ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: “Ξηλώνεται το πουλόβερ των υποσχέσεων”

Έντονα, για μία ακόμα φορά, αντιδρά η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξης της Πεδιάδας, αναφορικά με τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι, για το οποίο υποστηρίζει πως υπάρχει μια μεγάλη εξαπάτηση προς τον λαό της ανατολικής Κρήτης.

Τα μέλη της επιτροπής τονίζουν πως η δημιουργία του νέου αεροδρομίου θα σημάνει την καταστροφή για το ελαιόλαδο όλης της Πεδιάδας, καθώς και για την «ανεπιστρεπτί καταστροφή για το φυσικό περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας».

«Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Κοινοπραξία παρουσίασε έγγραφο με το οποίο υποστηρίζει ότι τα προστατευόμενα είδη δεν πρόκειται να επηρεαστούν, επειδή απλά… θα φύγουν από την περιοχή και θα βρουν αλλού κατοικία» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία και γίνεται σαφές πως αντίστοιχοι ισχυρισμοί έχουν γίνει και για τους κατοίκους.

«Επί χρόνια φωνάζουμε πως τα αντισταθμιστικά που υπόσχονται στον Δήμο μας θα είναι ψίχουλα μπροστά στην καταστροφή που θα υποστούμε» υποστηρίζουν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας και προσθέτουν:

«Πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος αποκάλυψε πως τα χρήματα θα είναι μηδαμινά ενώ έπεσε από τα σύννεφα όταν είδε πως ο Δήμος τελικά δεν θα έχει θέση στο 11μελές Δ.Σ. της εταιρείας του αεροδρομίου, όπως μας υπόσχονταν μέχρι σήμερα, για να έχουμε υποτίθεται λόγο στα θέματα που αφορούν την περιοχή μας».

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως το πουλόβερ των υποσχέσεων έχει ήδη αρχίσει να ξηλώνεται.

«Επί χρόνια φωνάζουμε πως το αεροδρόμιο που σχεδιάζουν θα είναι πανάκριβο, τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους (κυρίως του Ηρακλείου) που θα επιβαρυνθούν υπέρογκα για να ταξιδέψουν» τονίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας πως σήμερα αποκαλύπτεται πως η «η μόνη οικονομικά βιώσιμη λύση» για το Καστέλλι είναι η εκποίηση της έκτασης 3.000 στρεμμάτων του υπάρχοντος αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης».

Η Πρωτοβουλία αναφέρει ακόμα πως το αεροδρόμιο θα στερήσει σημαντικούς πόρους από τις αγροτικές καλλιέργειες και θα επιβαρύνει τον Δήμο με υπέρογκα έξοδα.

«Σήμερα ο δήμαρχος ανακαλύπτει πως οι γεωτρήσεις του Θραψανού θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για το αεροδρόμιο και διαμαρτύρεται επειδή δεν θα το υδροδοτεί η ΔΕΥΑΜΠ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Οι εικόνες που αντικρίσαμε από το εργοτάξιο των πρόδρομων εργασιών δείχνουν τον χέρσο “κρανίου τόπο” που αφήνει πίσω της η εκρίζωση χιλιάδων ελαιόδεντρων» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι και προσθέτουν:

«Λέμε επί χρόνια ότι το αεροδρόμιο με την αφαίρεση εκατοντάδων χιλιάδων δένδρων είναι τυπικό δείγμα ερημοποίησης και σε συνδυασμό με τα καυσαέρια ένα πρώτης τάξεως δείγμα για τη δημιουργία του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας αναφέρουν πως δεν είναι στόχος τους να επιβεβαιωθούν οι φόβοι τους, αλλά τονίζουν πως στόχος τους είναι να σταματήσουν την καταστροφή του τόπου προτού να είναι αργά.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δικαιώνουν τους φόβους μας.

Έρχεται η ώρα να μας πιστέψετε και εσείς. Πριν να είναι αργά» καταλήγει η σχετική ανακοινώση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει