Προσπαθούν να προλάβουν την εκχώρηση του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”

Παραμένει στο προσκήνιο το θέμα αξιοποίησης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά την αποκάλυψη της «Π» για ουσιαστική εκχώρησή του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ως προαπαιτούμενο για τη σύμβαση 180 εκατομμυρίων που αφορά στην κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις γενικότερες πιέσεις, το θέμα αναμένεται να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 8 Φεβρουαρίου, που θα έρθει στο Ηράκλειο για να ανακοινώσει την επίσημη έναρξη εργασιών για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Το κύμα αντιδράσεων ωστόσο δεν σταματά εκεί και το ζήτημα παραμένει σοβαρά στο προσκήνιο, με τον βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη να εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την επόμενη μέρα του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, ζητώντας μεταξύ άλλων και την κατάθεση της σύμβασης δανειοδότησης του ελληνικού Δημοσίου, για την χρηματοδότηση μέρους του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου, μαζί και με όλες τις εκθέσεις και τα σχετικά υπομνήματα που συνοδεύουν τη σύμβαση.

«Περιμέναμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα είχαν αισθανθεί την ανάγκη να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες και τους φορείς του Ηρακλείου για το νέο μνημόνιο της Κυβέρνησης» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενό του ο κ. Μαμουλάκης και προσθέτει:

« Ένα μνημόνιο που δεσμεύει – και μάλιστα με σκληρούς όρους, όρους που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του αεροδρομίου Καστελλίου – τους χώρους του αεροδρομίου Ηρακλείου».

Ο Χάρης Μαμουλάκης ρωτά ευθέως την κυβέρνηση αν σκοπεύει να εκχωρήσει την έκταση του πρώην αεροδρομίου, ζητά ενημέρωση για τη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, καθώς και για το λόγο που η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της την αυτοδιοίκηση.

Την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων συνυπογράφει μαζί με τον Χάρη Μαμουλάκη και ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Λαϊκή Συσπείρωση

Κάλεσμα προς όλους να «αγωνιστούν σθεναρά ώστε ο χώρος να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών επενδυτών που θα τον αξιοποιήσουν για το δικό τους επιχειρηματικό όφελος» απευθύνει από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» που επίσης αντιδρά στην εκχώρηση του αεροδρομίου.

«Ο χώρος δεν έχει καμία δουλειά να υποθηκεύεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά πρέπει να μείνει στο Δημόσιο και σε  συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου τα 3.000 στρέμματα να μετατραπούν σε ένα πολυθεματικό, μητροπολιτικό πάρκο που θα φιλοξενήσει τις λαϊκές ανάγκες τις περιοχής» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση όπου και προστίθεται: «Θεωρούμε αυτήν τη θέση πρέπει να εκφράσει καθαρά το Δημοτικό Συμβούλιο και όποιος άλλος θέλει πραγματικά η αξιοποίηση του «Ν.Καζαντζάκης» να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του λαού της περιοχής».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει