ΠΕΤΡΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: Εντυπωσιακά ευρήματα στο ασύλητο ελίτ… νεκροταφείο

ΠΕΤΡΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: Εντυπωσιακά ευρήματα στο ασύλητο ελίτ... νεκροταφείο«Πετράς, Σητεία: Το ασύλητο ελίτ νεκροταφείο μιας ανακτορικής Μινωικής θέσης.

Ένας διαχρονικός τόπος μνήμης (2900-1750) π.Χ.» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η δρ. Μεταξία Τσιποπούλου (επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΠΟΑ) τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020,  στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο Πετράς ερευνάται ανασκαφικά με επιφανειακές έρευνες υπό τη διεύθυνση της Μεταξίας Τσιποπούλου από το 1985.

«Η κατοίκηση  -θα τονίσει η αρχαιολογος- στην περιοχή διήρκησε από το 3400 π.Χ. αδιάκοπα μέχρι το 1200 π.Χ.

Οι δύο χαμηλοί λόφοι του μνημειακού συνόλου ήταν χερσόνησοι στην αρχαιότητα, εκατέρωθεν στενού κόλπου. Στον δυτικό λόφο ανασκάφηκαν ένα μινωικό ανάκτορο και τμήμα εκτεταμένου αστικού οικισμού.

Στον ανατολικό αποκαλύφθηκαν δύο οικισμοί που χρονολογούνται ο ένας το 3400–2900 π.Χ. και ο άλλος τον 14ο–12ο αι. π.Χ.

Στον ίδιο λόφο από το 2004 ανασκάπτεται εκτεταμένο ασύλητο νεκροταφείο, από τα σημαντικότερα της Κρήτης, και πιθανότατα το μεγαλύτερο της Προανακτορικής και Παλαιοανακτορικής περιόδου. Ιδρύθηκε περίπου το 2800 και χρησιμοποιήθηκε έως το 1800 π.Χ., μόνο από εξέχουσες κοινωνικές ομάδες του ανακτορικού οικισμού.

Ο Πετράς υπήρξε η πύλη εισόδου πρώτων υλών, αλλά και ιδεών από την Ανατολική Μεσόγειο και από το Αιγαίο για περισσότερες από δύο χιλιετίες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πολύτιμων κτερισμάτων, αλλά και τους εμφανείς στο νεκροταφείο κοινωνικούς ανταγωνισμούς» καταλήγει η Μεταξία Τσιποπούλου.

Η διάλεξη, που θα δοθεί στα ελληνικά, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει