ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

Ένας μεγάλος Kρητικός

Ο Κώστας Μαλιώτης υπήρξε ένας από τους επιφανείς Κρήτες ομογενείς και άφησε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο.

Και χάρη στη δική του δωρεά φτιάχτηκε και το σχολείο στις Μελέσσες, που φέρει το όνομά του. Έτσι πολύ λογικά σκέφτηκαν οι άνθρωποι στον Πολιτιστικό Σύλλογο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης να οργανώσουν (το καλοκαίρι ίσως) μια τιμητική εκδήλωση στη μνήμη αυτού του μεγάλου Κρητικού, που τίμησε τη γενέτειρά του όπου και αν βρισκόταν.

 

Ο Μαλιώτης με τον Κένεντι

…Η φωτογραφία που δημοσιεύει η στήλη είναι από το 1976 όταν ο Κώστας Μαλιώτης ήρθε με τον Έντουαρντ Κένεντι στην Ελλάδα, ήρθαν και στην Κρήτη, στο χωριό του στις Μελέσες, όπου του επιφυλάχθηκε ενθουσιώδης υποδοχή. Ο Μαλιώτης ήταν γνωστό ότι είχε στενές σχέσεις με τον Τεντ Κένεντι, τον οποίο και είχε βοηθήσει καθοριστικά στις προεκλογικές εκστρατείες του.

Ήταν τόσο στενοί φίλοι που όταν έγινε η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 ο Μαλιώτης σηκώθηκε τα μεσάνυχτα και πήγε στο σπίτι του Κένεντι στο Κέιπ-Κοτ, του χτύπησε την πόρτα και του είπε «συγχώρα με που σε αναστατώνω μέσα στη νύχτα αλλά πρέπει κάτι να κάνεις τώρα διότι οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κύπρο» και λένε ότι  η μεγάλη πρωτοβουλία που πάρθηκε τότε για να σταματήσει ο δεύτερος Αττίλας προήλθε από τον Τεντ Κένεντι.

 

 

Εδώ και μέρες έχει πάρει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης την επιστολή των Επιμελητηρίων του νησιού και της Περιφέρειας ΚρήτηςΔεν απάντησε καν

Εδώ και μέρες έχει πάρει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης την επιστολή των Επιμελητηρίων του νησιού και της Περιφέρειας Κρήτης που του ζητούν συνάντηση για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Και μέχρι τώρα ο Κρητικός υπουργός… ούτε φωνή, ούτε ακρόαση! Γιατί άραγε;

 

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλου ντε Σόουζα

Διανυκτέρευσε στο Ηράκλειο

Σου λέει,  τέτοιο ταξίδι γιατί να μην μείνω και λίγο στο Ηράκλειο;

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλου ντε Σόουζα, ο οποίος έφτασε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” αποφάσισε να διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου.

Έμεινε για λίγες ώρες και σήμερα θα συνεχίσει το αεροπορικό του ταξίδι για το Ισραήλ, όπου και έχει προγραμματιστεί να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ολοκαυτώματος, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ.

Στο Φόρουμ θα λάβουν μέρος πάνω από 40 πρόεδροι, βασιλείς, πρωθυπουργοί και κοινοβουλευτικοί ηγέτες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Εκλέγεται η πρόεδρος

Σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αύριο στις 10:30 θα αρχίσει να γράφεται μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας, που για πρώτη φορά αποκτά γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι το έβδομο πρόσωπο που θα αναλάβει αυτά τα καθήκοντα κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να πάρει 265 ψήφους, εφόσον την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από το κυβερνών κόμμα θα απουσιάζει ο Αντώνης Σαμαράς σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Αμερική, οπότε θα αρκεστεί να στείλει σχετική επιστολή στη Βουλή όπου θα αναφέρει πως εάν ήταν “παρών” θα ψήφιζε την υποψήφια πρόεδρο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα της ανακοινώσει ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας μαζί με τους αντιπροέδρους της Βουλής.

Όλοι θα μεταβούν στο γραφείο της Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ, προκειμένου να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η θητεία της θα αρχίσει επίσημα στις 14 Μαρτίου, μια μέρα μετά τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σε ειδική λαμπρή τελετή στην Ολομέλεια.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της η διακεκριμένη νομικός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να γίνει σε ειδική τελετή η παράδοση-παραλαβή με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

 

ντιπαράθεση on air είχαν o βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Στρατάκης

Να τα λέει στις… Αρχάνες;

Μία ιδιαίτερα έντονη αντιπαράθεση on air είχαν o βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Στρατάκης, με τους υπόλοιπους καλεσμένους της ενημερωτικής εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» να παρακολουθούν έκπληκτοι. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε από ακροδεξιούς, που διαδήλωσαν κατά των προσφύγων και των μεταναστών στο Σύνταγμα, ο δημοσιογράφος της «Deutsche Welle» Τόμας Γιακόμπι, το μεσημέρι της Κυριακής (19/01).

Τότε ο δημοσιογράφος Γιάννης Στρατάκης παρενέβη και απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι κάποιοι συνωστίζονταν στις πλατείες με τη συγκεκριμένη μερίδα κόσμου, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

«Με αυτούς ήσασταν μαζί στην πλατεία το ’11, κ. Στρατάκη. Ψάχνεσαι για να το ακούσεις», είπε ο κ. Κεγκέρογλου, με τον δημοσιογράφο να απαντά: «Εσείς κυβερνήσατε με τον Σαμαρά και τέρμα αυτή η καραμέλα». Η ένταση όμως συνεχίστηκε με τους δύο άνδρες να ανεβάζουν κι άλλο τους τόνους. Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε από τον κ. Στρατάκη να μην τον διακόπτει όσο εκείνος μιλάει.

«Γιατί, ποιος είσαι, ο πάπας;» ήταν η απάντηση του δημοσιογράφου προς τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ. «Εσύ κοιμόσουν κάθε βράδυ με τον Καμμένο», είπε ο κ. Κεγκέρογλου, με τον κ. Στρατάκη να συνεχίζει: «Εσύ κοιμόσουν με τον Σαμαρά. Ασε μας τώρα. Τραβάς τη ζώνη σου για καβγά. Έτσι θα αποκτήσετε πολιτική θέση;» του είπε. «Αυτά να πας να τα λες στις Αρχάνες»!

 

@patris
Κάθε μέρα και μια παρόλα από τους Τούρκους. Το λες πια και επικίνδυνη απελπισία.
Diplomatis

 

Τεράστιο χάσμα

Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα από ό,τι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, στηλιτεύει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, υπογραμμίζοντας ότι η συγκέντρωση του πλούτου γίνεται σε βάρος πάνω απ’ όλα των γυναικών, «στην πρώτη γραμμή» των ανισοτήτων.

«Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών» είναι ένα ζήτημα που «δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μελετημένες πολιτικές εναντίον των ανισοτήτων.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να εγγυηθούν ότι οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι θα πληρώνουν με δίκαιο τρόπο τους φόρους που τους αναλογούν», ανέφερε ο Αμιτάμπ Μπιχάρ, διευθύνων σύμβουλος της Όξφαμ στην Ινδία, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη ΜΚΟ φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η ετήσια έκθεση της Όξφαμ για τις ανισότητες παγκοσμίως δόθηκε στη δημοσιότητα — όπως άλλωστε συνηθίζει η ΜΚΟ — πριν από την έναρξη σήμερα Τρίτη του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) στο Νταβός της Ελβετίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΜΚΟ, η μεθοδολογία της οποίας βασίζεται σε στοιχεία που δημοσιεύονται στο οικονομικό περιοδικό Forbes και δημοσιοποιούνται από την τράπεζα Crédit Suisse — ορισμένοι οικονομολόγοι την αμφισβητούν — 2.153 πρόσωπα έχουν πλέον στα χέρια τους περισσότερα χρήματα από ό,τι οι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη.

 

Η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη

Ανέλαβε αναπληρώτρια

Τη θυμάμαι από τότε που ξεκίνησε τη δημοσιογραφία και τώρα αναλαμβάνει χρέη αναπληρώτριας κυβερνητικού εκπροσώπου. Η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη εντάσσεται στην κυβερνητική ομάδα έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κ. Πελώνη έχει μακρά πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας, ενώ έχει εργαστεί σε εφημερίδας όπως τα «Νέα» και η «Καθημερινή».

H Αριστοτελία Πελώνη, που ουσιαστικά τελειώνει σύντομα τη δημοσιογραφική της καριέρα, γεννήθηκε στο Μαυρομάτι Βοιωτίας. Σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο της από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο ίδιο τμήμα ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τη δεκαετία του ’60. Η διατριβή εκδόθηκε το 2010 από τις εκδόσεις Πόλις. («Ιδεολογία κατά ρεαλισμού: η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, 1963-1976»).

Στον χώρο της δημοσιογραφίας εργάζεται από το 1998. Ξεκίνησε από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και το ελεύθερο ρεπορτάζ. Αργότερα, πέρασε στο πολιτιστικό τμήμα, όπου έκανε συνεντεύξεις με μεγάλες προσωπικότητες (Philip Roth, Norman Mailer, Amartya Sen κ.ά).

Το 2006 εντάχθηκε στο πολιτικό τμήμα της εφημερίδας, αναλαμβάνοντας το διπλωματικό ρεπορτάζ. Από το 2012 μέχρι το 2015 είχε και την ευθύνη της στήλης «Μικροπολιτικός». Το 2016 εντάχθηκε στο δυναμικό της «Καθημερινής», όπου ανέλαβε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας. Στην «Καθημερινή» σύστησε και έγραφε και την καθημερινή στήλη «Το Κονκλάβιο».

 

Ο πρίγκιπας Χάρι

«Στενοχωριέμαι, αλλά…»

Ο πρίγκιπας Χάρι “έσπασε” τη σιωπή του μετά την οριστικοποίηση του Megxit και μίλησε για τη “μεγάλη στεναχώρια του” που φεύγει από τη βασιλική οικογένεια και για το γεγονός ότι “δεν τους άφησαν άλλη επιλογή από το να παραιτηθούν”.

Ο Δούκας του Σάσεξ βρέθηκε σε ένα ιδιωτικό δείπνο στο Ivy για το Sentebale, ένα ίδρυμα που στηρίζει νέους που έχουν HIV και Aids. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του τόνισε: “Πριν ξεκινήσω, πρέπει να πω ότι μπορώ μόνο να φανταστώ τι μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Έτσι, θέλω να ακούσετε την αλήθεια από εμένα, όσα μπορώ να μοιραστώ, όχι ως πρίγκιπας ούτε ως δούκας αλλά ως Χάρι, το ίδιο πρόσωπο που πολλοί από εσάς είδατε να μεγαλώνει τα τελευταία 35 χρόνια – αλλά με μια πιο ξεκάθαρη οπτική”.

 

Οι ίδιες αξίες

…”Η Βρετανία είναι το σπίτι μου και το μέρος που αγαπώ. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ” πρόσθεσε. “Γνωρίζω ότι με ξέρετε καλά όλα αυτά τα χρόνια, για να με εμπιστευτείτε στο ότι η γυναίκα που διάλεξα για σύζυγό μου έχει τις ίδιες αξίες με εμένα. Και τις έχει. Και είναι η ίδια γυναίκα που ερωτεύτηκα” υπογράμμισε.

“Και οι δύο κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπληρώνουμε τους ρόλους μας για αυτή τη χώρα με περηφάνια. Μόλις παντρευτήκαμε με τη Μέγκαν, ήμασταν ενθουσιασμένοι, γεμάτη ελπίδα για να προσφέρουμε. Για αυτούς τους λόγους, μου προκαλεί μεγάλη στεναχώρια ότι έπρεπε να φτάσουμε εδώ. Η απόφαση που πήρα για τη σύζυγό μου και εμένα δεν πάρθηκε εύκολα.

Ήταν έπειτα από πολλούς μήνες συζητήσεων, έπειτα από πολλά χρόνια προκλήσεων. Και ξέρω ότι δεν έκανα πάντα το σωστό, αλλά όσο αφορά το συγκεκριμένο, αλήθεια δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν φεύγουμε μακριά και ότι δεν φεύγουμε από εσάς.

Η ελπίδα μας είναι να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τη βασίλισσα και το βασίλειο αλλά χωρίς χρηματοδότηση. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν. Το δέχθηκα, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να γίνει αυτό, να απομακρύνω την οικογένειά μου από όλα αυτά που ξέρω, να κάνω ένα βήμα προς αυτό που ελπίζω ότι θα είναι μια πιο ήρεμη ζωή.

Γεννήθηκα σε αυτή τη ζωή και είναι μεγάλη τιμή να υπηρετώ τη χώρα και τη βασίλισσα. Όταν έχασα τη μητέρα μου 23 χρόνια πριν, με πήρατε κάτω από τη φτερούγα σας. Με φροντίσατε για τόσο μεγάλο διάστημα, αλλά τα ΜΜΕ είναι μια ισχυρή δύναμη και η ελπίδα μου είναι ότι κάποια ημέρα η συλλογική υποστήριξη θα είναι πιο ισχυρή” ανέφερε.

 

ερντογάν - πούτιν

Θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος;

Ώπα! Η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος με αντάλλαγμα η Τουρκία να προσφέρει τη συνεργασία της στην ανατ. Μεσόγειο, υποστηρίζει ο πρώην διευθυντής Εσωτερικής Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ουνάλ Αταμπάι.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Σοζτζού», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, o Τούρκος πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι «για αρθούν τα εμπόδια στη Συρία και να υπάρξει συνεργασία στη Μεσόγειο, η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει τη λεγόμενη ΤΔΒΚ. Αντίστοιχα ενδέχεται αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία».

Ο Ουνάλ Αταμπάι υποστηρίζει ακόμη ότι η Τουρκία ενδέχεται να παραχωρήσει στη Ρωσία και στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα, καθώς και βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Καρπασία, προκειμένου η Μόσχα να τη χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

 

έκοψαν την πίτα τους η οικογένεια και οι συνεργάτες του Μάξιμου Σενετάκη.

Έκοψαν την πίτα

Σε χαλαρή ατμόσφαιρα αλλά με καλή διάθεση έκοψαν την πίτα τους η οικογένεια και οι συνεργάτες του Μάξιμου Σενετάκη.

Δεν ξέρω εάν έπεσε το φλουρί στον βουλευτή, αλλά έτσι κι αλλιώς η χρονιά ήταν δική του.

 

Το δείπνο

Φαίνεται πως είχε ενδιαφέρον το δείπνο που έγινε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στην οικία της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου στη Φιλοθέη. Είπαν πολλά για την Αμερική, τον Μητσοτάκη, αλλά και την επέτειο του ΄21. Στο τραπέζι παρακάθισαν συνολικά 22 άτομα: οι δέκα προσκεκλημένοι με τις ή τους συζύγους τους και ο Θεόδωρος με τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Το ενδιαφέρον είναι στο ποιοι ήταν καλεσμένοι.

Στους συνδαιτυμόνες περιλαμβάνονταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αδερφός του, γνωστός αρχιτέκτονας και πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού) Αλέξανδρος Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (και πρόεδρος της Πειραιώς) Γιώργος Χατζηνικολάου, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, o πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης. (ορισμένοι δηλαδή που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη Γιάννα εξαιτίας της παλιότερης σχέσης με τον Αλέξη).

 

Περίεργο;

Εάν για ένα πράγμα η κυβέρνηση αυτή επαίρεται είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Πώς τώρα ορισμένα μέσα ενημέρωσης ταυτίζονται με την… ανάγκη μη εφαρμογής του είναι απορίας άξιο. Ή μάλλον εξηγήσιμο!

 

Έτοιμη!

Δεν ξέρω ποια είναι η τωρινή, τι καριέρα ετοιμάζεται να κάνει, αλλά σίγουρα ξέρουν όλοι την… επόμενη! Εκπάγλου καλλονής, ευθυτενής και μουστρούχα. Ό,τι πρέπει για την περίπτωση που θέλει!

 

Κι εμείς;

Κι εμείς περιμένουμε τον… ΒΟΑΚ! Πράσινο φως έδωσε η Κομισιόν στην επένδυση ύψους 255 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για την κατασκευή τμήματος αυτοκινητοδρόμου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η σύνδεση που έλειπε μεταξύ Λαμίας και Ξυνιάδας θα ολοκληρώσει το νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου E65, συνδέοντας με τον τρόπο αυτό τις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Θεσσαλίας με το κεντρικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Είπατε κάτι;

 

Οι νόμοι

Πολλοί εκλογικοί νόμοι στη Βουλή! Ο πρώτος ψηφίζεται στην Ολοµέλεια της Βουλής μεθαύριο Πέμπτη και καταργεί την απλή αναλογική, καθιερώνοντας κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόµµα. Ο δεύτερος σχεδιάζεται προσεκτικά από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία µε το πρωθυπουργικό επιτελείο και αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο τρίτος, που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο επεξεργασίας ακόµη, αφορά τις ευρωεκλογές.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει