Η Θεία Κοινωνία και οι αντιπαραθέσεις

Η Εκκλησία της Κρήτης επισημαίνει πως ο τρόπος μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας  “δεν αποτελεί αιτία ασθενείας και για αυτό δεν τίθεται σε καμία συζήτηση ή διάλογο”

Η πανδημία του κοροναϊού εξακολουθεί να διχάζει Εκκλησία και πιστούς, με κατηγορίες για “σκοταδιστές” και “απίστους” να ανταλλάζονται διαρκώς.

Η υπόθεση του ιδιαίτερα αγαπητού στην τοπική κοινωνία, πατέρα Χαράλαμπου Κοπανάκη, ιερέα στο Σοκαρά, προκαλεί τριγμούς στην Εκκλησία της Κρήτης.

Όπως είναι γνωστό, ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κείμενο που προκάλεσε την αντίδραση της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας.

Στο κείμενό του, αναφερόταν στην  απόφαση για τη χρήση ενός κουταλιού για τη Θεία Κοινωνία που, όπως είπε, δεν λήφθηκε με υγειονομικά κριτήρια, αλλά καθαρά για πρακτικούς λόγους.

“Οι άνθρωποι τώρα, διαχρονικά, έχουμε την τάση να κολλάμε στους τύπους, χάνοντας την ουσία. Για όσους έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με τα θεολογικά, είναι γνωστό ότι ο Χριστός έδωσε μεγάλη βάση στη διάκριση τύπου και ουσίας. Η ουσία για τον Χριστιανισμό είναι να μετέχουν οι πιστοί στη μετάληψη του Άρτου και του Οίνου της κοινής λατρείας. Το επουσιώδες είναι ο τρόπος που θα γίνεται αυτό», ανέφερε ο ιερέας.

Ακόμα,  χαρακτήριζε ύβρη τον ισχυρισμό ότι μέσω της Θείας Κοινωνίας δεν μεταδίδονται ασθένειες που κολλάνε με το σάλιο. «Θα ήταν σαν να λέμε ότι όσοι παντρεύονται με θρησκευτικό γάμο δεν θα χωρίσουν ποτέ ή ότι όσοι βαπτίζονται δεν πρόκειται ποτέ να αμαρτήσουν» έγραφε μεταξύ άλλων ο π. Χαράλαμπος.

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό του ιερέα στάθηκαν τοπικοί φορείς που τον στήριξαν ανοιχτά με κοινή τους ανακοίνωση.

“Δεν καταλαβαίνουμε τις επιθέσεις που δέχθηκε ο ιερέας μας από ιστοσελίδα στο διαδικτυακό χώρο από ένα ανυπόγραφο διαδικτυακό κείμενο, το οποίο υβρίζει τον κοινωνικό λειτουργό του χωριού μας, το παπά μας, τον αδελφό μας, το φίλο μας που μας στηρίζει με όποιες δυνάμεις στα πάντα …. είναι αυτός που δεν παίρνει ποτέ χρήματα για τα μυστήρια, τα οποία τελεί για την κοινότητα μας . Το υβριστικό αυτό κείμενο μαζί με τον ιερέα μας, θεωρούμε ότι υβρίζει και εμάς τους ενορίτες.

Η πρωτοφανής αυτή επίθεση κατ’ εμάς τους κατοίκους της κοινότητας Σοκαρά, αναμφισβήτητα κρύβει σκοπιμότητες μέσα στους κόλπους της εκκλησίας, που με την επίθεση στο πρόσωπο του πατέρα Χαράλαμπου προσπαθεί να επιλύσει.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να γνωρίζετε ότι η κοινότητα μας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε επίπληξη του ιερέα μας, τον οποία θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο”, αναφέρεται, στο κείμενο που υπογράφουν ο πρόεδρος της κοινότητας Σοκαρά, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σοκαρά, ο  πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αποινίου, ο  πρόεδρος του συλλόγου φίλων του περιβάλλοντος Φαραγγιανών, ο πρόεδρος του συλλόγου ολοκαυτώματος Σοκαρά  και οι  δημοτικοί σύμβουλοι Περιφερειακής Ενότητας Κόφινα .

Η θέση της Εκκλησίας

Στην αντίπερα όχθη κινείται η επίσημη θέση της Εκκλησίας της Κρήτης, μέσα από το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου. Όπως έγραψε χθες η “Π”, οι ιερείς του νησιού επισημαίνουν ότι δε συνιστά αιτία ασθένειας ο τρόπος μετάληψης των πιστών.

Μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι “ανακοινώνει ομόφωνα και προς πάσα κατεύθυνση ότι το Πανίερο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτο, η δε Εκκλησιαστική εμπειρία μαρτυρεί ότι ο καθιερωμένος τρόπος σήμερα και επί σειρά αιώνων τρόπος της μετάδοσης του Παναγίου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Χριστού μας στους πιστούς, δεν αποτελεί αιτία ασθενείας και για αυτό δεν τίθεται σε καμία συζήτηση ή διάλογο”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει