ΗΡΘΕ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΜΟΝΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ταφή στο Ηράκλειο με παράλληλη τελετή στη Βρέμη


«Σας ευχαριστούμε για τον σεβασμό που δείχνετε στο παιδί μας”. Αυτά ήταν τα λόγια που είπε χθες ο πατέρας του 42χρονου Γερμανού καθηγητή Andrea Hillbol λίγο πριν την κηδεία του  στο Νέο Κοιμητήριο.


Ένας ορθόδοξος και ένας ιερέας της Ευαγγελικής Eκκλησίας

Στην τελετή της ταφής του άτυχου άνδρα που έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον κοροναϊό παρόντες ήταν ένας οθρόδοξος ιερέας και ένας ιερέας της Ευαγγελικής Εκκλησίας, αφού αυτό ήταν το δόγμα του και ένας φίλος του από το πανεπιστήμιο.

Την ίδια ώρα στο σπίτι της οικογένειάς του στη Βρέμη γινόταν μια παράλληλη τελετή αποχαιρετισμού από τους γονείς του, που δεν μπόρεσαν να πουν το τελευταίο “αντίο” στο παιδί τους και να το συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία.

“Όλα έγιναν με απόλυτο σεβασμό στον νεκρό” είπε χθες στους δημοσιογράφους η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία ήταν σε συνεχή επαφή με την πρόξενο της  Γερμανίας στο Ηράκλειο Μαριάννα Ζουριδάκη και τους γονείς του καθηγητή.

Μια παράλληλη τελετή στο σπίτι του στη Βρέμη

Η κ. Ζουριδάκη είπε στην “Π”:

Η κ. Μαριάννα Ζουριδάκη

“Οι γονείς του επιθυμούσαν την ώρα της ταφής του στο Ηράκλειο να κάνουν μια μικρή τελετή με ιερέα στο σπίτι τους στη Βρέμη για να μπορέσουν να τον αποχαιρετήσουν και εκείνοι, έστω κι από τόσο μακριά. Θέλω να υπερτονίσετε ότι η βοήθεια που πρόσφερε σε αυτούς τους ανθρώπους η διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης ήταν πολύτιμη, απόλυτα επαγγελματική αλλά κυρίως ανθρώπινη.

Με δική της πρωτοβουλία φρόντισε να επικοινωνήσει και με τον ιερέα της Ευαγγελικής Εκκλησίας, αφού αυτό ήταν το δόγμα του εκλιπόντος, ώστε να τελεστεί η κηδεία μαζί με τον ορθόδοξο ιερέα, ενώ ενημέρωσε τους γονείς ότι θα μπορούσαν αν το ήθελαν να παρακολουθήσουν την τελετή μέσω βιντεοκλήσης.

Ωστόσο ο πατέρας του Andrea είπε “όχι δεν μπορούμε να το αντέξουμε”.

Σύμφωνα με την κ. Ζουριδάκη, λόγω των καθολικών απαγορεύσεων που εμπόδισαν και τη μεταφορά της σορού στη Γερμανία για να γίνει εκεί η ταφή, όπως επιθυμούσε η οικογένεια, αλλά και τη δυνατότητα της συντρόφου και των γονιών του να ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα για να τον κηδέψουν,  ούτε το προξενείο της Γερμανίας δεν μπόρεσε, όπως επιθυμούσε, να στείλει ένα στεφάνι, αφού τα ανθοπωλεία είναι κλειστά.

“Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση  και χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτοί οι άνθρωποι ένιωσαν ότι εδώ στο Ηράκλειο όπου άφησε την τελευταία του πνοή το παιδί τους έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να ταφεί με σεβασμό και αξιοπρέπεια”.

“Ευχόμαστε να μην έχουμε άλλο νεκρό, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι”

Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη

“Η ευχή μας είναι να μην έχουμε άλλο νεκρό, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα” είπε χθες στους δημοσιογράφους η κ. Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία αναφερόμενη στην κηδεία του 42χρονου καθηγητή ανέφερε:

“Η ταφή του έγινε με απόλυτο σεβασμό. Στην κηδεία το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκπροσωπήθηκε από τον συνάδελφο του τον κ. Δασκαλάκη και διαβάστηκαν οι αποχαιρετιστήριες επιστολές των γονέων και της συντρόφου του”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων η ίδια είπε ότι η επιπλοκή που τον οδήγησε στον θάνατο δεν είναι άγνωστη στους γιατρούς που παρακολουθούν σε όλο τον κόσμο ασθενείς με κοροναϊό, ενώ η απάντηση ήταν αρνητική όταν ρωτήθηκε εάν ο θάνατός του σχετίζεται με κάποιο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο.

Ο Δήμος για την ταφή

Σε δήλωσή της με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε στο νεκροτομείο του ΠΑΓΝΗ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταφής του Γερμανού καθηγητή, η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη αναφέρει:  “Ενημερώθηκα αργά το βράδυ της Τετάρτης από το ΠΑΓΝΗ ότι η σορος του άτυχου Γερμανού θα πρέπει να ταφεί στο νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου. Αμέσως μίλησα και με το τμήμα κοιμητηρίων και με τη ληξίαρχο.

Η ληξιαρχική πράξη και η άδεια ταφής στις 8:23 σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί είχε εκδοθεί και παράλληλα ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για την ταφή και όλες τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις που θα ακολουθήσουμε, ώστε να γίνει όπως πρέπει, σεβόμενοι και τη μνήμη του θανόντος, κάποιες επιθυμίες της οικογένειας και – όπως από κοινού είπαμε με την κ. Μπορμπουδακη – με αμεσότητα αλλά και με διασφάλιση της διαδικασίας.

Είναι το πρώτο περιστατικό που αντιμετωπίσαμε, μακάρι να μην χρειαστεί ξανα, το αντιμετωπίσαμε με άριστη συνεργασία μεταξύ δήμου και 7ης ΥΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Ηρακλείου υπογραμμίζω ξανα ότι έδρασε άμεσα: τόσο στα δικαιολογητικά που εκδίδει όσο και στην Υπηρεσία Κοιμητηρίου που ήταν σε ετοιμότητα και αναμονή από νωρίς το πρωί.

Εκφράζουμε και εμείς από την πλευρά μας τη λύπη μας για το γεγονός και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γερμανού επιστήμονα”.


Ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος

Η επίσημη αιτία θανάτου

Σε αποφρακτικό σοκ λόγω θρομβώσεων στην πνευμονική κυκλοφορία ένα γνωστό σύνδρομο για τους ασθενείς με Covid-19 οφείλεται ο θάνατος του 42χρονου Γερμανού καθηγητή Andrea Hillbol που άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Αυτό είπε στην “Π” ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος διευθυντής της μονάδας ο οποίος σημείωσε: “Ανησυχήσαμε ιδιαίτερα όταν είδαμε στοιχεία που μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτή την εξέλιξη, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν αλλά δεν μπορούσε να σωθεί”.

Σχολιάζοντας αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία στον κόσμο, ότι δηλαδή έφυγε από τη ζωή λόγω Covid-19 ένας νέος άνθρωπος, χωρίς χρόνια ή άλλα προβλήματα υγείας, είπε: “Αυτό είναι το πρόβλημα με τον κοροναϊό ότι μπορεί να καταλήξουν και αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι τόσο συχνό αλλά συμβαίνει”.



Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποχαιρέτισε τον Andreas

“Ο Ανδρέας θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας”, με αυτά τα λόγια το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποχαιρετά τον Γερμανό καθηγητή που ήρθε στο Ηράκλειο για να διδάξει και άφησε εδώ την τελευταία του πνοή, μακριά από τον τόπο του και τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Το Ίδρυμα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως “με ανείπωτη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον φίλο και συνάδελφο Δρ. Andreas Hilboll, που έχασε τη μάχη με τη ζωή, θύμα του φονικού κοροναϊού, τη στιγμή που υπηρετούσε το Πανεπιστήμιό μας.

Ο Ανδρέας, μαθηματικός με ειδίκευση στην ανάκτηση και επεξεργασία δορυφορικών παρατηρήσεων του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, μόνιμο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό  του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βρέμης, με το οποίο μας συνδέει μακρόχρονη επιστημονική συνεργασία, είχε επισκεφθεί το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS για ακαδημαϊκούς, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιστημονικά σεμινάρια στους μεταπτυχιακούς φοιτητές  και να έχει επιστημονική συνεργασία με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας αριθμητικών προσομοιώσεων ατμοσφαιρικής χημείας και κλίματος.

Ο Ανδρέας διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις τόσο με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και με όλους τους ερευνητές της διεθνούς κοινότητας με τους οποίους συνεργάστηκε στη διάρκεια της επιστημονικής του σταδιοδρομίας. Οι άριστες επιστημονικές γνώσεις του, η παιδαγωγική του ικανότητα και κυρίως η ευγένεια και η καλοσύνη του, ήταν λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά του πολυτάλαντου αυτού επιστήμονα και του θαυμάσιου ανθρώπου.

Οι φοιτητές που παρακολούθησαν τα σεμινάρια του παραμένουν όλοι καλά στην υγεία τους, ταυτόχρονα όμως είναι βαθιά συγκλονισμένοι για τον πρόωρο χαμό του δασκάλου τους.”

Εκδήλωση στη μνήμη του

Στην ανακοίνωση αναφέρονται, τέλος, τα εξής “Για όλους εμάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και για ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα ο χαμός του Ανδρέα αποτελεί μια τεράστια απώλεια. Σε πρώτη ευκαιρία θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του. Συλλυπούμαστε θερμά τους οικείους και τους φίλους του”.


 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει