ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ “ΑΝΤΙΟ” ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ: Κατάφερε το σταυρωτό του νότου αστέρι σωρός να πέσει…

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και οδύνης πλήθος κόσμου -συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου αλλά και απλοί πολίτες που τον αγάπησαν μέσω του έργου του- συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών για να πουν το τελευταίο «αντίο» Θάνο Μικρούτσικο.

Η  πολιτική κηδεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη που τελέσθηκε δημοσία δαπάνη,   ξεκίνησε υπό τον ήχο του τραγουδιού «Για τον φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ», με τη φωνή του ίδιου του Θάνου Μικρούτσικου.

Η γυναίκα του, Μαρία, με δύο από τα παιδιά του
Συντετριμμένος ο Ανδρέας Μικρούτσικος
Ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, με τη σύζυγό του, Μπέτυ

Ήταν όλοι εκεί…

Στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών έφτασαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, και πολλοί άλλοι.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκφώνησε επικήδειο λόγο, αναφερόμενος στη ζωή και στο μεγάλο έργο του Θάνου Μικρούτσικου.

Όπως είπε, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν ένας συνθέτης που άφησε αποτύπωμα σε πολλά είδη μουσικής -ρεμπέτικο, έντεχνο, τζαζ, ροκ και μέσα από παραδοσιακή και σύγχρονη γλώσσα.

Ο Γιώργος Κιμούλης που για πολλά χρόνια υπήρξε στενός φίλος του μουσικόσυνθέτη θέλησε να μιλήσει για εκείνον «ραγίζοντας» τις καρδιές όσων βρέθηκαν εκεί. «Σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια μαζί. Κι όμως τώρα νιώθω πως δεν σου είπα όσες φορές ήθελα κι έπρεπε να σου πω πόσο σ’ αγαπάω, πόσο σημαντικός ήσουν για μένα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ηθοποιός.

Η σύζυγος του μουσικοσυνθέτη, Μαρία Παπαγιάννη, φανερά καταβεβλημένη συγκίνησε τους πάντες με τον επικήδειο λόγο της.

«Από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε, μου έγινες εμμονή. Νεαρή δημοσιογράφος εγώ, ο αγαπημένος μου συνθέτης εσύ. Θέλει πολλές ζωές αυτό που καταφέραμε. Εγώ έτρεμα κι εσύ γελούσες. Δεν σε χόρταινα ποτέ… Ήρθε το κακό και μας έστησε στον τοίχο. Όταν το θεριό θέριεψε εσύ ήσουν ακόμη δυνατός κι έκανες όνειρα. Από το δωμάτιο του νοσοκομείου κοιτούσα τη ζωή να τρέχει. Αγάπη μου, σου ζητώ συγγνώμη που λύγισα».

Η  κόρη του   δεν μπορούσε να συγκρατήσει το κλάμα της μιλώντας για τον πατέρα της.

“Είσαι και θα μείνεις ο μεγαλύτερος σεισμός απ’ όλους” είπε αρχικά, αναφερόμενη φυσικά στο θρυλικό τραγούδι “Για τον φτωχό Μπέρτολτ Μπρεχτ” που συνέθεσε ο Θάνος Μικρούτσικος.

“Και αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν κάπου στον Σταυρό του Νότου, κράτησέ μου ζεστό το πιάνο για όταν ξανασυναντηθούμε. Σ’αγαπάω” κατάφερε να ψελλίσει την ώρα που την έπιαναν τα κλάματα.

Εμφανώς καταβεβλημένος και σε κακή ψυχολογική κατάσταση βρέθηκε από το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και προσκύνησε τη σορό του αδερφού του,, ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

Ο  Ανδρέας Μικρούτσικος έκανε λίγες ώρες μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου του αδερφού του Θάνου, μια συγκινητική ανάρτηση, στην οποία βλέπουμε τον μουσικοσυνθέτη σε νεαρή ηλικία.

Έγραψε χαρακτηριστικά στη λεζάντα: «Μια στιγμή η ζωή μας και εσύ την έκανες αιωνιότητα».

Μόλις η τελετή τελείωσε και το φέρετρο με τη σορό βγήκε από την εκκλησία του Πρώτου Νεκροταφείου παρά τη σφοδρή βροχόπτωση πλήθος κόσμου ήταν εκεί έχοντας ανοιχτές τις ομπρέλες του και χειροκροτούσαν και φώναζαν «Αθάνατος, αθάνατος». Από τα μεγάφωνα έπαιζε το τραγούδι «7 νάνοι», με τον κόσμο να σιγοτραγουδά τους στίχους.

Θα αποτεφρωθεί σήμερα

Σήμερα το μεσημέρι η σορός του Θάνου Μικρούτσικου θα μεταφερθεί για αποτέφρωση στη Ριτσώνα, στο νέο αποτεφρωτήριο. Το «παρών»  θα δώσει μόνο η οικογένειά του.


Εις μνήμην

Μια στιγμή η ζωή σου, όπως ο αγαπημένος σου αδελφός σ’ ένα λιτό μήνυμα αποχαιρετισμού ανέφερε, που εσύ ως μεγάλος και ταπεινός υπηρέτης της Τέχνης, αιωνιότητα έκανες!

Η παρουσία σου στην Τέχνη και τον Πολιτισμό άφησε ανεξίτηλα το στίγμα σου σ’ αυτή τη γη, σ’ αυτόν τον πολύπαθο τόπο. Σαν να μην έφτανε αυτό, θέλησες ως άλλος Οδυσσέας ν’ αναζητήσεις την Ιθάκη σου σε μια γωνιά της Κρήτης – στο Νότιο Κρητικό Πέλαγο – γυρεύοντας τον εύδιο λιμένα της ψυχής σου.

Με το αρχαίο ανάκτορο της Φαιστού έσμιξαν οι μουσικές σου για να ενωθούν σε μια αέναη μουσική ροή και αρμονία από τον αρχαίο Μίνωα ως τον τωρινό Κρήτα! Οι γέφυρες της μουσικής αρμονίας από σένα που έφερες από τη γέννα σου, δώρο των θεών –  τάλαντο θείο – θα μείνουν ως την αιωνιότητα.

Μάθαμε, γνωρίσαμε τους ποιητές μας μέσα από την μελοποίηση των στίχων τους και σαν από θαύμα ή κάρμα «ο Σταυρός του Νότου» που σημάδεψε τους μουσικούς δρόμους σου, σε οδήγησε στο Λιμάνι του Νότου της δικής σου Ιθάκης, της δικής σου απάνεμης γωνιάς του Σύμπαντος που έχει όνομα «Καπετανιανά» λεγόμενα – Καπεταναίων τόπος- τόπος ιερός !

Ταπεινοί εμείς,  εναποθέτουμε τις ιερές μνήμες της γήινης συμπόρευσής μας ως ύστατο «αντίο»!

Δ.Σ. Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς.


 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει