Tέλος στις χειραψίες, τα αγκαλιάσματα και τα φιλιά

Του Αιμιλίου Ψαθά

Υπήρξαν περιπτώσεις  που έκανα χειραψία με κάποιον και σιχάθηκα. Ήταν βρόμικος, το χέρι του ιδρωμένο…  Και  μετά την χειραψία αισθανόμουν την ανάγκη να πλυθώ.

Όμως γενικώς  η χειραψία με συγγενή ή φίλο αγαπητό πάντοτε ήταν κάτι αυθόρμητο, κάτι ευχάριστο και αναγκαίο.

Και μάλιστα, με συγγενείς και φίλους, μετά από μακρόχρονο χωρισμό, αγκαλιαζόμαστε και ανταλλάσσομε φιλιά. Αυτό μέχρι τώρα ήταν εκδήλωση της αγάπης  μας και της χαράς μας.

Τώρα με τον κοροναϊό  χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά απαγορεύονται. Όμως  αναρωτιέμαι: είναι δυνατό να τα καταργήσομε;  Οι ειδικοί λένε ότι αυτά πάντοτε μετέδιδαν κολλητικές αρρώστιες. Αλλά με τι να τα αντικαταστήσομε; Είναι δυνατό να απαγορεύσεις στην  γιαγιά να αγκαλιάσει και να σφίξει  επάνω της  το εγγονάκι της;

Να της στερήσεις την αγάπη;  Είναι δυνατό  να απαγορεύσεις στην μαμά που εργάζεται, όταν  μετά την δουλειά γυρίζει στο σπίτι,  να φιλήσει το παιδί της; Ή να απαγορεύσεις στον εργαζόμενο πατέρα το απόγευμα να παλέψει, επάνω στον καναπέ, παίζοντας με τον ζωηρό του γιο; Απαγορεύεται να αγκαλιάσεις και να φιλήσεις τον φίλο σου που είχες χρόνια να τον συναντήσεις; Μα οι γυναίκες  πολύ το συνηθίζουν να φιλούν τις φίλες τους, όποτε συναντηθούνε…

Χαμόγελα και εκδήλωση χαράς από απόσταση δύο μέτρων. Ευγενική υπόκλιση (πολύ κρύο). Ή, σύγκρουση αγκώνων για χαιρετισμό (αυτό είναι καινούργιο)… Μην αγκαλιάσεις, μη φιλήσεις! Κάτσε φρόνιμα! Θα κολλήσεις κοροναϊό!

Όσο περισσότερη ώρα περνάς  με πρόσωπο που μπορεί να είναι μολυσμένο, και όσο πιο κοντά του είσαι, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να κολλήσεις. Όσο αυξάνεται ο αριθμός  των ανθρώπων που συναναστρέφεσαι, και όσο πιο περιορισμένος και κλειστός είναι ο χώρος, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος. Φόρα μάσκα.

Πλύνε προσεκτικά τα χέρια σου. Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου… Αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται για πάντα. Τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αγκαλιά και το φιλί. Ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό. Θέλει την συντροφιά, το άγγισμα. Η έλλειψή τους τον στενοχωρεί. Να αγκαλιάσω  την γριούλα μητέρα μου ή όχι; Μα αυτή το περιμένει… Πώς θα εκδηλώνομε την αγάπη μας μετά τον κοροναϊό;

Οι απαγορεύσεις  είναι προσωρινές, μας λένε. Όταν περάσει το κακό, θα μπορούμε να ξαναγυρίσομε στις παλιές μας  συνήθειες. Όχι τώρα. Μερικοί αμφιβάλλουν. Πάντως  η χειραψία είναι ριζωμένη μέσα μας. Αυτή οπωσδήποτε θα μείνει. Ακόμη και τα φιλιά στα άτομα που αγαπάμε. Και άφησε τους  ειδικούς να λένε.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει