Αντίστροφη μέτρηση για το αεροδρόμιο εν μέσω αντιδράσεων

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι με την κλεψύδρα πλέον να δείχνει εξήντα μήνες παρά τέσσερις ημέρες πριν την πρώτη επίσημη πτήση.

Η θεμελίωση του νέου αεροδρομίου που πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, μπορεί να είχε τον χαρακτήρα φιέστας, ωστόσο οι προσδοκίες πλέον είναι χαμηλότερες από τις αρχικές, αφού υπάρχουν πολλά «αγκάθια» τα οποία προβληματίζουν.

 

έργα υλοποίησης του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου
“Αγκάθια” και κριτική στην υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου

Το γεγονός πως πριν αρχίσει το νέο έργο στο Καστέλλι, υπήρξε εμπλοκή σε σχέση με τη μελέτη μετατόπισης των δικτύων ύδρευσης του Αρκαλοχωρίου, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου θύελλα αντιδράσεων, αλλά και δημιούργησε πολλές σκιές.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, με άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η «Π» υποστηρίζει πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικό χρόνο και να μεταθέσει την ημερομηνία παράδοσης του έργου, σε χρόνο πολύ μακρύτερο από αυτόν που είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Κι όλα αυτά τα δεδομένα ασφαλώς έρχονται να προστεθούν στη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για νέο Βόρειο Οδικο Άξονα με διόδια υποχρεωτικά, για τον οποίο αποκαλύφθηκε πως δεν έχει βρεθεί ακριβώς το μοντέλο χρηματοδότησης.

 

Η θεμελίωση του νέου αεροδρομίου παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή

Ίσως η κυβέρνηση να μην δεχόταν τόσο αυστηρή κριτική αν δεν είχε δημιουργήσει μόνη της ένα πολύ υψηλό πλαίσιο προσδοκιών, με αφορμή την επίσκεψη Καραμανλή αρχικά, η οποία σχεδιαζόταν από τον Οκτώβριο και υλοποιήθηκε με τον υπουργό σε ρόλο “guest star” πέντε μήνες μετά.

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση αμφισβητεί το σύνολο της πρακτικής, υποστηρίζοντας πως όλες οι κινήσεις της είναι πολύ σωστά σχεδιασμένες και υλοποιούνται βάση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστικός, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να χαθεί καθόλου χρόνος, αφού το έργο θα ολοκληρωθεί κανονικά και χωρίς καμία καθυστέρηση.

έργα υλοποίησης του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου
Όλα θα γίνουν εμπρόθεσμα και σωστά, απαντά η κυβέρνηση, με τον χρόνο των 60 μηνών να μετρά αντίστροφα.

Σε σχέση με τις ενστάσεις απαντά πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθούν λύσεις, κάνοντας σαφές ότι η Κρήτη μέσα στην επόμενη πενταετία θα αποτελεί πόλο έλξης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος δεν έχει ακόμα λάβει σαφείς απαντήσεις σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει η συνεργασία κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, ενώ αναμένει από το γραφείο του πρωθυπουργού τον ορισμό συγκεκριμένης συνάντησης για να αποσαφηνιστούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο γεγονός πως η κυβέρνηση εκχώρησε το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρά το ότι η κυβέρνηση έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση κάποιο τέτοιο θέμα.

Βουλευτές κι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων κατακρίνουν τους συνολικότερους χειρισμούς επί του θέματος, κάνοντας σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση ακολουθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στο τέλος της ημέρας θα έχουν ως αποτέλεσμα το όφελος των λίγων σε βάρος των πολλών.

Η κυβέρνηση ωστόσο  τονίζει πως σε κάθε περίπτωση προχωρά μεγάλα και εμβληματικά έργα, τα οποία θα αλλάξουν συνολικά τη φυσιογνωμία και τη δυναμική της Κρήτης και της χώρας, σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει