Οι Ηρακλειώτες παίρνουν τα βουνά!

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μία σύντομη πρακτική ενημέρωση για σχετικά έμπειρους ορειβάτες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το χειμερινό βουνό θα προσφέρει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιανουαρίου.

Ακόμα, θα γίνει επίδειξη χρήσης χειμερινού ορειβατικού εξοπλισμού με στόχο την ασφαλέστερη ανάβαση στα χιονισμένα βουνά. Η τοποθεσία θα είναι πιθανότατα ο Λάκκος του Μυγερού στη βόρεια πλαγιά του Ψηλορείτη.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν τον βασικό χειμερινό εξοπλισμό (χειμερινές μπότες, γκέτες, μπουφάν κλπ). Ο πιο εξειδικευμένος εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ) θα διατεθεί στους συμμετέχοντες από το Σύλλογο κατά σειρά προτεραιότητας.

Αρχηγός θα είναι ο Γιώργος Σπινθάκης. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

χιόνια

Εξορμήσεις

Παράλληλα, ο σύλλογος οργανώνει, για πρώτη φορά, εξόρμηση σε Άνω Βαρσαμόνερο και Κάστελλος Ρεθύμνης την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιανουαρίου.

«Η πεζοπορία ξεκινά με περιήγηση στον όμορφο οικισμό του Άνω Βαρσαμόνερου (380μ.), που αποτελεί και την αφετηρία της διαδρομής. Συνεχίζουμε διανύοντας μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου σε επαρχιακό δρόμο προς τον κοντινό οικισμό Μονοπάρι (394μ.) και από εκεί περπατώντας 3 χιλιόμετρα χωματόδρομου και μονοπατιού φτάνουμε στο φρούριο Monriparo. Πρόκειται κατά μια εκδοχή για τον πύργο των Μελισσηνών. Το κάστρο αυτό ήταν αιτία να ξεσπάσει η περίφημη επανάσταση των Σκορδίληδων και των Μελισσηνών, ενώ στις αρχές του 13ου αιώνα η οχύρωση του αξιοποιήθηκε από τον Γενουάτη πειρατή Ερρίκο Πεσκατόρε.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το ναό της Αγίας Παρασκευής, που υπήρξε καθολικό παλιού μοναστηριού, καλύπτοντας άλλα 3 χιλιόμετρα μέσα από αγρούς και μονοπάτι. Η πορεία καταλήγει στον οικισμό Κάστελλο Ρεθύμνης (420μ.) έχοντας διανύσει μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων. Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει μπορούμε να φάμε έξω από το διαμορφωμένο χώρο της Αγίας Παρασκευής, διαφορετικά σε κάποια ταβέρνα στον Κάστελλο», περιγράφουν τα μέλη του.

Αρχηγός θα είναι η Ελένη Βασιλάκη, η πορεία διαρκεί τέσσερις ώρες και ο βαθμός δυσκολίας είναι 1.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8.30 το πρωί  από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Επίσης, θα γίνει εκδρομή σε Ασκύφου, Καταφύγιο Ταύρης, Κάστρο και Φανάρι το ερχόμενο Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ένα διήμερο με τον ΕΟΣ Χανίων στα χιονισμένα Λευκά Όρη.

«Το Σάββατο ανεβαίνουμε από το Ασκύφου Σφακίων (730μ.) στο Καταφύγιο Ταύρης (1200μ.) όπου διανυκτερεύουμε. Την Κυριακή ανεβαίνουμε στις κορυφές Κάστρο (2218μ.) και Φανάρι (2190μ.) και επιστρέφουμε από το ίδιο μονοπάτι στο Ασκύφου.

Για την εξόρμηση είναι απαραίτητος o χειμερινός εξοπλισμός και πείρα σε χειμερινές αναβάσεις», αναφέρουν τα μέλη του.

Αρχηγός είναι η Ζουμπουλιά Βολωνάκη, η πορεία διαρκεί δύο και δέκα ώρες και ο βαθμός δυσκολίας είναι 1 και 6.

Η ώρα  αναχώρησης θα ανακοινωθεί σύντομα, κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΣ Χανίων και θα γίνει από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πληροφορίες – Συμμετοχές: Δευτέρα έως Πέμπτη, 20.30 – 22.30, στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει