Και τέταρτη καταδίκη για τη φονική συμπλοκή στα Μάλια

ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ

Ένα ακόμα πρόσωπο, το οποίο φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στη δολοφονία του 19χρονου Βρετανού Tyrell Matthews Burton, κρίθηκε ένοχο χθες από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Είναι μία ακόμα πτυχή στην υπόθεση της φονικής συμπλοκής στα Μάλια, το καλοκαίρι του 2013, που απασχολεί χρόνια τώρα τις Αρχές στις δύο χώρες και βασανίζει την τραγική μητέρα που ζητά δικαίωση στη μνήμη του μοναχογιού της, ο οποίος στις πρώτες του διακοπές στο εξωτερικό μαχαιρώθηκε θανάσιμα αναίτια και απρόκλητα και μάλιστα ανήμερα των γενεθλίων του.

Πρόκειται για έναν 24χρονο σήμερα Βρετανό, ο οποίος όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό ήταν ανήλικος. Παραπέμφθηκε να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων με την κατηγορία της απλής συνέργειας. Ο ίδιος δεν ήταν παρών, εκπροσωπήθηκε όμως από τον δικηγόρο του, Γεώργιο Κοπιδάκη.

Ο νεαρός αρνείται σθεναρά την αποδιδόμενη κατηγορία, όμως το δικαστήριο έκρινε ότι τέλεσε την πράξη και του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με εγκλεισμό σε σωφρονιστικό κατάστημα. Ωστόσο η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι πλέον η υπόθεση θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό.

Στο δικαστήριο παρέστη τόσο η μητέρα του κατηγορούμενου όσο και του θύματος καθώς και συγγενείς. Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ. Γιάννης Κωνσταντουδάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της μητέρας για την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο, αναγνωρίζοντας τον ενεργό ρόλο που είχε ο κατηγορούμενος, όπως ειπώθηκε.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι τα αναμορφωτικά μέτρα δεν είναι αρκετά για μια πράξη με τέτοια απαξία και γι’ αυτό επέβαλε εγκλεισμό. Είμαστε ικανοποιημένοι και περιμένουμε την έκδοση ενταλμάτων για τους υπόλοιπους».

Να σημειωθεί ότι για τη φονική συμπλοκή υπάρχει ομόφωνη καταδίκη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου για δύο 25χρονους Βρετανούς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας και της απλής συνέργειας αντίστοιχα στην ανθρωποκτονία.

Ο ένας καταδικάστηκε σε δέκα έτη κάθειρξης, ο άλλο σε επτά έτη με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Για τους δύο, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο (ο ένας εκπροσωπήθηκε) θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων.

Ακόμα ο βασικός κατηγορούμενος, επίσης νεαρός Βρετανός, πρωτόδικα είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, παραπέμφθηκε ξανά σε δίκη μετά από έφεση του εισαγγελέα και τελικά καταδικάστηκε (δεν εμφανίστηκε) σε κάθειρξη 15 ετών.

Όπως έχει γράψει η «Π», ο νεαρός που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα στην καρδιά τον 19χρονο Tyrell δεν εκδόθηκε στη χώρα μας, καθώς η βρετανική Δικαιοσύνη είπε «όχι» στο αίτημα των ελληνικών Αρχών.

Το αίτημα απορρίφθηκε επειδή προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε λάβει κλήση για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει