Προσβάσιμη στο διαδίκτυο η ομιλία Καλοκαιρινού

η ομιλία του  καθηγητή  Αλέξη Καλοκαιρινού, με θέμα «Αδαμάντιος Κοραής. Η γλώσσα και το έθνος»Προσβάσιμη από το διαδίκτυο γινεται η ομιλία του  καθηγητή  Αλέξη Καλοκαιρινού, με θέμα «Αδαμάντιος Κοραής. Η γλώσσα και το έθνος» που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, στο Ρέθυμνο,  στις 20 Μαρτίου 2019.

Η Ε.Κ.Ι.Μ. ενσωματώνει την ψηφιακή αυτή ανάρτηση στην δράση «Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας».

Η ομιλία έγινε στο    πλαίσιο των εκδηλώσεων “Σκεφτόμαστε το ΄21” για τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021) που οργανώνει η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Στον κύκλο  ομιλιών, θα συμμετέχουν διακεκριμένοι   επιστήμονες  από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περίληψη της ομιλίας

Ο Κοραής χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από αρκετές γενιές της νεοελληνικής λογιοσύνης με αντίθετα πολιτικά πρόσημα. Στην ομιλία του στο Ι.Μ.Σ. ο Αλέξης Καλοκαιρινός δεν ασχολείται με τις «χρήσεις του κοραϊσμού», αλλά επιχειρεί μια εκτίμηση του κοραϊκού εγχειρήματος μέσα στο πλαίσιο της εποχής του.

Κάτω από ποιες συνθήκες στράφηκε ο Κοραής στην «οικοδομή του έθνους», ποια ήταν η στάση του απέναντι στην πολιτική φιλοσοφία των αρχαίων και των νεοτέρων, ποιο το νόημα της «διορθώσεως της γλώσσης» μέσα στο εκδοτικό του εγχείρημα, είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία προτείνεται απάντηση.

Για να γίνει αυτό, απαραίτητες είναι μικρές παρεκβάσεις στην ιδεολογία και τη φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

*Με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. και μετά τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, το Ιστορικό Μουσείο παύει να δέχεται επισκέψεις από το Σάββατο 14 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020. Το ίδιο ισχύει για τη Βιβλιοθήκη της Ε.Κ.Ι.Μ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει