ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Μοσχοβόλησαν οι «σταρένιοι λαχανοντολμάδες με χοιρινό»

Παρέα  με τα κορίτσια  από τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων  Ηρακλείου και  με την καθοδήγηση των  γυναικών  του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και του Συνδέσμου  Ανάπλασης Εθιάς, παρασκευάστηκε  ένα φαγητό  από το μακρινό παρελθόν της Κρήτης, τους «σταρένιους λαχανοντολμάδες με χοιρινό», ένα φαγητό που μοσχομύρισε παράδοση.

Μία ξεχωριστή δράση έγινε στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Ηρακλείου

«Το Διοικητικό Συμβουλίου  του συλλόγου  Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνα , ευχαριστεί  θερμά,  τους ευγενέστατους συνοδούς των κοριτσιών, τη Θάλεια Καλεντάκη από το Σύνδεσμο  Ανάπλασης Εθιάς, που με φροντίδα μάνας ετοίμασε τους “Σταρένιους λαχανοντολμάδες με χοιρινό’’, όλες τις κυρίες που ήταν κοντά μας, την εταιρεία Miele, το  προσωπικό της και την  Ηρώ Παπαδοπούλου για τη ζεστή  φιλοξενία και την αγάπη τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε  στον Λάμπρο Βαμβακά, Παθολόγο – Ογκολόγο,  Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και   Κοινωνικής Πολιτικής, που μας  τίμησε με την παρουσία του, αλλά και για τη συμμετοχή του στη δράση», αναφέρουν οι διοργανωτές της δράσης.

Τονίζουν, ακόμα, πως «από τις πιο όμορφες και αγαπημένες στιγμές, είναι η ώρα που ετοιμάζεις ένα γεύμα για τα παιδιά, μαζί  με τα παιδιά, καθώς αποτελεί μια από τις πιο δημιουργικές εμπειρίες, αλλά και  ένα από τα πλέον πρακτικά  μαθήματα υγιεινής διατροφής. Παράλληλα το φαγητό εκτός από ζωτική ανθρώπινη ανάγκη,  αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και κοινωνική πράξη  ανεκτίμητης αξίας, ιδιαίτερα όταν το μοιράζεσαι με άλλους».

Λίγα λόγια για το φαγητό

“Τη δεκαετία το 1950 στο ορεινό χωριό της Εθιάς οι νοικοκυρές δεν γνώριζαν τι θα πει ρύζι, το ρύζι ήταν δυσεύρετο και το θεωρούσαν  είδος πολυτελείας. Το αγόραζαν μόνο όταν πήγαιναν στην Χώρα και το μαγείρευαν  αν ήταν κανείς άρρωστος ή σε καμιά λεχωίδα (“λουχούνα” – γυναίκα που μόλις είχε γεννήσει).

Τα φαγητά λοιπόν  γίνονταν  όλα με  αλεσμένο στο χειρόμυλο στάρι, ένα από αυτά ήταν  οι   λαχανοντολμάδες.

Τους σταρένιους λαχανοντολμάδες με χοιρινό, τους μαγείρευαν μετά τα Χριστούγεννα, με κρέας από το χοίρο,  που είχαν σφάξει πριν τα Χριστούγεννα,  με  αλεσμένο στο χειρόμυλο στάρι και λάχανο που είχαν όλες οι οικογένειες το χειμώνα στο περιβόλι ή στον κήπο τους.

Το κρέας  το διατηρούσαν με διαφόρους τρόπους, ένας από αυτούς ήταν να το ψιλοκόψουν — με το μαχαίρι,  να το ψήσουν με λάδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο  και να το αποθηκεύσουν   στο κουρούπι   (πήλινο δοχείο που μοιάζει με μικρό πιθάρι) για να έχουν όλο το χρόνο. Όταν λοιπόν σάζανε (έφτιαχναν)  τους λαχανοντολμάδες βάζανε μέσα και λίγο ψιλοκομμένο σύγλινο (παστό χοιρινό κρέας μαζί με το λίπος του) για να γίνουν πιο νόστιμοι”.

Το συγκεκριμένο φαγητό διακρίθηκε στο 7ο Φεστιβάλ κρητικής κουζίνας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει