Αντίδραση Βαρδάκη στο νομοσχέδιο για την παιδεία

Για καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος έκανε λόγο στην τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο για την παιδεία ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η ηγεσία του Υπουργείου δεν διστάζει, με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου, να προβεί στη ραγδαία συρρίκνωση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με την αναστολή λειτουργίας τριάντα επτά (37) νέων Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και 6 τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) στην Κρήτη.

Ακόμα, η επιδίωξη της ΝΔ να εξομοιώσει τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων με το άρθρο 50, εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ποια η σκοπιμότητα της Κυβέρνησης να ευνοούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση και να κινούνται ανταγωνιστικά ως προς στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τους αποφοίτους του.

Το θέμα που προέκυψε με την επικείμενη πρόσληψη των εκπαιδευτικών, η οποία προφανώς είναι υπό αμφισβήτηση, αφού όλα δείχνουν πως πρόκειται για κατάρτιση νέων πινάκων και όχι της τήρησης του 1:1 που πετύχαμε ως κυβέρνηση, ως κανόνα προσλήψεων, δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, καθώς όλες οι επαγγελματικές ομάδες βάλλονται από το άρθρο 50. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για την ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας φανερώνει ξεκάθαρα την αντι-εκπαιδευτική και αντι-αναπτυξιακή πολιτική της ΝΔ, αλλά και την επιδίωξη της Κυβέρνησης να ακυρώσει γενικά τις πολιτικές ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαιτέρως να ανατρέψει ολόκληρο τον σχεδιασμό στην ανώτατη εκπαίδευση που αφορά στην Περιφέρεια της Κρήτης».

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει