Και θα σπάσουμε μια…(μ)πλάκα!

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το παραμύθι, το φιλέτο και ο… δράκος

Ήμουν νιος και… γέρασα. Κι αν δεν γέρασα ακόμη, για να μην υπερβάλλουμε, θα γίνει κι αυτό και θα είμαστε στα ίδια. Μεγαλώσανε όμως γενιές και γενιές της Κρήτης με το ίδιο παραμύθι.

Παρέα με το φράγμα Αποσελέμη, που έκανε από τις πρώτες μελέτες του καμιά 35ετία να φτιαχτεί, με τον ΒΟΑΚ χρόνια τώρα να… γίνεται, αλλά να μην παίζεται πενιά, το αεροδρόμιο ως αφήγημα των δύο πρόσφατων δεκαετιών και πάει λέγοντας.

Τα έχουμε δει όλα, έχουμε ακούσει τα πάντα! Ο καλύτερος όλων ήταν ο Σαμαράς, που το 2014 είπε στους Κρητικούς «σας περιμένω στο γραφείο μου για τον ΒΟΑΚ»- ακόμη περιμένουν το ραντεβού!

Ο προηγούμενος, ο Αλέξης,  είχε πιάσει… ταβάνι, με το να καλέσει δημοσίως τον περιφερειάρχη «να εγκαινιάσουν μαζί το 2023 τον ΒΟΑΚ», ο τωρινός, ο Κυριάκος, ήταν πιο συγκρατημένος και εξήγγειλε προκήρυξη του έργου μαζί με τον 200ετή εορτασμό της Επανάστασης πασπαλίζοντας με δόσεις αληθείας τη δήλωσή του: Παιδιά, εγώ σας λέω την αλήθεια, δεν γίνεται αλλιώς, θα βάλουμε και διόδια!

Για το αεροδρόμιο Καστελίου όμως -το οποίο χαρακτήρισε βαλτωμένο ενώ πήρε έτοιμη τη σύμβαση από την αριστερή κυβέρνηση!- ο Κυριάκος ήταν ασυγκράτητος! «Θα πετάμε σε πέντε χρόνια». Πώς, γιατί και…άλλες λεπτομέρειες δεν χρειάζονται σε μια τέτοια πανηγυρική στιγμή.

Την πιο ωραία φάση του παραμυθιού δεν τη χαλάς με… κακές ερωτήσεις, αποφεύγεις δε τους ντόπιους που μπορεί μια στιγμή να καταστρέψουν το τέλος «που περνούν όλοι καλά… κι εσείς καλύτερα»!

«Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις» έλεγε ο μεγαλύτερος παραμυθάς, μετά τον Αίσωπο. Ο Δανός, που εάν μπορούσε να δει σε λίγα χρόνια τη… Δανία του νότου, θα… κρυβόταν, το γατάκι.

Από παραμύθια αυτός ο τόπος, λοιπόν, χόρτασε. Και από παραμυθάδες άλλο τίποτε! Διότι πριν από αυτούς, που ξαφνικά μας… λένε αλήθειες υπήρξαν ομοϊδεάτες, πατεράδες ή… θείοι πρωθυπουργοί και υπουργοί που πραγματικά δεν έβαλαν μια πέτρα πάνω στην άλλη για την Κρήτη. Κι ας είχαν μερικοί τα σπίτια και τα κτήματά τους στο νησί.

Κι ο άλλος που δεν είναι από εδώ; Που έβαλε το όνομά του στην… (μ)πλάκα, ο Καραμανλής, αποδείχτηκε πιο γαλαντόμος: «Καστέλλι και ΒΟΑΚ αλλάζουν την Κρήτη! Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύεται ότι δεν θα γίνει νέο Ελληνικό η Αλικαρνασσός»! Εάν έλεγε πιο συγκεκριμένα ότι δεσμεύεται «η κυβέρνηση Μητσοτάκη- Καραμανλή» θα ήταν πιο… γλυκούλης.

Κι εκεί είναι το ζουμί. Στο… φιλέτο του «Καζαντζάκης» και την επένδυση που καλοβλέπουν πάσης φύσεως κοράκια, αυτό αρκεί να καταλάβεις γιατί τόσος ντόρος, γιατί τόσο… παραμύθι. Χιλιάδες χρυσά στρέμματα δίπλα στη θάλασσα και δίπλα στο Ηράκλειο- το νέο αεροδρόμιο το “τυράκι”, άλλη η φάκα. Το παλιό ήταν για να δικαιωθεί και ο στιχουργός:

«Μα ο χρόνος δεν αφήνει

όνειρα κι ελπίδες σβήνει

αφού μεσ’τα παραμύθια

κρύβεται η πικρή αλήθεια

κρύβεται η πικρή αλήθεια

πάντα μεσ’ τα παραμύθια».

 ΥΓ: Ευτυχώς που υπήρξε και ο Ινδός και έβαλε… δράκο στο παραμύθι: «Η ανάπτυξη της Κρήτης, θα είναι τρομακτική»! Μας τρομάζεις κύριε πρόεδρε, μας τρομάζεις.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει