33 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ: Στο Ηράκλειο θα ταφεί η 78χρονη Ελληνοαμερικάνα

Στο Ηράκλειο αναμένεται να ταφεί σήμερα η 78χρονη Ελληνοαμερικάνα, η οποία έχασε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τη μάχη της με τον κοροναϊο.

Είχε μεταφερθεί από τη Ρόδο – όπου βρισκόταν σε διακοπές με δύο ξαδέλφες της, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π»- στο Ηράκλειο και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου, όπου και εξέπνευσε.

Είχε έρθει στην Κρήτη τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης και από χθες το πρωί, η κατάσταση της υγείας της εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση. Άφησε την τελευταία της πνοή λίγο πριν τις 11 τη νύχτα.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Κώστα Τερζάκη, δεν επιτρέπεται η μεταφορά της σορού της αεροπορικώς, έτσι η ταφή αναμένεται να γίνει σήμερα στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για το δεύτερο άτομο, θύμα του κοροναϊού, που θάβεται στο Ηράκλειο. Ήταν τέλη Μαρτίου όταν ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής, Andreas Hilboll, ο οποίος είχε έρθει ως επισκέπτης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θαβόταν σε μεταλλικό φέρετρο στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου.

Ανάλογη θα είναι η διαδικασία που θα τηρηθεί και σήμερα για την άτυχη 79χρονη. Η 7η ΔΥΠΕ Κρήτης, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου και το γραφείο τελετών, θα τηρήσουν όλα τα μέτρα που προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο.

Εξιτήριο από τη ΜΕΘ

Τα νέα που έρχονται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι χαρμόσυνα καθώς βγήκε από τη ΜΕΘ ο 55χρονος Κρητικός που έχει προσβληθεί από κοροναϊό. Από χθες το μεσημέρι νοσηλεύεται στη μονάδα covid του νοσοκομείου.

 

 

Τα νέα κρούσματα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα δέκα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4110, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.

Συνολικά, 1144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οχτώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Μία  (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όσο φορά στην κατανομή των κρουσμάτων, τα δέκα είναι κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τα πέντε είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, τα έντεκα είναι στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τα τέσσερα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, και από ένα είχαμε στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Αχαϊας και Ξάνθης.

Χειροτερεύει η εικόνα

Αύξηση από 0,3 σε 04 σημείωσε ο δείκτης Rt στην Ελλάδα, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ ο μέσος όρος ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται πλέον στα 35 κρούσματα.

Αυτά καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid 19 για το διάστημα 8 ως 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την έκθεση παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων ενώ σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, και άλλα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Αξίζει να σημειωθεί πως και την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα.

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε στους 13, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Εν γένει, πανελλαδικά διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ και απλές κλίνες με το ποσοστό πληρότητας στην επικράτεια να ανέρχεται σε 13% και 7% αντίστοιχα. Συγχρόνως το Rt σημείωσε αύξηση από 0,3 σε 0,4, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς.

Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,7%, 1,2% και 1,1% αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 80, 37 και 87. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει