Δημοπρατούνται 3 εργοστάσια απορριμμάτων σε Ηράκλειο, Χερσόνησο, Σητεία

Επισπεύδονται οι διαδικασίες προκειμένου να δημοπρατηθούν μέσα στο 2020 τρεις από τις 17 σε όλη τη χώρα,  σύγχρονες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, σε Ηράκλειο, Χερσόνησο και Σητεία. Αυτό ανακοινώθηκε μετά από τη διήμερη περιοδεία του Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, στην Κρήτη, όπου πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων  και επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Τέθηκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και φαίνεται ότι ο στόχος να δημοπρατηθούν οι μονάδες αυτές εντός του 2020 θα επιτευχθεί» δήλωσε ο κ. Γραφάκος. Όπως ανέφερε, «σε όλη την επικράτεια, μέσα στο 2020, πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί οι 17 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, ώστε μαζί με αυτές που σήμερα κατασκευάζονται η χώρα να θωρακιστεί καλύτερα στη διαχείριση των αστικών της απορριμμάτων».

Ειδικότερα, με γνώμονα την πλήρη και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών διαχείρισης απορριμμάτων όλου του νησιού -και στους τέσσερις νομούς- ο κ. Γραφάκος πραγματοποίησε αυτοψία στην υπό κατασκευή νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, στο Αμάρι Ρεθύμνης.

Παράλληλα, ο κ. Γραφάκος πραγματοποίησε αυτοψία στον ΧΥΤΑ Ηρακλείου, στους Πέρα Γαλήνους και στον ΧΥΤΑ Χερσονήσου, εντός του οποίου θα κατασκευαστεί η μία από τις τρεις νέες μονάδες επεξεργασίας.

Προχωρά η μονάδα του Ηρακλείου

“Ο ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης), είχε έρθει σε επαφή και σε συμφωνία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για τη διακήρυξη διαγωνισμού και για την εκπόνηση μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου Διαλογής και Ανακύκλωσης του Ηρακλείου, ήδη έχουν προχωρήσει οι εργασίες για τη συμβασιοποίηση και ο προβλεπόμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης είναι εντός του 2020”.

Αυτό τόνισε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, στόχος είναι να δημοπρατηθούν δεκαεπτά μονάδες διαχείρισης αποβλήτων το 2020 και δεσμεύτηκε ότι μια από αυτές θα είναι στο Ηράκλειο.

Στη συζήτηση στη Βουλή, ο Ηρακλειώτης βουλευτής Β. Κεγκέρογλου υπογράμμισε: «Κύριο θέμα όταν κατατέθηκε η ερώτηση, ήταν η μη πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και βέβαια η λειτουργία του κέντρου διαλογής και ανακύκλωσης αλλά σήμερα, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, έχουμε μια πραγματικότητα, η οποία επιβάλλει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να λειτουργήσει επιτέλους απρόσκοπτα το Κέντρο Διαλογής και Ανακύκλωσης του Ηρακλείου που πρέπει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του, ούτως ώστε να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει