Η λιμνοδεξαμενή και η απάντηση του δημάρχου

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κύριε Δ/ντά,

στο υπ’ αριθμ. 21855 φύλλο της εφημερίδας σας την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 αναφέρεται ότι η άποψη του Προέδρου τπς; Κοινότητας Δαμανίων ότι η δημοτική Αρχή Αρχανών-Αστερουσίων προτίθεται να μεταφέρει νερό από το φράγμα των Δαμανίων στη λιμνοδεξαμενή που πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Ιερός Μονής Επανωσήφη (παλαιό λατομείο Μεταξά). Αναφέρεται, δε, ότι η όλη διαδικασία έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερωθεί η Κοινότητα.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τόσο εσάς όσο και τους αναγνώστες της εφημερίδας σας τα εξής:

1) Η δημοτική Αρχή έχει μελετήσει Λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 60.000 m3 στο παλαιό λατομείο Μεταξά, ύστερα από δωρεάν παραχώρηση της έκτασης από την Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη και έπειτα από σχετική έγκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

2) Η πλήρωση της λιμνοδεξαμενής θα γίνεται από παρακείμενο ρέμα και στην μελέτη έχει προβλεφθεί και ο αγωγός πλήρωσης. Κατηγορηματικά αναφέρουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μεταφερθεί νερό από το φράγμα των Δαμανίων στη λιμνοδεξαμενή.

3) Στη δημοσίευσή σας αναφέρεται ακόμα ότι από το φράγμα των Δαμανίων χωρητικότητας 500.000 m3 θα έπρεπε να αρδευτούν περισσότερες εκτάσεις, όπως ο κάμπος Μελιδοχωρίου, Αρκαδίου κλπ, που αυτή την στιγμή δεν προβλέπονται.

Σας ενημερώνουμε ότι με μελέτη των δικτύων άρδευσης, που εκπονήθηκε το 2015 και αδειοδοτήθηκε το 2015 από την Περιφέρεια Κρήτης, προβλέπεται αρδευόμενη έκταση της τάξεως των 2.200 στρεμμάτων. Η έκταση που προτείνεται από τον Πρόεδρο τηε Κοινότητας υπερβαίνει τα 10.000 στρέμματα, που είναι αδύνατον να αρδευτούν από την ποσότητα του νερού που είναι διαθέσιμη. Η δημοτική Αρχή έχει (ενημερώσει για αυτό την Κοινότητα, τόσο σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμανίων το 2018-2019 όσο και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

4) Όσον αφορά στο πρόφραγμα που   είχε κατασκευαστεί και το οποίο είχε αστοχήσει το 2010, ενημερώνουμε ότι δεν είναι δυνατή η αποκατάστασή του για διάφορους τεχνικούς λόγους που έχουν αναλυθεί στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι εις γνώση της τοπικής κοινότητας και του προέδρου.

 

Ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Εμμανουήλ τ. Κοκοσάλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει