Home » Hardware » Reviews » Nvidia GTX 1660 - Ο Διάδοχος Της GTX 1060 Και RX 580
Nvidia GTX 1660 - Ο Διάδοχος Της GTX 1060 Και RX 580

Nvidia GTX 1660 – Ο Διάδοχος Της GTX 1060 Και RX 580

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πρόσφατα είδαμε το review της 1660 Ti και συγκρίναμε τις επιδόσεις της με τις υπόλοιπες κάρτες γραφικών της κατηγορίας. Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της, ήρθε στα καταστήματα και το μικρό της αδερφάκι, η Nvidia GTX 1660. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε ποια είναι η θέση της όσον αφορά τις επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες κάρτες της κατηγορίας, καθώς και αν συμφέρει η αγορά της.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η Nvidia επιχειρεί να κατακτήσει τη χαμηλή κατηγορία

Είναι προφανές ότι οι κάρτες RTX της Nvidia που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Οκτώβρη δεν απευθύνονταν σε καμία περίπτωση στον μέσο χρήστη, που δεν θέλει να δώσει μία μικρή περιουσία για να παίξει παιχνίδια.

Μέχρι πρότινος, οι προτάσεις της Nvidia στη χαμηλή κατηγορία περιορίζονταν στην GTX 1060 ή 1050Ti. Αυτές οι κάρτες όμως μετράνε σχεδόν τρία χρόνια στην αγορά.

Το ίδιο ισχύει και για τις RX 580 και 590 της AMD, που αποτελούν ουσιαστικά μικρές αναβαθμίσεις της RX 480.

Η άφιξη της 1660 Ti ήταν σωτήρια για τους απανταχού gamers που στοχεύουν τα 60fps σε ανάλυση FullHD.

GTX 1660 Ti - Η Νέα Βασίλισσα Των Επιδόσεων Σε Ανάλυση FullHD
GTX 1660 Ti – Η Νέα Βασίλισσα Των Επιδόσεων Σε Ανάλυση Full HD

Η GTX 1660 Ti είναι μία νέα κάρτα γραφικών της Nvidia με αρχιτεκτονική Turing, η οποία φιλοδοξεί να κατακτήσει την κορυφή στην κατηγορία των 1080p….

Τα συμπεράσματά μας κατά τις δοκιμές ήταν άκρως θετικά για τη νέα κάρτα της Nvidia, η οποία ισοπέδωσε την RX 590 της AMD και αναδείχθηκε νικήτρια χωρίς καμία αμφιβολία για τα 1080p.

Μέσα σε λίγες μέρες από την κυκλοφορία της, η τιμή της πιο οικονομικής υλοποίησης που θα βρούμε στην ελληνική αγορά έπεσε αρκετά.

Το γεγονός αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα από τη φθηνότερη υλοποίηση της RTX 2060. Θα λέγαμε ότι καθιστά την 1660 Ti ως το απόλυτο VFM της κατηγορίας.

Ωστόσο, για κάποιον που δεν θέλει να ξεπεράσει τα 200€, η μόνη εναλλακτική λύση μέχρι στιγμής ήταν η RX 580. Και λέμε ήταν, γιατί η Nvidia πήρε φόρα με τη σειρά 16 και επιχειρεί να κατακτήσει όλες τις θέσεις της οικονομικής κατηγορίας.

Η GTX 1660 ανακοινώθηκε στις 14 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα πρώτα benchmarks που έκαναν την εμφάνισή τους στο ίντερνετ, η κάρτα έβαλε και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της RX 580. Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε.

Ομοίως και για τη 1060.

Χαρακτηριστικά

Η σειρά 16 της Nvidia είναι μεν αρχιτεκτονικής Turing, όμως δεν διαθέτει RT και Tensor cores, και κατά συνέπεια δεν υποστηρίζει Ray Tracing.

Ή τουλάχιστον, δεν υποστήριζε στην αρχή. Λίγες μέρες πριν, η Nvidia κυκλοφόρησε έναν νέο driver, με τον οποίο μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το DXR σε όλες τις κάρτες GTX – ακόμα και της παλιότερης γενιάς, όπως η GTX 1080.

Ωστόσο, το Ray Tracing είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν πρέπει για κανέναν λόγο να αποτελεί κριτήριο για την αγορά κάρτας γραφικών. Η ενεργοποίησή του καταφέρνει να “γονατίσει” ακόμα και τις πιο ισχυρές κάρτες της Nvidia.

Κατά συνέπεια, οι επιδόσεις των GTX καρτών στο Ray Tracing είναι τραγικές.

Όπως και να ‘χει, η GTX 1660 έχει αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά με το μεγάλο της αδερφάκι, με τη διαφορά ότι διαθέτει λιγότερους πυρήνες CUDA.

Επιπλέον, έρχεται κι αυτή με 6GB VRAM, που όμως είναι GDDR5 και όχι GDDR6 όπως της 1660 Ti. Αυτό μεταφράζεται στο αρκετά μικρότερο bandwidth των 192GB ανά δευτερόλεπτο, έναντι των 288GB ανά δευτερόλεπτο της 1660 Ti.

Στην κατανάλωση δεν υπάρχει καμία αλλαγή, καθώς οι απαιτήσεις και των δύο καρτών καλύπτονται από τροφοδοτικό των 450W.

Σύμφωνα με την Nvidia, η 1660 έχει ελάχιστα μεγαλύτερα ρολόγια από τη 1660 Ti, το οποίο όμως δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Η εταιρεία δεν έχει κατασκευάσει reference μοντέλο για καμία από τις δύο κάρτες, που σημαίνει ότι όλες οι υλοποιήσεις που θα βρούμε στην αγορά είναι από τρίτους κατασκευαστές.

Οπότε, ανάλογα με την υλοποίηση και το σύστημα ψύξης, οι κατασκευαστές συχνά ανεβάζουν τα ρολόγια για να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις.

MSI Gaming X GTX 1660

Για παράδειγμα, η κάρτα που χρησιμοποιήσαμε στις δοκιμές μας είναι η υλοποίηση Gaming X της MSI, η οποία έρχεται “κλοκαρισμένη” με boost στα 1860MHz.

Η MSI σε αυτήν την υλοποίηση έχει χρησιμοποιήσει το γνωστό της “Twin FROZR 7” design, με δύο ανεμιστήρες για την καλύτερη δυνατή ψύξη της κάρτας.

Στο πίσω μέρος θα βρούμε μεταλλικό backplate σε ασημένιο χρώμα.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο RGB φωτισμός, τον οποίο χειριζόμαστε από το ειδικό software της MSI.

Επίσης, η κάρτα διαθέτει τρεις θύρες DisplayPort και μία θύρα HDMI, ενώ απαιτεί μία 8-pin θύρα για την τροφοδοσία της.

Επιδόσεις

Για να μετρήσουμε τις επιδόσεις της χρησιμοποιήσαμε ακριβώς το ίδιο σύστημα στο οποίο δοκιμάσαμε την 1660 Ti. Τα αποτελέσματα στα δημοφιλή benchmark φαίνονται στο γράφημα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η 1660 βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την Ti έκδοση.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η μέγιστη θερμοκρασία της κάρτας μας έφτασε τους 69 βαθμούς, ενώ σε idle βρισκόταν στους 34.

Τι γίνεται όμως με τις επιδόσεις στα παιχνίδια;

Και εδώ όπως βλέπουμε, η 1660 Ti βρίσκεται από 13% έως και 20% πάνω σε επιδόσεις από την 1660. Βάζοντας κάτω τα νούμερα και υπολογίζοντας τον μέσο όρο από όλα τα παιχνίδια, η 1660 Ti είναι κατά 16,14% καλύτερη.

Σύμφωνα με διάφορα benchmarks που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, υπολογίζεται ότι η νέα κάρτα αγγίζει τις επιδόσεις της RX 590. Άλλοτε την ξεπερνά, και άλλοτε μένει ελάχιστα πίσω.

Σε σύγκριση με την 1060 και την RX 580, αποδίδει καλύτερα κατά 13%.

Αν βάλουμε στην εξίσωση και παλιότερες κάρτες, όπως η 970, η GTX 1660 φτάνει έως και 40% μεγαλύτερες επιδόσεις.

Επιλογές στα 1080p

Όσον αφορά το κόστος της κάρτας, η προτεινόμενη τιμή της Nvidia είναι τα 220$, ποσό που μεταφράζεται κοντά στα 210€. Αυτή είναι και η τιμή από την οποία ξεκινάει η χαμηλότερη υλοποίηση στα ελληνικά καταστήματα.

Η 1660 Ti μπορεί να είναι 16% καλύτερη, όμως είναι 28% ακριβότερη. Για κάποιον που θέλει το κάτι παραπάνω στα 1080p, η 1660Ti αποτελεί την καλύτερη λύση. Για όλους τους υπόλοιπους, η ψήφος μας πάει στην GTX 1660.

Η 1660 είναι 13% καλύτερη από την 580. Έχει πολύ μικρότερη κατανάλωση, έως και 30%, και μόλις 9,29% μεγαλύτερο κόστος. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι το sweet spot της κατηγορίας.

Τι ετοιμάζει η Nvidia για το μέλλον;

Από τη στιγμή που η GTX 1660 βρίσκεται κοντά στα 200€, αποτελεί μονόδρομο για όσους κινούνται σε αυτό το budget.

Ωστόσο, η Nvidia ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σύντομα και την GTX 1650, η οποία θα απευθύνεται σε χρήστες με χαμηλότερες απαιτήσεις.

Μέχρι να έρθουν στο προσκήνιο νέες κάρτες από την AMD, η Nvidia έχει το μονοπώλιο από άποψη απόδοσης/τιμής, πλέον και στη χαμηλή κατηγορία.

Εσείς έχετε σκοπό να αγοράσετε την GTX 1660; Έχετε μήπως στην κατοχή σας κάποια άλλη κάρτα και αναρωτιέστε αν αξίζει η αναβάθμιση; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps