεν εκφράστηκαν ποτέ αντιρρήσεις. Την εκλογή των δύο ηγουμένων στη θέση των Βοηθών Επισκόπων υπερψήφισαν οι τρεις μητροπολίτες της Κρήτης που παρέστησαν στη Σύνοδο και το αποτέλεσμα ήταν ομόφωνο.

«Πήγαμε στη χειροτονία τους. Δε μίλησε κανείς μητροπολίτης ούτε στη Σύνοδο της Εκκλησίας ούτε στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τονίζει μητροπολίτης στην «Π». Επισημαίνει, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης» και σημειώνει πως «η Ιερά Σύνοδος δεν θίγεται ουδόλως».

Παράλληλα, λοιπόν, με τον σκεπτικισμό που ορισμένοι εκφράζουν από τις πρόσφατες κινήσεις του Πατριαρχείου, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο Παναγιώτατος δεν έκανε τίποτα άλλο από ό,τι δικαιούται και αναφέρουν σε όλους τους τόνους πως σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε απρόσμενες εξελίξεις στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.

 

Το δημοσίευμα της «Π»

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε η «Π», οι δύο νέοι Βοηθοί Επίσκοποι, Ευμενείας Ειρηναίος και Δορυλαίου Δαμασκηνός, θα αναφέρονται απευθείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, όμως ως ηγούμενοι των Μονών οφείλουν να αναφέρονται στην τοπική Εκκλησία σε σχέση με τη διοίκηση και τη διαχείρισή τους.

Ορισμένοι θεωρούν ότι όλες αυτές οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν από την εκλογή του νέου Επισκόπου Κνωσού και μετά.

Υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό ήταν καταλύτης για τα όσα ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν. Ως γνωστόν, ο αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης εξελέγη με επτά ψήφους, ενώ από μία ψήφο πήραν ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μεθόδιος Βερνιδάκης και ο ηγούμενος της Μονής Γουβερνέτου, Ειρηναίος Βερυκάκης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες χειροτονήθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριάρχη υπό τον τίτλο Ευμενείας.

Ο ηγούμενος της Μονής Γουβερνέτου έχει πνευματική σχέση τόσο με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο όσο και με τον καθοδηγούμενο της Αγιορείτικης Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος άλλωστε συμμετείχε στη χειροτονία του.

Οι σταυροπηγιακές μονές έχουν πνευματική εξάρτηση από τον Πατριάρχη και η Εκκλησία της Κρήτης ουδέποτε αρνήθηκε και ούτε θα τολμούσε να αρνηθεί από σεβασμό και αγάπη το κανονικό του δικαίωμα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει