ΚΑΣΤΕΛΛΙ: “Πέφτουν” οι υπογραφές με την ΕΤΕπ

Όλες οι τυπικές διαδικασίες προωθούνται από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα για την επίσημη έναρξη των εργασιών στο νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου.

Συγκεκριμένα, προχωρά σήμερα, έπειτα από μια σειρά τυπικών κινήσεων που έχουν αρχίσει ήδη από χθες, η υπογραφή για τη χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σύμβαση αφορά στο νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελίου και στη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η εκταμίευση του ποσού πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε τέσσερις δόσεις.

Εκτός από αυτή τη σύμβαση, η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει επίσης μία ακόμα σύμβαση μεταξύ του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Στην υπογραφή των συμβάσεων θα δώσει το παρών και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Η σύμβαση για την πρώτη εκταμίευση μέρους από το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ, είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και είχε διευκρινίσει πως η συγκεκριμένη υπογραφή θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και όχι στην Κρήτη, όπως αρχικά εικάζονταν.

Η σημερινή υπογραφή παράλληλα, έρχεται να προστεθεί στην προχθεσινή ανακοίνωση για την κάθοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο και στο Καστέλλι στις 8 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα δοθεί το «πράσινο φως» για την επίσημη έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου στο αεροδρόμιο που αναμένεται να διαρκέσει ως και το 2025, όπως ήδη έχει γράψει η «Π».

Σημειώνεται ότι το Καστέλι είναι το δεύτερο «μεγάλο έργο» στην Κρήτη που αποφασίζει να σηκώσει στις πλάτες του ο πρωθυπουργός, μετά τη δέσμευση του ότι θα επιληφθεί προσωπικά για το έργο του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Σε αντίθεση με τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή που έχει εξαγγείλει είτε από βήματος βουλής, είτε μέσω διαρροών, πολλαπλές επισκέψεις στην Κρήτη, οι οποίες όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανακοινώσει μία ημερομηνία, κατά την οποία εκτιμά πως θα έχει κλείσει βασικά και μεγάλα θέματα, με δεδομένο πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η ψήφιση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σήμερα αναμένεται να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος και λίγο πριν την Κρήτη θα έχει ολοκληρώσει μια σειρά επαφών στο Διεθνές Φόρουμ του Νταβός.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει