Βρέθηκε λύση για 1.000 πρόσφυγες, αναζητούν κι άλλους χώρους στην Κρήτη

Μια δεύτερη μεγάλη ανατροπή, σε σχέση με τη φιλοξενία των μεταναστών στην Κρήτη περιελάβανε η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε πως το Ρέθυμνο θα απορροφήσει συνολικά 1.000 άτομα, με επικρατέστερο το σενάριο δημιουργίας μιας δομής στους Αρμένους, όπως άλλωστε είχε ειπωθεί και στην πρώτη έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ενώ όμως για το Ρέθυμνο η λύση «φαίνεται» ότι έχει κλειδώσει, δεν μοιάζει να συμβαίνει το ίδιο για το Ηράκλειο, για το οποίο έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας 500 μεταναστών στο Τυμπάκι.

Η πρόταση ακολούθησε τις προτάσεις για δημιουργία δομών είτε στο πεδίο βολής στις Γούρνες, είτε σε περιοχές στην Επισκοπή, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος ή τον Δήμο Μαλεβιζίου. Όπως προέκυψε όμως από τη σύσκεψη της Τετάρτης, οι σκέψεις για Επισκοπή, Αρκαλοχώρι ή Φόδελε, απορρίφθηκαν για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, ενώ στο τραπέζι παρέμεινε ως κυρίαρχη η πιθανότητα φιλοξενίας στο Τυμπάκι.

Το σενάριο όμως συγκέντρωσε σθεναρές αντιδράσεις τόσο από τον εκπρόσωπο του Λευτέρη Αυγενάκη, που δεν παρέστη αφού απουσίαζε στη Λωζάνη, όσο όμως και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φαιστού Γιάννη Φασομυτάκη, ο οποίος και κατέθεσε πολύ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες ενστάσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντιδημάρχου, αλλά και του εκπροσώπου του υφυπουργού, το Τυμπάκι δεν θα μπορούσε να επιλεγεί σε καμία περίπτωση για μια σειρά από λόγους, με τους βασικότερους να σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Όπως τόνισε στον συλλογισμό του ο Γιάννης Φασομυτάκης, στο Τυμπάκι υπάρχει η μονάδα πυρομαχικών 699 ΠΑΠ, στον Ξηρόκαμπο, αλλά και άμεση και εύκολη πρόσβαση με τη Λιβύη, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε παράλληλα πως ήδη στην περιοχή ζουν άτυπα σχεδόν 3.000 μετανάστες, γεγονός που προκαλεί σοβαρές αγκυλώσεις.

Στην ανάπτυξη του σκεπτικού επιπρόσθετα τέθηκε και το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και των αποστάσεων από Κεντρικές Μονάδες Υγείας, οπότε και η επιτροπή αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να υπάρξει ένας σχεδιασμός φιλοξενίας στο σημείο.

Μετά από την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του Δήμου, αναζητείται νέα λύση για τη φιλοξενία 500 μεταναστών στο Ηράκλειο, ενώ παράλληλα ζητήθηκε τόσο από τον δήμαρχο Ρεθύμνου, όσο και από τον παρόντα υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, να οριστούν κάποια νέα σημεία στο Ρέθυμνο που θα μπορούσαν να υποδεχθούν τους μετανάστες.

Αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί μια νέα σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι νέες προτάσεις και προοπτικές για τη φιλοξενία των προσφύγων στο Ρέθυμνο.

Στη σύσκεψη τέθηκε παράλληλα και το ζήτημα φιλοξενίας μέσω του προγράμματος Εστία, με την ηγεσία του Υπουργείου να δίνει εντολή διερεύνησης για το αν υπάρχουν οι διαθέσιμες 300 θέσεις στην Κρήτη, προκειμένου 300 πρόσφυγες να απορροφηθούν μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ήδη «τρέχει» η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει